open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ухвала

Іменем України

07 вересня 2021 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

при секретареві ОСОБА_2

за участю сторін судового провадження:

підозрюваного ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання у кримінальному провадженні №12021041440000155 про застосування примусових заходів медичного характеру відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, який народився у с. Письменне Синельниківського району Дніпропетровської області, з повною середньою освітою, інвалід ІІ групи (загальне захворювання), зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України -

встановив:

18 серпня 2021 року на розгляд Дніпропетровського районного надійшло клопотання прокурора Центральної окружної прокуратури м. Дніпра ОСОБА_4 про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні №12021041440000155 відносно ОСОБА_3 .

Того ж дня поточного року ухвалою судді вказане клопотання призначене у підготовче судове засідання.

Під час досудового розслідування підозрюваному запобіжний захід не обирався.

У підготовчому судовому засіданні прокурор вважав можливим призначити судовий розгляд без участі потерпілої ОСОБА_6 на підставі її заяви. Будь-яких інших клопотань не мав.

Захисник погодився з думкою прокурора і також не мав будь-яких клопотань.

Потерпіла ОСОБА_6 у підготовче засідання не з`явилася. Прокурор надав від її ім`я заяву, в якій ОСОБА_6 просить провести підготовче засідання та судовий розгляд кримінального провадження за її відсутності.

Вивчивши клопотання з додатками, суд дійшов до наступного.

Відповідно до ч.3 ст.314 КПК України зі стадії підготовчого судового засідання суд має право повернути… клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру прокурору у тому випадку, якщо воно не відповідає вимогам цього Кодексу.

За приписом частин 1, 3 ст.511 КПК України досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру закінчується закриттям кримінального провадження або складенням клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру. Прокурор затверджує складене слідчим або самостійно складає клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру і надсилає його суду в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.506 КПК України особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, користується правами підозрюваного та обвинуваченого в обсязі, який визначається характером розладу психічної діяльності чи психічного захворювання відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи, та здійснює їх через законного представника, захисника.

Згідно ч.1 ст.512 КПК України судовий розгляд здійснюється одноособово суддею в судовому засіданні за участю прокурора, законного представника, захисника згідно із загальними правилами цього Кодексу.

Частиною 9 статті 290 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження зобов`язані письмово підтвердити протилежній стороні, а потерпілий прокурору факт надання їм доступу до матеріалів із зазначенням найменування таких матеріалів.

У частині 1 статті 293 КПК України зазначено, що одночасно з переданням… клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру до суду, прокурор зобов`язаний під розписку надати його копію та копію Реєстру матеріалів досудового розслідування підозрюваному, законному представнику і захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру…

Однак, вищезазначені вимоги закону під час проведення досудового розслідування та при складанні клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру прокурором не виконані.

Так, у порушення вимог ст.109 КПК України у долученому до клопотання прокурора Реєстрі не міститься: 1) жодних даних про залучення слідчим до участі у кримінальному провадженні законного представника особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру (його прізвище, адреса та засоби зв`язку); 2) даних про факт відкриття матеріалів законному представнику.

Крім того, доказів виконання вимог ч.1 ст.293 КПК України не містять а ні додатки до обвинувального акта (відсутня розписка законного представника про отримання зазначених документів), а ні Реєстр.

Таким чином, незважаючи на згоду сторін на призначення клопотання прокурора до судового розгляду, суд приходить до висновку про невідповідність клопотання прокурора вимогам ст.291 КПК України і про необхідність його повернення прокурору для усунення перелічених недоліків, які є істотними та перешкоджають призначенню судового розгляду по вказаному кримінальному провадженню.

Керуючись ст.ст. 109, 290, 293, 314, 369, 506, 511, 512 КПК України, суд -

ухвалив:

Клопотання у кримінальному провадженні №12021041440000155 про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_3 , підозрюваного у вчиненні суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.2 ст.121 КК України, повернути прокурору Центральної окружної прокуратури м. Дніпра ОСОБА_4 для усунення недоліків у розумний строк.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Дніпропетровський районний суд.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99444155
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку