open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 587/1128/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2021 року Сумський районний суд Сумської області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника потерпілої сторони ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми кримінальне провадження за № 12021200480001245 за клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею на поруки

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця і мешканця АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, працездатного, працюючого головою сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Кровненський», ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.1971 ч.2 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_5 , відповідно до протоколу установчих зборів засновників сільськогосподарського обслуговуючогокооперативу «Кровненський» № 1 від 04.07.2016 та наказу голови сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Кровненський» (далі СОК «Кровненський») від 05.07.2016 № 1, приступив до виконання обов`язків голови кооперативу з 05.07.2016 року.

Відповідно до п.п. 1.3.-1.5. статуту СОК «Кровненський» членами кооперативу є товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-сервісне підприємство «Сумипостачфонд», ОСОБА_6 та ОСОБА_5 . Кооператив є юридичною особою згідно законодавства України, має право від свого імені укладати договори, набувати майнові та немайнові права, виконувати обов`язки, пов`язані з його діяльністю.

Кооператив створений для обслуговування та сприяння діяльності сільськогосподарських товаровиробників, включаючи особисті селянські господарства (переважно членів кооперативу), пов`язаної з виробництвом, заготівлею, зберіганням, переробкою та збутом сільськогосподарської продукції.

Метою діяльності кооперативу є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів кооперативу на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів, поділу між ними ризиків та витрат, розвитку їх самоорганізації, самоуправління та самоконтролю.

На праві власності кооперативу належить сільськогосподарська техніка трактор, сіялка, агрегат для обробітку ґрунту, універсальний дисковий агрегат.

Встановлено, що на підставі договору на механізовані роботи № 01-8-2016 від 01.08.2016 (далі Договір), укладеного між ТОВ «І.В.К. «Агропродукт» (ідентифікаційний код юридичної особи 31070193) в особі директора ОСОБА_6 (співзасновник та член кооперативу) та СОК «Кровненський» в особі голови кооперативу ОСОБА_5 , кооператив на замовлення товариства виконує механізовані роботи по обробітку ґрунту, посіву зернових, внесенню добрив. Станом на 2021 рік договір є чинним.

Відповідно до п.2.1. Договору виконавець зобов`язується забезпечити виконання робіт, дотримуючись технологічних вимог на площах, вказаних замовником, проводити виконання робіт власною технікою, виконувати всі вимоги та вказівки замовника щодо забезпечення технології робіт та ін.

У свою чергу замовник зобов`язується, зокрема, забезпечити виконавця насіннєвим матеріалом, добривами для проведення робіт без простоїв, згідно з договором; надати інформацію про місцезнаходження полів.

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , який на підставі Договору безпосередньо виконував за кермом сільськогосподарської техніки роботи з посіву земельних ділянок, що перебувають у користуванні ТОВ «І.В.К. «Агропродукт», на замовлення останнього, вчинив кримінальне правопорушення за наступних обставин.

Згідно із нормами ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Земельна ділянка з кадастровим номером 5924784200:03:004:0172 площею 2, 2934 га знаходиться на території Миколаївської об`єднаної територіальної громади Сумського району Сумської області (за межами населеного пункту с. Кровне), відноситься до земель комунальної форми власності, не наданих у власність або користування, категорія земель землі сільськогосподарського призначення.

Згідно інформації міськрайонного управління у м. Сумах та Сумському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області ґрунтовий покрив земельної ділянки з кадастровим номером 5924784200:03:004:0172 складають чорноземи типові малогумусні та чорноземи сильнореградовані середньо суглинкові, які відносяться до агровиробничої групи з шифром 53Д. Згідно переліку особливо цінних ґрунтів, затвердженого наказом Держкомзему України від 06.02.2003 № 245, до особливо цінних ґрунтів в межах Лісостепової Лівобережної провінції України відноситься ґрунтовий покрив з шифром агровиробничої групи 53Д.

Достовірно знаючи, що директор ТОВ «І.В.К.«Агропродукт» ОСОБА_6 не надававвказівку щодообробітку тапосіву земельної ділянки з кадастровим номером 5924784200:03:004:0172 площею 2,2934 га, яка знаходиться у кінці масиву поля, що орендується ТОВ «І.В.К. «Агропродукт» (без внутрішнього по підприємству номеру, ділянки, що відводилися у власність працівникам соціальної сфери), що особисто у ОСОБА_5 відсутні будь-які дозвільні документи на право власності, користування або оренду даної земельної ділянки, що знаходиться на території Миколаївської об`єднаної територіальної громади Сумського району Сумської області (за межами населеного пункту с. Кровне), останній, всупереч вимогам статті 125 Земельного кодексу України, якою визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав, обробив та засіяв сільськогосподарською культурою «озима пшениця» вказану земельну ділянку, яка належать до земель комунальної форми власності.

Зокрема, у кінці вересня 2020 року (точної дати в ході досудового розслідування встановити не вдалося) ОСОБА_5 , отримавши вказівку від керівника ТОВ «І.В.К. «Агропродукт» ОСОБА_6 щодо обробітку та посіву поля, що орендується у працівників соціальної сфери (поблизу с. Кровне, без внутрішнього по підприємству номера), з використанням техніки, що належить СОК «Кровненський», здійснював відповідні роботи.

У ході їх проведення, достовірно знаючи та усвідомлюючи, що йому особисто та ТОВ «І.В.К. «Агропродукт» ділянка, яка розташована у кінці масиву, не належить на праві власності чи користування, у ОСОБА_5 виник умисел на обробіток земельної ділянки комунальної власності з кадастровим номером 5924784200:03:004:0172 з метою використання вирощеного урожаю для власних потреб. Тож ОСОБА_5 зорав та засіяв сільськогосподарською культурою озимою пшеницею земельну ділянку з кадастровим номером 5924784200:03:004:0172 площею 2,2934 га, єдиним масивом з земельними ділянками, які обробляв на замовлення ТОВ «І.В.К. «Агропродукт». Тим самим ОСОБА_5 фактично захопив зазначену земельну ділянку без будь-яких дозвільних документів.

Протоколом огляду місця події від 12.06.2021 зафіксовано, що земельна ділянка з кадастровим номером 5924784200:03:004:0172 площею 2,2934 га на момент огляду суцільно засіяна сільськогосподарською культурою озимою пшеницею.

Згідно інформації Головного управління Держгеокадастру у Сумській області розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки комунальної власності з кадастровим номером 5924784200:03:004:0172 площею 2,2934 га становить 7 277 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, нехтуючи встановленими правилами щодо охорони земель та порушуючи вимоги законодавства щодо особливого порядку надання земельних ділянок у власність та користування, достовірно знаючи, що у нього відсутні дозвільні документи, тобто, діючи умисно, шляхом засівання сільськогосподарською культурою озимою пшеницею, незаконно самовільно зайняв земельну ділянку комунальної форми власності з кадастровимномером 5924784200:03:004:0172 площею 2,2934 га, яка знаходиться на території Миколаївської об`єднаної територіальної громади Сумського району Сумської області (за межами населеного пункту с. Кровне) та відноситься до особливо цінних земель.

В судовомузасіданні ОСОБА_5 свою вину визнав в повному обсязі і дав пояснення про обставини вчинення кримінального правопорушення, зазначені в описовій частині ухвали.

13 липня 2021 року до суду надійшло клопотання трудового колективу ТОВ ВСП «СУМИПОСТАЧФОНД» про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею на поруки ОСОБА_5 .

В судовому засіданні ОСОБА_5 підтримав клопотання та просив звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку з його передачею на поруки трудовому колективу ТОВ ВСП «СУМИПОСТАЧФОНД», яке разом з ним та ОСОБА_7 є засновником СОК «Кровненський».

Прокурор та представник потерпілого не заперечували проти заявленого клопотання.

У відповідності з ст. 47 Кримінального кодексу України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

У відповідності з ч. 2 п. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається у зв`язку з звільненням від кримінальної відповідальності. Суд закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

З протоколу засідання загальних зборів трудового колективу СОК «Кровненський» №3 від 8 липня 2021 року вбачається, що на засіданні загальних зборів трудового колективу одноголосно було вирішено взяти ОСОБА_5 на поруки трудового колективу ( ар.с. 17-19).

До суду надійшло клопотання трудового колективу СОК «Кровненський» про передачу на поруки трудовому колективу ТОВ ВСП «СУМИПОСТАЧФОНД» ОСОБА_5 голову та члена сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Кровненський», засновником якого є ТОВ ВСП «СУМИПОСТАЧФОНД», а також обвинувачений ОСОБА_5 та ОСОБА_7 ( ар.с.20-21).

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23.12.2005р. «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку. Особу, яка не визнала себе винною у вчиненні злочину, передавати на поруки не можна.

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 1971 КК України, яке відповідно дост.12КК України відноситься до нетяжких злочинів і не є корупційним злочином.

Судом встановлено, що обвинувачений правильно розуміє наслідки його передачі на поруки та закриття кримінального провадження, відсутні сумніви щодо добровільності його позиції.

Суд також враховує, що трудовий колектив СОК «Кровнеський» на засіданнізагальних зборіввід 08.07.2021року прийняв рішення просити передати ОСОБА_5 на поруки трудовому колективу ТОВ ВСП«СУМИПОСТАЧФОНД», що підтверджується витягом з протоколу № 3.

Обвинувачений ОСОБА_5 погоджується на закриття кримінального провадження на підставі п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україниу зв`язку зі звільненням від кримінальної відповідальності згідност. 47 КК України та передачею його на поруки трудовому колективу.

Враховуючи викладене, беручи до уваги те, що ОСОБА_5 вперше вчинив кримінальне правопорушення, яке відноситься до категорії нетяжких злочинів, свою вину визнав в повному обсязі і щиро розкаявся у скоєному, шкода внаслідок вчиненого злочину відшкодована в повному обсязі, суд вважає за необхідне в порядку ст. 47 КК України звільнити його від кримінальної відповідальності, передбаченої ст. 1971 ч.2 КК України, передавши його на поруки трудовому колективу ТОВ ВСП «СУМИПОСТАЧФОНД».

Оскільки обвинувачений звільняється від кримінальної відповідальності згідност. 47 КК України, кримінальне провадження відносно нього підлягає закриттю у підготовчому судовому засіданні відповідно до п.2 ч.3ст. 314 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 284, 285-287, 288 КПК України та ст. 47 КК України, суд

У Х В А Л И В :

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 1971 КК України, передавши його на поруки трудовому колективу ТОВ ВСП «СУМИПОСТАЧФОНД» .

Закрити кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 1971 КК України - у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу ТОВ ВСП «СУМИПОСТАЧФОНД» .

Роз`яснити ОСОБА_5 , що у разі порушення умов передачі на поруки, відповідно до ч. 2 ст. 47 КК України він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 1971 КК України.

Роз`яснити трудовому колективу ТОВ ВСП «СУМИПОСТАЧФОНД» , що відповідно до ч. 1 ст. 289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_5 на поруки колективу він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Сумський районний суд Сумської області протягом 7 діб з дня її винесення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99443596
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку