open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №195/997/21

1-кп/195/90/21

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.09.2021 року смт.Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Томаківка кримінальне провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021041590000068від 07.05.2021 стосовно обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м.Марганець Дніпропетровської області, не одруженого, офіційно не працевлаштованого, із середньою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до ст. 89 КК України не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.240 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на початку квітня 2021 (точної дати та часу в ході досудового розслідування не встановлено) перебуваючи за місцем свого проживання, тобто на території домоволодіння АДРЕСА_1 згадав, що біля дамби №4 Каховського водосховища (геологічні координати 47.6096477.34.6057239), розташованої поблизу м. Марганець на території Нікопольського району Дніпропетровської області, на поверхні землі знаходяться родовища корисних копалин, а саме: нагромадження піску, видобування яких на даний час ніким не проводиться, які за грошову винагороду можна продати.

Після цього у нього виник єдиний злочинний умисел, направлений на незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення з території біля дамби №4 Каховського водосховища (геологічні координати 47.6096477.34.6057239), розташованої поблизу м. Марганець на території Нікопольського району Дніпропетровської області, з метою власного збагачення.

Отримавши інформацію з відкритих джерел, про те, що житель смт.Томаківка Дніпропетровської області ОСОБА_5 для здійснення ремонту власної оселі потребує як складову будівельного матеріалу пісок, ОСОБА_4 зв`язався з ним та запропонував свої послуги щодо продажу піску, запевнивши у легальному його походженні, після чого отримав в усному порядку у ОСОБА_5 замовлення на постачання йому піску близько п`яти тон.

З метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, на початку квітня 2021 року в ранковий час, більш точного часу не встановлено, ОСОБА_4 переніс утримуючи в руках заздалегідь заготовленіметалеву лопату з дерев`яним держаком, металеве відро, металеву сітку «панцерку» з металевого ліжка, а також поліпропіленові мішки у невстановленій кількості, і таким чином, вжив заходів до підготовки незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення піску.

Крім того, ОСОБА_4 в той же час, не ставлячи до відома про свої злочинні наміри домовився з ОСОБА_6 , який має у своєму користуванні автомобіль моделі ІЖ 21251 д.н.з. НОМЕР_1 та причеп автомобільним д.н.з. НОМЕР_2 , про те, що той в разі потреби за винагороду буде періодично надавати ОСОБА_4 вказаний транспортний засіб та причеп для власних потреб, на що ОСОБА_6 дав добровільну згоду.

Реалізуючи свійєдиний злочиннийумисел,направлений нанезаконне видобуваннякорисних копалинзагальнодержавного значення, ОСОБА_4 ,в періодз початкуквітня 2021по 07.05.2021року,на територіїбіля дамби№4Каховського водосховища(геологічнікоординати 47.6096477.34.6057239),розташованої поблизум.Марганець натериторії Нікопольськогорайону Дніпропетровськоїобласті, діючи з єдиним умислом, умисно, незаконно, протиправно, з корисливих мотивів, з метою незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення - піску, шляхом вчинення тотожних дій (більше двох тотожних діянь), об`єднаних єдиним кримінально-протиправним наміром, добув шляхом викопування з поверхневого шару ґрунту корисну копалину загальнодержавного значення пісок, загальною вагою 5290 кг, який після провіювання через сітку «панцерку», почергово, у вказаний період, декількома партіями, запаковував у поліпропіленові мішки, завантажив до вказаного автомобільного причепу, та за допомогою вказаного вище транспортного засобу транспортував до місця проживання замовника ОСОБА_5 де розвантажував видобуту корисну копалину - пісок.

Таким чином, ОСОБА_4 , діючи умисно, незаконно, з корисливих мотивів, з метою незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, а саме: піску з території біля дамби № 4 Каховського водосховища, розташованого поблизу м. Марганця на території Нікопольського району Дніпропетровської області, з метою власного збагачення у порушення ст. ст. 15, 16 Кодексу України «Про надра», не маючи дозволу на користування земельною ділянкою для цілей, пов`язаних з використанням надр і належним чином оформленого спеціального дозволу (ліцензії) на видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, вчинив незаконне видобування піску, який відповідно до дослідження зразків речовин, проведеного Казенним підприємством «ПІВДЕНУКРГЕОЛОГІЯ» Державної служби геології та надр України, являють собою природні пухкі не карбонатні середньозернисті піски, які відповідно до Постанови КМУ від 12.12.1994 №827 (у редакції Кабінету Міністрів України від 13.01.2012), віднесено до корисних копалин загальнодержавного значення, загальною вагою 5290 кг.

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 судкваліфікує за ч.2ст.240КК України за ознаками незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

В судовомузасіданні обвинуваченийпідтвердив вищезазначеніобставини,визнав себевинним ускоєнні інкримінованогойому злочинупри викладениху обвинувальномуакті обставинах,та пояснивсуду,що вінв періодз початкуквітня 2021по 07.05.2021року, білядамби №4Каховського водосховища,розташованої поблизум.Марганець натериторії Нікопольськогорайону Дніпропетровськоїобласті, добув шляхом викопування з поверхневого шару ґрунту корисну копалину загальнодержавного значення пісок, загальною вагою 5290 кг, який після провіювання через сітку «панцерку», почергово, у вказаний період, декількома партіями, запаковував у поліпропіленові мішки, завантажив до автомобільного причепу, який перебуває у користуванні ОСОБА_6 , та транспортував до місця проживання замовника піску ОСОБА_5 .

Свідчення обвинуваченого відповідають обставинам справи, які ніким не оспорюються. Обставини справи об`єктивно, повно і всесторонньо підтверджені письмовими доказами у справі у встановленому об`ємі.

У суду немає сумнівів у тому, що обвинувачений дає правдиві свідчення добровільно.

Так як обвинувачений свою провину визнав повністю та підтвердив обставини скоєння кримінального правопорушення, заявив про спрощену форму судового розгляду, а саме просив не досліджувати докази, які він не оспорює, що передбачено ст.349 КПК України, наслідки якої роз`яснені учасникам розгляду, суд з`ясувавши думку учасників судового процесу, визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються і судовий розгляд було обмежено допитом обвинуваченого та дослідженням документів, що стосуються його особи.

Таким чином, суд вважає доведеним, що обвинувачений своїми умисними діями вчинив незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

До обставин пом`якшуючих покарання обвинуваченому суд відносить його щире каяття.

Обставин, які б обтяжували покарання обвинуваченого, згідно ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Вирішуючи питання про призначення виду та міри покарання обвинуваченому, суд враховує характер, ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину, ступінь тяжкості вчиненого злочину, відношення обвинуваченого до вчиненого, вину свою визнав, в скоєному розкаявся, та вважає за необхідне призначити обвинуваченому покарання у виді обмеження волі в межах санкції статті, але враховуючи наявність обставин пом`якшуючих покарання - щире каяття, особу обвинуваченого, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, характеристику за місцем проживання обвинуваченого, суд вважає можливим його перевиховання і виправлення без ізоляції від суспільства, і тому вважає правильним звільнити його від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на підставі ст. 75 КК України та покласти на нього обов`язки, передбачені п.п. 1,2 ч.1, п.2 ч.3 ст. 76 КК України.

Відповідно до ст. 96-1, ч.1ст.96-2 КК Українизастосувати спеціальну конфіскацію до вилученого піску загальною вагою 3950 кг, який було одержано ОСОБА_4 внаслідок вчинення злочину, та до металевої лопати з дерев`яним держаком, металевого відра, металевої сітки панцерка з металевого ліжка, що знаходяться на зберіганні в камері схову відділення поліції №3 Нікопольського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області.

Цивільний позов у справі не заявлено.

Питання щодо речових доказів вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд

УХВАЛИВ :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.240 КК України та призначити йому покарання у виді 2 (два) роки обмеження волі.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік, поклавши на нього обов`язки, передбачені п.п.1,2 ч.1, п.2 ч.3 ст.76 КК України.

На підставі п.п.1,2 ч.1, п.2 ч.3 ст.76 КК України зобов`язати ОСОБА_4 : періодично з`являтись для реєстрації до органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Відповідно ст.96-1, п.п.3,4 ч.1 ст. 96-2 КК Українизастосувати спеціальну конфіскацію: пісок загальною вагою 3950 кг, що знаходиться на зберіганні ПП ОСОБА_7 ; металева лопата з дерев`яним держаком, металеве відро, металева сітка панцерка з металевого ліжка, що знаходяться на зберіганні в камері схову відділення поліції №3 Нікопольського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області; 35 штук з сумішшю ззовні схожою на пісок, які знаходяться на зберіганні Марганецької міської організації За чисте довкілля, за адресою: 53400, Дніпропетровська область, м.Марганець, вул. Центральна, 51; поліпропіленові мішки в кількості 3 штук, з експериментальними зразками суміші ззовні схожої на пісок, які знаходяться на дослідженні у Казенному підприємстві Південукргеологія, за адресою: 49005, м.Дніпро, Соборнмй район, вул. Чернишевського, 11, після набрання вироком законної сили, конфіскувати у власність держави.

Скасувати арешт з майна, накладеного за ухвалою Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 12.05.2021 у справі № 195/806/21, а саме на металеву лопату з дерев`яним держаком, металеве відро, металеву сітку панцерку з металевого ліжка, поліпропіленові мішки в кількості 35 штук з сумішшю ззовні схожою на пісок, загальною вагою 1340 кг; поліпропіленові мішки в кількості 3 штук, з експериментальними зразками суміші ззовні схожої на пісок, вагою 5 кг, 8 кг, 11 кг.

Скасувати арешт з майна, накладеного за ухвалою Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 02.06.2021 у справі № 195/954/21, а саме на пісок загальною вагою 3950 кг, що знаходиться на зберіганні ПП ОСОБА_7

Речові докази: автомобіль моделі ИЖ21251 н.з. НОМЕР_1 ; загальний причіп н.з НОМЕР_2 , який знаходиться на зберіганні у власника ОСОБА_6 залишити ОСОБА_6 ; диск DVD-R на якому записано слідчий експеримент за участю ОСОБА_4 , який знаходиться при матеріалах кримінального провадження залишити у матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд на протязі 30 днів з моменту його проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

07.09.2021

Джерело: ЄДРСР 99451575
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку