open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 463/8559/21 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-сс/811/932/21 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду в складі

головуючого судді: ОСОБА_2 ,

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю секретаря судового засідання: ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові справу за апеляційною скаргою потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 29 липня 2021 року про повернення скарги,

ВСТАНОВИЛА:

оскаржуваною ухвалою слідчого судді скаргу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 про скасування постанови від 22 березня 2021 року слідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Луцьк) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, ОСОБА_8 , про закриття кримінального провадження № 6201914000000780 повернуто скаржникам.

Не погоджуючись з таким рішенням потерпілі подали апеляційну скаргу, у якій просять скасувати ухвалу слідчого судді та направити їх скаргу до належного суду для її розгляду по суті, посилаючись на те, що така не ґрунтується на законі, є незаконною та необґрунтованою.

Учасники справи будучи належним чином повідомлені про час і місце судового засідання, до суду не з`явились, причини неявки не повідомили, що не перешкоджає судовому розгляду.

Заслухавши доповідача, вивчивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 304 КПК України скарга повертається, якщо скарга не підлягає розгляду в цьому суді.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 306 КПК України cкарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду.

Згідно з положеннями ст. 38 КПК України органами досудового розслідування (органами, що здійснюють дізнання і досудове слідство) є: 1) слідчі підрозділи: а) органів Національної поліції; б) органів безпеки; в) органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; г) органів Державного бюро розслідувань; 2) підрозділи детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

Тобто, чинний кримінальний процесуальний закон визначає органами досудового розслідування не службових осіб - слідчих органів досудового розслідування, а відповідні державні установи - слідчі підрозділи та підрозділи детективів.

Частиною 6 статті 9 КПК України визначено, що у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч. 1 ст. 7 цього Кодексу.

Оскільки судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування здійснюється слідчим суддею суду першої інстанції, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, то з урахуванням положень ч. 6 ст. 9 КПК України правильним є застосування зазначеного правила й до розгляду скарг, територіальна підсудність щодо яких прямо не визначена процесуальним законом.

Із матеріалів справи убачається, що оскаржується постанова про закриття кримінального провадження, винесена слідчим слідчого відділу (з дислокацією у м. Луцьку) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, ОСОБА_8 .

Місцезнаходження цього слідчого підрозділу: м. Луцьк, вул. Кривий Вал, 29.

Відтак, постановляючи оскаржувану ухвалу слідчий суддя вірно виходив з того, що подана потерпілими скарга повинна розглядатись слідчим суддею не Личаківського районного суду м. Львова, а слідчим суддею Луцького міськрайонного суду Волинської області, тобто за місцем знаходження слідчого підрозділу

Враховуючи наведене, оскаржувана ухвала є обґрунтована та законна. Підстави для її скасування відсутні, як і відсутні підстави для задоволення апеляційної скарги, яку слід залишити без задоволення, а оскаржувану ухвалу без змін.

Керуючись ст.ст. 404, 407, 415, 419, 422 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

апеляційну скаргу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 29 липня 2021 року про повернення скарги без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 99402769
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку