open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 283/2289/21

провадження №1-кс/283/635/2021

У Х В А Л А

08 вересня 2021 року Слідчий суддя Малинського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши

скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого СВ ВП №1 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

06.09.2021 року ОСОБА_3 звернувся до суду з скаргою, в обґрунтування якої зазначив, що 25 серпня 2021 року він подав до ВП №1 Коростенського РУП заяву про обставини, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.197-1 КК України, а саме: про те, що невідомі особи, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, в порушення вимог ст.125, 126 Земельного кодексу України в період 2017- 2021 років здійснили самовільне зайняття та використання земельних ділянок за кадастровим номером 1823480800:10:000:0085 площею 0,98 га. та за кадастровим номером 1823480800:10:000:0084 площею 1,03 га., що розташовані за межами с. Елівка Коростенського району Житомирської області та призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Скаржник просить суд вимоги скарги задовольнити, а саме: внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.197-1 ч.1 КК України.

Представник ВП №1 Коростенського РУП в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду скарги повідомлений належним чином.

ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд скарги без його участі, вимоги підтримав та просив задовольнити.

Дослідивши матеріали скарги та додані до неї матеріали, слідчий суддя вважає її такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що заява ОСОБА_3 від 25.08.2021 року про вчинення кримінального правопорушення отримана працівниками ВП №1 Коростенського РУП 25 серпня 2021 року, що підтверджується відміткою про вручення за №Ф-214.

Станом на день розгляду скарги жодної інформації про внесення начальником СВ відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР скаржник не має і в матеріалах скарги такі документи були відсутні.

Згідно п. 1 ч. 1 ст.303 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення може бути оскаржена заявником.

Частинами 1, 4 ст.214 КПК України передбачено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Відмова у реєстрації заяви про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до ч.2 ст.214 КПК України, досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Разом з тим частиною 5 вказаної норми визначено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про: дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; прізвище, ім`я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника; інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; короткий виклад обставин. що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; прізвище, ім`я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування; інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Згідно вимог статтей 214, 303 КПК України, предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, рішення про закриття кримінального провадження, тощо.

З огляду на зазначене, слідчий суддя вважає вимога скарги, щодо зобов`язання ВП №1 Коростенського РУП внести (зареєструвати) відомості до ЄРДР за зареєстрованою заявою ОСОБА_3 , є законною та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 214,303-307 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_3 задовольнити.

Зобов`язати начальника СВ ВП №1 Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, відповідно до заяви ОСОБА_3 від 25.08.2021 року згідно вимог чинного законодавства України.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді та включені до апеляційної скарги на судове рішення.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 99437163
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку