open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 544/1112/21

2-о/544/60/2021

Номер рядка звіту 2

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

02вересня 2021року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Нагорної Н. В.,

присяжних Сиротюк С. В., Соловйової І. В.,

за участі:

секретаря Киричевської В. М.,

представника заявника ОСОБА_1 , особи, відносно якої розглядається клопотання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду по вул. Соборній, 41, цивільну справу за заявою Пирятинського психоневрологічного будинку-інтернату, заінтересована особа Пирятинська міська рада, про визнання фізичної особи недієздатною,

У С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатним, посилаючись на те, що останній проживає в Пирятинському психоневрологічному будинку-інтернаті з 13 лютого 1997 року та являється інвалідом ІІ групи. Рішенням Пирятинського районного суду від 09 серпня 2006 року ОСОБА_2 визнаний недієздатним та ухвалою цього ж суду на ним встановлено опіку та призначено опікуном заявника в особі директора. 24 червня 2019 року було продовжено строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним до 24 червня 2021 року. Заявником не було подано клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним і строк дії рішення Пирятинського районного суду від 09 серпня 2006 року закінчився. Відповідно до проведеної експертизи ОСОБА_2 продовжує страждати стійким хронічним психічним розладом, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Посилаючись на вищевказане, заявник просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним.

У судовому засіданні представник заявника підтримав заяву та просив її задовольнити. Пояснив, що згідно висновку судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 на даний час страждає стійким хронічним психічним розладом, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Пирятинської міської ради у судове засідання не з`явився, надавши суду заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутність, не заперечував щодо задоволення клопотання Пирятинського психоневрологічного будинку-інтернату.

Суд, заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.39,40ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України. Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про визнання фізичної особи недієздатною.

Судом установлено, що ОСОБА_2 путівкою Управління соціального захисту населення Полтавської ОДА №20 було направлено до Пирятинського психоневрологічного будинку-інтернату (а.с. 6).

Згідно Виписки з наказу №29 від 13 лютого 1997 року ОСОБА_2 зараховано на всі види державного забезпечення на правах підопічного Пирятинського психоневрологічного будинку-інтернату (а.с. 7).

Відповідно до Довідки МСЕ № 0357280 від 26 лютого 1999 року ОСОБА_2 являється інвалідом ІІ групи, безтерміново (а.с. 8-9).

Рішенням Пирятинського районного суду від 09 серпня 2006 року ОСОБА_2 визнаний недієздатним (а.с. 10).

Ухвалою Пирятинського районного суду від 11 серпня 2011 року опікуном ОСОБА_2 призначено Пирятинський психоневрологічний будинок-інтернат в особі директора (а.с. 11-12).

Рішенням Пирятинського районного суду від 24 червня 2019 року продовжено строк дії рішення від 09 серпня 2006 року про визнання ОСОБА_2 недієздатним до 24 червня 2021 року (а.с. 136-15).

Окрім цього, судом встановлено, що заявником був пропущений строк для звернення до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Згідно з висновком судово-психіатричної експертизи за № 227 від 17.06.2021, ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді шизофренії параноїдної форми, з безперервним перебігом та вираженим постпроцесуальним дефектом змішаного типу, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 16-19).

На підставівикладеного тавраховуючи тіобставини,що ОСОБА_2 страждає стійкимхронічним психічнимрозладом,що позбавляєйого здатностіусвідомлювати значеннясвоїх дійта керуватиними,суд уважаєза необхідневизнати ОСОБА_2 недієздатним. Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно ч.ч. 6-7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого, психічного розладу внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст.4-6,76,263-265,293,352 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву Пирятинського психоневрологічного будинку-інтернату, заінтересована особа Пирятинська міська рада,про визнанняфізичної особинедієздатною задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Трубайці Хорольського району Полтавської області - недієздатним.

Визначити строк дії даного рішення 2 (два) роки.

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Пирятинський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 09.09.2021.

Суддя Н.В.Нагорна

Присяжні С.В.Сиротюк

І.В.Соловйова

Джерело: ЄДРСР 99494350
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку