open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 147/667/21

Провадження № 1-в/147/29/21

УХВАЛА

07 вересня 2021 року смт. Тростянець

Тростянецький районний суду Вінницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

засудженого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

представника органу пробації ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання старшого інспектора Тростянецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області ОСОБА_6 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого ОСОБА_3 для відбування призначеного покарання,

в с т а н о в и в:

У поданні старший інспектор Тростянецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області ОСОБА_6 ставить питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням на направлення засудженого ОСОБА_3 для відбування призначеного покарання. В обгрунтування подання покликається на те, що під час іспитового строку ОСОБА_3 систематично вчиняв правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення, а саме: 27.07.2020 за ч.1 ст. 177 КУпАП, 27.07.2020 за ст. 176 КУпАП, 08.01.2021 за ч.3 ст.178 КУпАП. За вчинення вказаних правопорушень засудженому було винесено застереження у вигляді письмового попередження та проводились індивідуально-профілактичні бесіди. Систематичне вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення свідчать про небажання стати на шлях виправлення. Окрім того, ОСОБА_3 знову був притягнутий до адміністративної відповідальності: 24.04.2021 за ст. 124, ч.1, ч.2 ст.126, ч.1 ст.130 КУпАП, 06.05.2021 за ч.1 ст. 187 КУпАП, 14.05.2021 за ст. 180 КУпАП, 19.05.2021 за ст. 188 КУпАП. Також, ОСОБА_3 обвинувачується за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 309, ч.1 ст. 263, ч.2, ч.3 ст. 185 КК України.

В судовому засіданні представник органу пробації ОСОБА_5 подання підтримала за обставин викладених в ньому.

Засуджений ОСОБА_7 з поданням органу пробації погодився.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечив проти задоволення подання у зв`язку з його безпідставністю. Зазначив що іспитовий строк засудженого закінчився 02.07.2021, а тому ОСОБА_3 не може бути направлений для відбування покарання, поза межами іспитового строку.

Заслухавши думку учасників судового провадження, дослідивши матеріали подання та особову справу засудженого ОСОБА_3 , суд приходить до висновку, що у задоволенні подання слід відмовти з наступних підстав.

Пунктом 8 ч.1ст. 537 КПК Українивизначено, що під час виконання вироків суд, визначений ч.2ст. 539 КПК України, має право вирішувати питання про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком.

Відповідно до ч.1ст.539КПК України питання які виникають під час та після виконання вироку вирішується судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Статтями 537,539КПК України встановлено, що скасування звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням, призначеним вироком суду у відповідності зі ст.75і ст.76 КК України, здійснюється судом за місцем проживання засудженого на підставі подання органу виконання покарання за наявності підстав, передбаченихст. 78 КК України.

За змістомст. 78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Відповідно до ч.3 ст. 164 КВК України особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням, зобов`язані: виконувати обов`язки, які покладені на них судом; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання; з`являтися за викликом до зазначеного органу.

Згідно з ст. 166 КВК України якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом, Законом України «Про пробацію», а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання. Подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання вноситься до суду після застосування уповноваженим органом з питань пробації до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання. У разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання. Систематичним вчиненням правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, є вчинення засудженим протягом іспитового строку трьох і більше таких правопорушень. Письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання застосовується у разі невиконання засудженим хоча б одного з обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, за відсутності об`єктивних обставин, що фактично позбавляють засудженого можливості їх виконувати і документально підтверджені. У разі вчинення засудженим адміністративних правопорушень, що тягнуть за собою накладення адміністративних стягнень, із засудженим проводиться індивідуальна профілактична бесіда. У разі відмови судом у задоволенні подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням повторне направлення до суду такого подання здійснюється після застосування до засудженого повторного письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Вироком Бершадського районного суду Вінницької області від 02 липня 2020 року ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 300 КК України,та призначено покарання у вид двох років обмеження волі. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнено від відбування покарання з іспитовим строком один рік.

Відповідно дост.165 КВК України іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду.

Як вбачається з матеріалів подання старший інспектор Тростянецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області ОСОБА_6 звернувся до суду із поданням 30 червня 2021 року.

Іспитовий строк засудженому ОСОБА_3 закінчився 02 липня 2021 року.

Крім цього, як вбачається з матеріалів подання та особової справи, допущені засудженим ОСОБА_3 адміністративні правопорушення не пов`язанні з порушенням громадського порядку та не несуть підвищеної суспільної небезпеки.

Оскільки на момент розгляду подання закінчився іспитовий строк, а тому поза межами вказаного строку у суду відсутні достатні та законні підстави для задоволення подання органу пробації та направлення засудженого для відбування покарання.

Враховуючи наведене, у задоволенні подання слід відмовити.

Керуючись ст. 78 КК України, ст. ст.537,539 КПК України, суд

у х в а л и в:

У задоволенні подання старшого інспектора Тростянецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області ОСОБА_6 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого ОСОБА_3 для відбування призначеного покарання відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Тростянецький районний суд Вінницької області на протязі семи днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали оголошено о 08.15 год. 08 вересня 2021 року в приміщенні Тростянецького районного суду Вінницької області.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99467368
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку