open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 303/1949/21

Провадження № 1-кс/303/2209/21

У Х В А Л А

про продовження строку досудового розслідування

до повідомлення особі про підозру

07 вересня 2021 року м. Мукачево

Слідчий суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області, лейтенанта поліції ОСОБА_3 , «погоджене» прокурором Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, до повідомлення особі про підозру, у кримінальному провадженні №12019070040002175, внесеному до ЄРДР 17 вересня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст. 185 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчий СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області, лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019070040002175, внесеному до ЄРДР 17 вересня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст. 185 КК України.

В обґрунтування клопотання вказує, що 17.09.2019 до ЧЧ Мукачівського ВП надійшла заява від гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що 17.09.2019 року близько 02:00 години за адресою: АДРЕСА_1 , невідома особа, через не зачинені двері балкону проникла в середину квартири та викрала мобільний телефон марки «Iphone 5s» сірого кольору, IMEI НОМЕР_1 , в якому була сім карта мобільного оператора Vodafone № НОМЕР_2 .

Відомості про кримінальне правопорушення, передбачені ч.5 ст.214 КПК України, відповідно до вимог ч.ч. 1, 4 ст. 214 КПК України внесено слідчим відділом Мукачівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань «17» вересня 2019 року за №12019070040002175. Правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення: ч.3 ст.185 КК України.

Під час досудового розслідування даного кримінального правопорушення було допитано в якості потерпілого ОСОБА_5 ; 17.09.2019 року проведений огляд місця події за адресою АДРЕСА_1 , а саме було оглянуто помешкання, та в ході слідчої дії було вилучено; Згідно висновку судової дактилоскопічної експертизи № 3/262 від 29.10.2019 року, слід папілярних ліній №1 вилучений в ході ОМП належить потерпілому ОСОБА_5 , слід папілярних ліній №2 не придатний для ідентифікації особи; 01.07.2021 року слідчим в порядку ст. 40 КПК України було надано доручення на проведення слідчих розшукових дій, яке на даний час є не виконаним.

Слідчий посилається на те, що 12 вересня 2021 року закінчується продовжений шестимісячний строк досудового розслідування по кримінальному провадженню, а в межах встановленого п. 3 ч. 1 ст. 219 КПК України строку, через складність провадження неможливо винести кінцеве рішення у встановленні кримінально-процесуальним кодексом строки а також з великою завантаженістю в розслідуванні кримінальних правопорушень. На теперішній час для прийняття законного та обґрунтованого рішення за вказаними матеріалами досудового розслідування необхідно встановити місцезнаходження викраденого майна та осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення. Крім цього, необхідно додатково допитати осіб, які проживають в будинку АДРЕСА_2 , про всі відомі їм обставини даної події, та ініціювати проведення розшукових дій в порядку ст. 268 КПК України, тому є потреба у продовженні строків досудового розслідування до дванадцяти місяців.

Беручи до уваги, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст.185 КК України, спливає 12.09.2021 року та враховуючи, що на даний момент не виконані всі слідчі дії, необхідні для прийняття законного рішення у кримінальному провадженні, завершити досудове розслідування до вказаного строку не можливо з об`єктивних причин, просить продовжити строк досудового розслідування до дванадцяти місяців.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутності, клопотання підтримує, посилаючись на обставини, викладені в ньому просить задоволити.

Повно та всебічно дослідивши додані до клопотання матеріали та давши їм належну правову оцінку, слідчий суддя дійшов висновку про доцільність часткового задоволення клопотання слідчого, виходячи з наступного.

Відповідно п.2 ч.2 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч.4 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Відповідно ст.295-1 КПК України визначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, зокрема, у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування. Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора. Ухвала слідчого судді про продовження строку досудового розслідування повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити новий визначений строк досудового розслідування. Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Згідно ч.4 ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру, у разі його протиправності та необґрунтованості.

Крім того, згідно ч.5 ст.294 КПК України, клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу. Строк що закінчився, поновленню не підлягає.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 , проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019070040002175, внесеному до ЄРДР 17.09.2019 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст.185 КК України.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК України, який є тяжким злочином, становить 18 місяців, який продовжено до 12 вересня 2021 року та закінчується 12 вересня 2021 року.

Повідомлення про підозру у даному провадженні жодній особі не вручено.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подано слідчим з дотриманням строку, встановленого законом, передбаченого ч.5 ст. 294 КПК України.

На обґрунтування обставин, які перешкоджають закінчити розслідування кримінального провадження в терміни, передбачені п.2 ч.2 ст.219 КПК України, слідчим зазначено, що на даний час виникла необхідність у встановленні місцезнаходження викраденого майна та осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення. Крім цього, необхідно додатково допитати осіб, які проживають в будинку № 22 «Б», про всі відомі їм обставини даної події, та ініціювати проведення розшукових дій в порядку ст. 268 КПК України та для виконання яких необхідний значний проміжок часу.

Слідчий суддя зазначає, що на даний час існують об`єктивні обставини через які досудове розслідування не може бути завершене в терміни, передбачені п.2 ч.2 ст. 219 КПК України, проведення вказаних слідчих та процесуальних дій необхідно для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні.

Враховуючи, що продовжений строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 12 вересня 2021 року, але для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування необхідно виконати вказаний вище обсяг процесуальних та слідчих дій, які неможливо здійснити до закінчення строку досудового розслідування, встановленого п. 2 ч. 2 ст. 219 КПК України, клопотання є обґрунтованим.

Одночасно з цим, слідчий суддя вважає необхідним продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до шести місяців.

На думку слідчого судді вказаного часу буде достатньо для завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні, враховуючи правову кваліфікацію злочину, який є тяжким злочином, а також кількість та вид процесуальних дій, які потребують завершення чи проведення та законодавчо визначені строки для виконання певних слідчих (розшукових) дій.

Враховуючи, встановлене та наведене вище слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає до часткового задоволення.

Керуючись: ст.219, 294, 295, 295-1 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області, лейтенанта поліції ОСОБА_3 , «погоджене» прокурором Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, до повідомлення особі про підозру, у кримінальному провадженні №12019070040002175, внесеному до ЄРДР 17 вересня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст. 185 КК України, задоволити частково.

Продовжити строк досудового розслідування до повідомлення особі про підозру, у кримінальному провадженні №12019070040002175, внесеному до ЄРДР 17.09.2019 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст.185 КК України, до шести місяців, тобто до 07 березня 2022 року включно.

В решті відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Мукачівського міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99428969
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку