open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 495/4623/20

№ провадження 2/495/942/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2021 рокум. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючого судді: Мишко В.В.

при секретарісудового засідання: Охримчук А.В.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача адвоката Стаценка В.М.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні врежимі відеоконференціїцивільну справу № 495/4623/20

за позовом Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»

до ОСОБА_2

про стягнення заборгованості

В С Т А Н О В И В:

05.08.2020 року Державне підприємство «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (далі по тексту позивач) звернулося до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з позовною заявою до ОСОБА_2 (далі по тексту відповідач) про стягнення заборгованості(а.с.1-13).

Так, позивач просить суд:

-стягнути з ОСОБА_2 на користь Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» заборгованість за лотом № 2207 (реєстрац.№4436) у розмірі: 44 810,33 грн. (сорок чотири тисячі вісімсот десять гривень 33 копійки) основного боргу; 1 389 грн. (одна тисяча триста вісімдесят дев`ять) гривень 11 (одинадцять) копійок суми інфляції та 1 138 грн. (одна тисяча сто тридцять вісім) гривень 05 (копійок) трьох відсотків річних, внаслідок невиконання грошових зобов`язань. За лотом № 2208 (реєстрац.№4437) у розмірі: 45 785 (сорок п`ять тисяч сімсот вісімдесят п`ять) гривень 70 (сімдесят) копійок основного боргу; 1 419 (одна тисяча чотириста дев`ятнадцять) гривень 32 (тридцять дві) копійки суми інфляції та 1 162 (одна тисяча сто шістдесят дві) гривні 83 (вісімдесят три) копійки трьох відсотків річних, внаслідок невиконання грошових зобов`язань;

-стягнути з ОСОБА_2 на користь Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» судові витрати, у вигляді судового збору в розмірі 2 102 9дві тисячі сто дві) гривень.

20.08.2020 року від відповідача ОСОБА_2 до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області надійшов відзив на позовну заяву Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», відповідно до якого він не погоджується з доводами, викладеними позивачем у позовній заяві, вважає їх безпідставними, необґрунтованими та такими, що порушують норми чинного законодавства України. Просив у задоволенні позовної заяви відмовити в повному обсязі (а.с.113-116).

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 02.10.2020 року відкрито загальне позовне провадження по цивільній справі № 495/4623/20 за позовною заявою Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості. По справі призначено підготовче судове засідання (а.с.124-125).

10.02.2021 року від відповідача ОСОБА_2 до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області надійшло доповнення до відзиву на позовну заяву Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», відповідно до якого він доповнив, що за умовами договору, укладеного між ГУ Держгеокадастру в Одеській області та ДП «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», останній здійснював підготовку лотів та проведення торгів за власний рахунок з наступним відшкодуванням переможцем електронних земельних торгів. Зазначив, що у зв`язку з анулюванням торгів, він втратив статус переможця торгів, а ДП «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» взагалі не є стороною договору (а.с.140).

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 09.06.2021 року закрито підготовче провадження по цивільній справі № 495/4623/20 за позовною заявою Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості. Справу призначено до судового розгляду (а.с.162-163).

В судовому засіданні представник позивача ДП«Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» - Калюжна О.В., позовні вимоги підтримали в повному обсязі, просила суд їх задовольнити. Зазначила, що 16.09.2019 року були проведені електронні торги з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва окремими лотами. Відповідач подав заявку про участь у вказаних торгах та став переможцем земельних торгів за лотом № 2207 і № 2208, підписав протокол проведення електронних земельних торгів № 5037 від 16.09.2019 року за лотом № 2207 та протокол ведення електронних торгів № 5041 від 16.09.2019 року за лотом № 2208, однак відмовився від підписання договору, що стало підставою для анулювання результатів земельних торгів, що не припинило обов`язку відповідача сплатити позивачу витрат та виногороду за проведення торгів, яка становить 44 810,33 грн. за лотом № 2207 та 45 785,70 грн. за лотом № 2208. Представник позивача зазначила, що витрати здійснені організатором земельних торгів або їх виконавцем на підготовку лотів до проведення земельних торгів відшкодовується переможцем земельних торгів за кожним лотом. Вказала, що відповідачу неодноразово були направлені претензії щодо відшкодування збитків за проведення електронних торгів з продажу прав оренди земельних ділянок. Між тим, відповідач не відреагував на вказане та не погасив заборгованість.

В судовомузасіданні представниквідповідача адвокат Стаценко В.М. заперечував щодо позовних вимог, просив суд відмовити в їх задоволенні, так як вважає їх безпідставними. Зазначив, що ОСОБА_2 дійсно приймав участь в електронних торгах з продажу прав оренди на вказані в позові земельні ділянки та став переможцем. Між тим, він відмовився від укладення договору оренди земельних ділянок, так як не погодився з його умовами, що припиняє його обов`язок щодо сплати витрат за проведення торгів, так як він втратив статус переможця, у зв`язку з анулюванням торгів. Крім цього зазначив, що позивачем з відповідачем, як з переможцем торгів не укладався окремий договір про відшкодування витрат на підготовку лотів та проведення електронних земельних торгів, тому відповідач не є стороною зазначеного договору, у зв`язку з чим він не погоджувався на умови договору та не приймав зобов`язання по ньому. На підставі наведеного представник відповідача просив у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Розглянувши позовну заяву, вивчивши матеріали справи, вислухавши в судовому засіданні представника позивача та представника відповідача, дослідивши надані докази, суд дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.1 Цивільного кодексу України, цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

Відповідно до ст.ст. 15, 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно із ч.1 ст.4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Так, Державне підприємство «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено в судовому засіданні, між Головним управлінням Держгеокадастру в Одеській області організатором та Державним підприємством «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» - виконавцем був укладений договір № 38/258 на лотів та проведення земельних торгів від 15.03.2019 року, відповідно до умов якого (Р.2) за проведення земельних торгів виконавець отримує винагороду, яка складається із видатків на організацію та проведення земельних торгів та прибутку виконавця (а.с.94-99).

Відповідно до п.2.5 вказаного вище договору винагорода виконавця земельних торгів встановлюється у розмірі 50 відсотків від річної орендної плати за користування земельною ділянкою, але не більше як 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожний лот. За результатами проведення земельних торгів виконавець укладає з переможцем земельних торгів за кожним лотом окремий договір про відшкодування витрат на підготовку лотів та проведення земельних тргів (п.2.6 договру).

Позивач вказує, що за лотом № 2207 (реєстрац. № 4436) (загальноукраїнський номер лоту № 38467 аукціон № 19935 право оренди на земельну ділянку площею 125,6461 га, кадастровий номер 5122310100:01:002:0898, розташованої на території Одеської області Кілійського району за межами населеного пункту) та № 2208 (реєстрац. № 4437) (загальноукраїнський номер лоту № 38470 аукціон № 19935 право оренди на земельну ділянку площею 189,0303 га, кадастровий номер 5122310100:01:002:0899, розташованої на території Одеської області Кілійського району за межами населеного пункуту) була визначена дата проведення електронних торгів з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Було опубліковано на офіційному сайті Держегеокадастру України оголошення про проведення електронних земельних торгів.

За твердженням позивача, ОСОБА_2 подав заявку про участь у земельних тргах з додатками на лот № 2207 (реєстрац. № 4436) та лот № 2208 (реєстрац. № 4437), підписав протокол проведення електронних земельних торгів № 5037 від 16.09.2019 року за лотом № 2207 (реєстрац. № 4436) та протокол проведення електронних земельних торгів № 5041 від 16.09.2019 року за лотом № 2208 (реєстрац. № 4437), який відображає юридичний факт проведення земельних торгів та визначення переможця, проте відмовився від підписання договору, що стало підставою для анулювання результатів земельних торгів.

Позивач зазначає, що анулювання результатів земельних торгів не припинило обов`язок відповідача сплатити суму витрат та винагороду за проведення торгів, яка згідно з підписаними відповідачем протоколами становить за лотом № 2207 - 44810,33 грн., за лотом № 2208 45785,70 грн.

Відповідач був у повному обсязі ознайомлений з умовами в аукціоні, в тому числі і з обов`язком сплатити ДП «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» витрати, здійснені на підготовку лоту та винагороду виконавцю за проведення аукціону, подав заявку, сплатив гарантійний та реєстраційний внески, підписав протокол проведення електроних торгів, тим самим взяв на себе обов`язок по виконанню всіх необхідних умов по проведенню та участі в аукціоні.

Між тим, позивач зазначив, що відповідач не виконав свої зобов`язання в частині відшкодування виконавцю витрат на підготовку та проведення електронних земельних торгів, у зв`язку з чим йому була надісла 29.11.2019 року лист-претензія, але заперечення від відповідача на дану претензію, або будь-які інші дії по виконанню зобов`язань, від відповідача не надходили.

Дані обставини і стали підставою для звернення Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» з відповідною позовною заявою до суду.

Відповідно до ст.135 Земельного кодексу України, порядок проведення земельних торгів, визначений цим Кодексом, є обов`язковим у разі, якщо на земельних торгах здійснюються:

а) продаж земельних ділянок державної та комунальної власності, передача їх у користування за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;

б) продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення всіх форм власності;

в) продаж земельних ділянок, прав емфітевзису, суперфіцію на них державним виконавцем, приватним виконавцем під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Продаж земельнихділянок,що перебуваютьу приватнійвласності,передача їху користування,продаж правемфітевзису,суперфіцію наних,крім випадку,визначеного пунктом"в"цієї частини,можуть здійснюватисяна земельнихторгах виключноз ініціатививласників земельнихділянок. Земельні торги проводяться у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу ціну за придбання прав емфітевзису, суперфіцію, або найвищий розмір орендної плати, зафіксовані під час проведення земельних торгів (далі - цінова пропозиція). Земельні торги проводяться в електронній торговій системі, що перебуває у державній власності. Порядок функціонування та адміністрування електронної торгової системи затверджує Кабінет Міністрів України. Для цілей цього Кодексу терміни "адміністратор електронної торгової системи", "електронний майданчик", "електронна торгова система", "оператор електронного майданчика", "центральна база даних" вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про приватизацію державного і комунального майна" з урахуванням особливостей, визначених цим Кодексом. Протокол про результати земельних торгів та договір, що укладається за результатами проведення земельних торгів (крім договору купівлі-продажу земельної ділянки), підписуються за допомогою кваліфікованого електронного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні довірчі послуги". Учасник земельних торгів - це фізична або юридична особа, яка розмістила в електронній торговій системі документи, зазначені в частині сьомій статті 137 цього Кодексу, сплатила реєстраційний та гарантійний внески, зробила закриту цінову пропозицію і відповідно до закону може набувати право власності чи користування земельною ділянкою, виставленою на земельних торгах. Переможець земельних торгів - це учасник, який подав найвищу цінову пропозицію за лот, у разі якщо ним зроблено щонайменше один крок торгів (крім випадку, встановленого абзацом третім частини п`ятої статті 138 цього Кодексу), у випадках, встановлених частиною сімнадцятою статті 137 цього Кодексу, - учасник з наступною за величиною ціновою пропозицією за умови, що ним зроблено щонайменше один крок торгів, а в разі однакових цінових пропозицій - учасник, який подав раніше цінову пропозицію, за умови відсутності його відмови від очікування. Закрита цінова пропозиція - це сума коштів, про намір та можливість сплати якої учасник земельних торгів повідомляє у своєму особистому кабінеті через оператора електронного майданчика в електронній торговій системі до закінчення кінцевого строку прийняття заяв про участь у земельних торгах. Закрита цінова пропозиція не може бути меншою, ніж розмір стартової ціни продажу лота. Організатором земельних торгів є: у разі продажу земельної ділянки - власник земельної ділянки, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, що здійснює реалізацію права державної чи комунальної власності на земельні ділянки відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу; у разі укладення договору оренди земельної ділянки - особа, яка відповідно до закону може виступати орендодавцем такої земельної ділянки; у разі укладення договору суперфіцію або емфітевзису - власник земельної ділянки, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, що здійснює реалізацію права державної чи комунальної власності на земельні ділянки відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, або особа, якій належить право емфітевзису, суперфіцію;у разі виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню в порядку, встановленомуЗаконом України"Про виконавче провадження", - державний, приватний виконавець. Для проведення земельних торгів організатор земельних торгів укладає з оператором електронного майданчика, підключеного до електронної торгової системи, договір про організацію та проведення земельних торгів. Організатор земельних торгів з продажу земельної ділянки зобов`язаний письмово повідомити про проведення таких торгів суб`єкта переважного права на її купівлю не пізніше ніж за 30 календарних днів до дня проведення земельних торгів. Справжність підпису на повідомленні засвідчується нотаріально. Суб`єкт переважного права має переважне право на придбання земельної ділянки у власність у разі її продажу, за умови, що він сплачує ціну, за якою продається така земельна ділянка, а в разі продажу через електронний аукціон - за умови, що він виконав вимоги до учасника земельних торгів та погоджується на сплату рівної цінової пропозиції, що є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону. Для реалізації переважного права орендар або інший суб`єкт переважного права надає згоду сплатити ціну продажу лота, що є рівною ціновій пропозиції учасника, який подав найвищу цінову пропозицію за лот. У разі відмови сплатити таку ціну продажу лота він може надати попередню згоду сплатити ціну продажу лота, що є рівною ціновій пропозиції учасника з наступною за величиною ціновою пропозицією. Вважається, що суб`єкт переважного права відмовився від свого переважного права купівлі земельної ділянки на відповідних земельних торгах: якщо не виконав вимоги, встановлені абзацом другим цієї частини; якщо не виконав або не відповідає визначеним цим Кодексом вимогам до учасників аукціону; у разі настання щодо нього випадку, встановленого частиною сімнадцятою статті 137 цього Кодексу.

Технічні вимогидо реалізаціїпереважного правакупівлі земельноїділянки увласність уразі продажуїї черезелектронний аукціонвстановлює КабінетМіністрів України. Звернення стягнення на земельні ділянки або прав на них (суперфіцію, емфітевзису) здійснюється державним виконавцем, приватним виконавцем під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" з урахуванням вимог цього Кодексу. Витрати (видатки), здійснені на підготовку лота для продажу на земельних торгах (крім випадків продажу на земельних торгах земельних ділянок приватної власності), відшкодовуються переможцем земельних торгів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Земельні торги проводяться відповідно до договору між організатором земельних торгів та оператором електронного майданчика. Розмір,порядок сплатита поверненнявинагороди,що сплачуєтьсяпереможцем земельнихторгів операторуелектронного майданчика,встановлюються КабінетомМіністрів України. Реєстраційнийвнесок залотом встановлюєтьсяу розмірі0,1мінімальної заробітноїплати,визначеної закономпро Державнийбюджет Українина 1січня року,в якомуоприлюднюється оголошенняпро проведенняземельних торгів.Гарантійний внесокстановить 30відсотків стартовоїціни продажуземельної ділянкичи правемфітевзису,суперфіцію або30відсотків стартовогорозміру річноїорендної плати,але неможе бутибільше 2500прожиткового мінімуму,встановленого дляпрацездатних осібзаконом проДержавний бюджетУкраїни на1січня року,в якомупроводяться земельніторги. Реєстраційнийта гарантійнийвнески сплачуютьсяособою,яка бажаєвзяти участьу земельнихторгах,на відкритіу банкуокремі рахункиоператора електронногомайданчика,з якоготака особабажає взятиучасть вземельних торгах. Сплачені суми реєстраційних внесків поверненню не підлягають, крім випадку, встановленого частиною третьою статті 138 цього Кодексу. Сплачені суми гарантійних внесків (крім випадків, встановлених абзацами другим - п`ятим цієї частини) повертаються оператором електронного майданчика всім учасникам земельних торгів, які не визнані переможцями, у строк, встановлений Кабінетом Міністрів України. Гарантійні внески не повертаються та перераховуються оператором електронного майданчика на рахунки організатора земельних торгів, зазначені в оголошенні про проведення земельних торгів (за вирахуванням винагороди оператора електронного майданчика з гарантійного внеску переможця): усім учасникам, якщо жоден з них не зробив кроку аукціону (торгів) на підвищення стартової ціни, крім випадку, встановленого абзацом третім частини п`ятої статті 138 цього Кодексу; переможцю, якщо ним в установлений строк не підписано протокол про результати земельних торгів, договір за результатами проведення земельних торгів, відмовлено в нотаріальному посвідченні такого договору, не сплачено належної суми за придбаний лот та суми витрат на підготовку лота до продажу; переможцю,якщо вінне відповідаєвизначеним цимКодексом вимогамдо особи,яка моженабувати земельнуділянку абоправа нанеї,не подавдокументи абовідомості,обов`язковість поданняяких встановленацим Кодексом,подав неправдивівідомості просебе. Умови, оголошені перед проведенням земельних торгів, не підлягають зміні під час укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, прав суперфіцію, емфітевзису, договорів оренди землі, суперфіцію, емфітевзису.

Встановлено, що 16.09.2019 року відповідач приймав участь у земельних торгах, виконавцем яких був позивач, з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за окремими лотами під № 2207 (реєстрац. № 4436) (загальноукраїнський номер лоту № 38467 аукціон № 19935 право оренди на земельну ділянку площею 125,6461 га, кадастровий номер 5122310100:01:002:0898, розташованої на території Одеської області Кілійського району за межами населеного пункту) та № 2208 (реєстрац. № 4437) (загальноукраїнський номер лоту № 38470 аукціон № 19935 право оренди на земельну ділянку площею 189,0303 га, кадастровий номер 5122310100:01:002:0899, розташованої на території Одеської області Кілійського району за межами населеного пункуту).

Відповідно до ч.5 ст.136 Земельного кодексу України, земельні ділянки, включені до переліку земельних ділянок державної чи комунальної власності, або права на них, виставлені на земельні торги, не можуть відчужуватися, передаватися в заставу, надаватися в користування до завершення торгів.

Відповідно до ст.137 Земельного кодексу України, технічні вимоги до підготовки до проведення та проведення земельних торгів, встановлення та оприлюднення їх результатів, визначення розміру, порядку сплати, повернення реєстраційних, гарантійних внесків учасників та винагороди, що сплачується переможцем аукціону оператору електронного майданчика, встановлюються Кабінетом Міністрів України. Організатор земельних торгів через особистий кабінет публікує в електронній торговій системі оголошення про проведення земельних торгів, до якого додаються документи та матеріали на лот (документація), що підтверджують виконання вимог, визначених частиною третьою статті 135 і частиною першою статті 136 цього Кодексу. Документація щодо кожного лота розміщується організатором земельних торгів в електронній торговій системі як окремий електронний документ, підписаний організатором або його представником та складений за формою, встановленою Кабінетом Міністрів України. Документація щодо кожного лота після визнання торгів такими, що відбулися, передається організатором земельних торгів переможцю торгів. За бажанняморганізатора земельнихторгів оголошенняпро проведенняземельних торгівз документамита матеріаламина лотоприлюднюється велектронних тадрукованих засобахмасової інформації. Внесення організатором змін в оголошення стосовно особи, яка має переважне право на купівлю земельної ділянки, можливе не пізніше ніж за п`ять робочих днів до дня проведення земельних торгів.

У разі продажу земельної ділянки державної чи комунальної власності, прав суперфіцію, емфітевзису на неї, проведення земельних торгів з набуття права оренди такою земельною ділянкою оператор електронного майданчика у строк, встановлений Кабінетом Міністрів України, перераховує суму гарантійного внеску (за вирахуванням винагороди оператора електронного майданчика, через який учасник став переможцем електронних земельних торгів), сплаченого на його рахунок переможцем, на відповідні бюджетні рахунки.

Матеріалами справи та в ході судового розгляду встановлено, що відповідач ОСОБА_3 приймав участь в електронних торгах, виконавцем яких був позивач, з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського виробництва за окремими лотами, отримав перемогу на вказаних торгах за лотом № 2207 та лотом № 2208, підписав протоколи проведення електронних земельних торгів за № 5037 від 16.09.2019 року та № 5041 від 16.09.2019 року.

Між тим, як встановлено в ході судового розгляду, відповідач не погодився з окремими пунктами договору та відмовився від його підписання, що стало підставою для анулювання земельних торгів тому відпала підстава для передачі позивачем орендованої земельної ділянки у користування, у зв`язку з чим договір є не вчиненим, що відповідно до діючого законодавства не передбачає обов`язок відповідача відшкодувавати витрати на проведення електронних торгів, так як у нього втрачено статус переможця таких торгів.

Таким чином встановлено, що відповідач відмовився від укладання договору оренди земельної ділянки, в результаті чого земельні торги були анульовані організатором земельних торгів, внаслідок чого настає відповідальність у вигляді неповернення гарантійного внеску.

Винагорода виконавцю земельних торгів, яку встановлює організатор земельних торгів складається з видатків на організацію та проведення земельних торгів і прибутку виконавця.

Отже, сплаті переможцем підлягають витрати (видатки), здійснені організатором або виконавцем земельних торгів на їх проведення. При цьому, вказані витрати підлягають сплаті переможцем земельних торгів не пізніше трьох банківських днів з дня укладення відповідного договору, розмір прибутку виконавця встановлюється організатором торгів.

Так, прибуток виконавця не є витратами виконавця земельних торгів на їх проведення та сплачується переможцем торгів на підставі окремого договору про відшкодування витрат на підготовку лотів. Проте такий договір між сторанами не укладався, а протокол електронних земельних торгів не є правочином та не замінює договору, та у випадку відмови від підписання договору передбачено відповідальність у вигляді не повернення гарантійного внеску.

Аналізуючи вищенаведене та норми чинного законодавства, судом не вбачається порушення відповідачем умов проведення земельних торгів, так як ним було подано заявку на участь у торгах, внесені гарантійні внески, підписані протоколи проведення електронних торгів за лотами. Відповідач отримав статус переможця земельних торгів, але не погодившись з умовами договору оренди земельних ділянок, відмовився від його підписання, у зв`язку з чим результати торгів були анулювані та відповідач втратив статус переможця, що і позбавило його обов`язку відшкодування витрат на проведення електронних торгів.

Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд.

Відповідно до ст.13 Конституції України, держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Відповідно до ст.13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна людина, права і свободи якої, викладені у цій Конвенції, порушуються, має ефективний засіб захисту у відповідному національному органі.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (стаття 5 ЦПК України).

Згідно із ст.2 Цивільного процесуального кодексу України, завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ст.ст. 12, 13 Цивільного процесуального кодексу України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ст.ст. 76-77 ЦПК України).

Відповідно до ч.ч. 1, 5, 6 статті 81 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно із ст.263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Враховуючи вищевикладеніобставини танорми чинногозаконодавства,розглянувши справув межахзаявлених вимогта наданихсторонами доказів,які оціненісудом вїх сукупності,суд,за своїмвнутрішнім переконанням,дійшов довисновку проне обґрунтованість та неправомірність позовних вимог Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, у зв`язку з чим такий позов не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 135, 136, 137 Земельного кодексу України, ст.ст. 2, 12-13, 76-81,, 258-259, 263-265, 268, 273 Цивільного процесуального кодексу України, суд-

У Х В А Л И В :

У задоволенніпозовних вимог Державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається через Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст рішення складено 10.09.2021 року.

Суддя В.В. Мишко

Джерело: ЄДРСР 99570284
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку