open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

пр. № 1-м/759/46/21

ун. № 759/19400/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2021 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Святошинської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане за матеріалами запиту компетентних органів Республіки Білорусь про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі №20122130502,

В С Т А Н О В И В:

До Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Святошинської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане за матеріалами запиту компетентних органів Республіки Білорусь про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі №20122130502.

В обгрунтування клопотання посилався на те, що відповідно до відомостей, які зазначені в запиті компетентних органів, встановлено, що Кобринським районним відділом Слідчого комітету Республіки Білорусь, розслідується кримінальна справа №20122130502, зареєстровано 29.09.2020 кримінальну справу за ч. 2 ст. 212 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

З матеріалів міжнародного доручення встановлено, що невстановлена особа в невстановленому місці, з використанням мережі інтернет, 29.09.2020 з 10:50 по 11:05 год., заволоділа даними банківської платіжної картки ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходилась у володінні ОСОБА_4 , які остання ввела на фішінговій веб-сторінці ІНФОРМАЦІЯ_2 , отримавши таким чином несанкціонований доступ до карт-рахунку останньої та викрала з грошові кошти в сумі 105 білоруських рублів.

Гіперссилка на фішингову веб-сторінку була отримана ОСОБА_4 в ході листування в мессенджері «Viber» з користувачем, зареєстрованим з використанням абонентського номеру НОМЕР_1 , який належить ПРАТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

У зв`язку з чим, органи Республіки Білорусь просять, компетентні органи України надання правової допомоги у кримінальній справі № 20122130502.

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відомості, про абонентський номер НОМЕР_1 , який належить ПРАТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ,код ЄДРПОУ НОМЕР_2 згідно положень ст. 162 КПК України містять охоронювану законом таємницю інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо . У той же час, тимчасовий доступ до вказаної інформації може бути наданий на підставі ухвали слідчого судді за наявності обставин, визначених ст. 163 КПК України.

Отримання тимчасового доступу до відомостей про абонентський номер, НОМЕР_1 , який належить ПРАТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ,код ЄДРПОУ НОМЕР_2 мають важливе значення для виконання запиту компетентних органів Республіки Білорусь про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі № 20122130502.

В судове засідання прокурор не з`явилась, подала заяву про слухання клопотання у її відсутності.

Особа у володінні якої знаходяться речі до суду до суду не викликалась у відповідності до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Дослідивши клопотання та копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

У провадженні слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві знаходиться запит компетентних органів Республіки Білорусь про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі № 20122130502.

З метою виконання вказаного запиту, прокурору необхідно отримати тимчасовий доступ до відомостей про абонентський номер, НОМЕР_1 , який належить ПРАТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно частини 5, 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до приписів статті 1 Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах, що підписана в Страсбурзі20 квітня 1959 року, Договірні Сторони зобов`язуються надавати одна одній, відповідно до положень цієї Конвенції, якнайширшу взаємну допомогу у кримінальному переслідуванні правопорушень, покарання яких, на момент прохання про надання допомоги, підпадає під юрисдикцію судових властей запитуючої Сторони.

Згідно із ч. 1ст. 541 КПК України, міжнародна правова допомога - це проведення компетентними органами однієї держави процесуальних дій, виконання яких необхідне для досудового розслідування, судового розгляду або для виконання вироку, ухваленого судом іншої держави або міжнародною судовою установою.

Відповідно до ч. 1ст. 562 КПК Україниякщо для виконання запиту компетентного органу іноземної держави необхідно провести процесуальну дію, виконання якої в Україні можливе лише з дозволу прокурора або суду, така дія здійснюється лише за умови отримання відповідного дозволу в порядку, передбаченому цим Кодексом, навіть якщо законодавство запитуючої сторони цього не передбачає. Підставою для вирішення питання щодо надання такого дозволу є матеріали звернення компетентного органу іноземної держави.

У даному випадку зазначені у клопотанні документи мають істотне значення для всебічного і повного розслідування у межах даного кримінального провадження і можуть у подальшому бути використані, як докази у межах стадії судового розгляду вказаних дій, у звязку із чим клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 131, 132, 159, 160, 163, 164, 165, 166, 395 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Святошинської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане за матеріалами запиту компетентних органів Республіки Білорусь про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі № 20122130502 задовольнити.

Надати прокурору Святошинської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , слідчим СВ Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , та ОСОБА_9 , тимчасовий доступ для отримання інформації у друкованому та електронному вигляді, яка знаходиться у операторів мобільного зв`язку ПРАТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , щодо абонентського номеру НОМЕР_1 з 01.01.2019 до теперішнього часу, а саме: відомості про власника номеру, з зазначенням адреси розташування стільникової (базової) станції, та використовуваному обладнанні (IMEI, Mac-адрес, UDID) и програмному забезпеченні (операційна система, браузер, user-agent);

- щодо дати та часу вхідних та вихідних телефонних з`єднань, з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій та їх адресу, а також адресу місцеперебування абонента телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікатора (ІМЕІ та ІМSI) без змісту вхідних та вихідних SMS-повідомлень, з урахуванням нульових дзвінків зі вказаного мобільного телефону.

- про баланс та пересування грошових коштів по ньому (здійснення поповнення балансу і транзакцій, з вказуванням дати, місця, способу та джерело поповнення).

- про здійснення доступу в особистий кабінет користувача із зазначенням ІР-адреси, з яких вони здійснювали операції, про відвідування ресурсів (дата, час, ІР-адреса та доменне ім`я відвідуваного ресурсу, супутний технічній інформації по кожному відвідуванню).

- про надання вказаному користувачу інших абонентських номерів.

Строк дії ухвали два місяці з дня постановлення ухвали.

Відповідно до частини 1 ст.166 КПК України, у разі не виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів оскарженню не підлягають, крім ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99410177
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку