open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 308/11659/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03.09.2021 місто Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення від посади:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, українця, уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , з вищою освітою, обіймає посаду директора КП «Буштиносервіс», раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, у кримінальному провадженні № 12021070000000190, відомості про яке 29.06.2021 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, у кримінальному провадженні № 12021070000000190, відомості про яке 29.06.2021 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що слідчим відділом СУ ГУНП в Закарпатській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021070000000190 від 29.06.2021 року, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , працюючи відповідно до розпорядження Буштинського селищного голови від 29.04.2020 року № 10 на посаді директора комунального підприємства «Буштиносервіс» (код ЄДРПОУ 41255966), будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими правами та обов`язками, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, переслідуючи корисливий мотив, з метою реалізації злочинного умислу, спрямованого на особисте протиправне збагачення, вчинив умисний, корупційний злочин при наступних обставинах.

У першій половині квітня 2021 року (точна дата та час органом досудового розслідування не встановлені) до директора комунального підприємства «Буштиносервіс» ОСОБА_4 звернувся ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою отримання в оренду приміщення під спортивну залу на території Буштинської ОТГ. Тоді у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, спрямований на особисте протиправне збагачення, який діючи всупереч інтересам служби вирішив скористатися даною ситуацією шляхом одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_6 за вчинення дій з використанням свого службового становища та збагатитись злочинним шляхом.

29.06.2021 року, приблизно о 13.20 год., ОСОБА_4 , продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на особисте протиправне збагачення повідомив ОСОБА_6 про те, що на території Буштинської ОТГ є відповідне приміщення під спортивну залу, а за його сприяння у передачі даного приміщення в оренду ОСОБА_6 ,крім офіційної орендної плати, він має надати йому грошові кошти в сумі 12000 грн.

ОСОБА_6 , усвідомлюючи те, що у разі невиконання протиправних вимог ОСОБА_4 він не зможе повною мірою реалізувати свої права та отримати в оренду вказане приміщення, не бажаючи, у зв`язку з цим, настання для себе негативних наслідків, будучи поставленим у безвихідь, змушений був погодитися на його протиправні вимоги, поставлені йому безпосередньо ОСОБА_4 .

Однак, розуміючи незаконність зазначених дій ОСОБА_4 та усвідомлюючи, що надання неправомірної вигоди є кримінально караним, не бажаючи бути притягненим до кримінальної відповідальності, ОСОБА_6 звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів та почав діяти під їхнім контролем, з метою викриття злочинної діяльності ОСОБА_4

02.07.2021 року під час чергової зустрічі, яка відбулася між директором комунального підприємства «Буштиносервіс» ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , в АДРЕСА_2 , ОСОБА_4 показав ОСОБА_6 , який діяв під контролем правоохоронних органів, нежитлове приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , яке може бути передане в оренду, в той же час ОСОБА_4 підтвердив свої злочинні наміри та повідомив ОСОБА_6 , що за його сприяння у передачі даного приміщення в оренду ОСОБА_6 , крім офіційної орендної плати, має надати йому грошові кошти в сумі 12000 грн.

У подальшому, 05.07.2021 року, приблизно об 11.30 год., ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на особисте протиправне збагачення до кінця, перебуваючи в приміщенні кафе «Лісова Пісня», що знаходиться за адресою: смт. Буштино, вул. Травнева, 11, одержав від ОСОБА_6 , який діяв під контролем правоохоронних органів, раніше обумовлену суму грошових коштів в розмірі 12000 грн., в якості неправомірної вигоди за його сприяння у наданні в оренду нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , однак після одержання неправомірної вигоди був викритий працівниками правоохоронних органів.

05.07.2021 року ОСОБА_4 затриманий в порядку ст. 208 КПК України.

05.07.2021 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Прокурор зазначає, що обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у інкримінованому йому злочині підтверджується заявою ОСОБА_6 про вчинення ОСОБА_4 вказаного злочину, показами свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , протоколом затримання ОСОБА_4 , протоколом огляду місця події, під час якого вилучено предмет неправомірної вигоди, іншими матеріалами кримінального провадження.

У ході провадження досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 працює відповідно до розпорядження Буштинського селищного голови Тячівського району Закарпатської області від 29.04.2020 року № 10 на посаді директора комунального підприємства «Буштиносервіс».

Перебування ОСОБА_4 на посаді директора комунального підприємства «Буштиносервіс», безпосередньо сприяло та стало основною передумовою вчинення ним вказаного вище кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, а його корисливий мотив дає підстави вважати, що перебуваючи на посаді, він може продовжити свою протиправну діяльність.

Крім того, як зауважує прокурор, ОСОБА_4 є директором комунального підприємства, і в силу виконання своїх обов`язків підозрюваний має широке коло знайомих серед працівників Буштинської селищної ради, які допитані як свідки у даному кримінальному провадженні, а тому сторона обвинувачення, враховуючи службове становище відповідно до займаної посади підозрюваного не виключає можливості вчинення ним безпосередньо чи за посередництва інших осіб з метою уникнення кримінальної відповідальності спроб незаконного впливу на вказаних осіб, заявника ОСОБА_6 , та інших учасників кримінального провадження, а також спроб знищення, спотворення чи підроблення документів, що можуть мати доказове значення.

07.07.2021 року згідно з ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_8 підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від посади директора комунального підприємства «Буштиносервіс» строком на 2 місяці, а саме до 04.09.2021 року, включно. Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021070000000190 від 29.06.2021 року закінчується 05.09.2021 року.

Прокурор вказує, що у сторони обвинувачення, з метою виконання завдань кримінального провадження, є обґрунтована необхідність у продовженні строку досудового розслідування, для проведення ряду слідчих та процесуальних дій, зокрема: долучити до матеріалів кримінального провадження матеріали проведення негласних слідчих (розшукових) дій стосовно яких проводиться процедура зняття грифу таємності; відповідно до ст. 279 КПК України скласти та вручити підозрюваному ОСОБА_4 повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри з викладенням фактичних обставин в кінцевій редакції; у встановленому ст. ст. 290, 291 КПК України порядку, надати доступ до матеріалів кримінального провадження підозрюваному та його захиснику, скласти обвинувальний акт і реєстр матеріалів досудового розслідування; при необхідності виконати інші необхідні слідчі дії необхідність в яких може виникнути в ході досудового розслідування по даному кримінальному правопорушенні.

Результати проведення вищеописаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, на думку прокурора, мають значення для досудового розслідування та можуть бути використані як докази обставин вчинення ОСОБА_4 вищеописаного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

В межах досудового розслідування вказаного кримінального провадження, враховуючи його особливу складність, а також те, що в ході досудового розслідування, з метою всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин вчинення вищеописаного кримінального правопорушення, необхідно провести ще ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, було підготовлено та подано до прокурора, уповноваженого розглядати питання продовження строку досудового розслідування клопотання про продовження строків досудового розслідування строком до 05.10.2021 року.

Враховуючи наведене, потреби досудового розслідування щодо повного, всебічного і неупередженого досудового розслідування та прийняття законних та справедливих процесуальних рішень, виправдовують такий ступінь втручання у права та законні інтереси підозрюваного як застосування заходу забезпечення кримінального провадження відсторонення ОСОБА_4 від посади, який є обґрунтовано необхідним та в повній мірі відповідає меті його застосування та завданням кримінального провадження. Незастосування такого заходу забезпечення досудового розслідування як відсторонення ОСОБА_4 від посади, враховуючи наявні ризики його неналежної процесуальної поведінки та виконання процесуальних обов`язків, може негативно вплинути на виконання завдання досудового розслідування щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування та судового розгляду.

На підставі наведеного, прокурор просить продовжити строк відсторонення підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, ОСОБА_4 від посади директора комунального підприємства «Буштиносервіс», в межах строку досудового розслідування, тобто до 05.10.2021 року.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Захисник у судовому засіданні залишив вирішення клопотання на розсуд суду, зауваживши, що трудовий договір, укладений між його підзахисним та виконавчим комітетом Буштинської селищної ради, є припиненим у зв`язку із закінчення його строку.

Підозрюваний у судовому засіданні підтримав позицію свого захисника.

Розглянувши вказане клопотання та дослідивши додані до нього матеріали, заслухавши сторін кримінального провадження, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов наступного висновку.

Як встановлено у судовому засіданні, слідчим відділом СУ ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021070000000190, відомості про яке 29.06.2021 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

05.07.2021 року в рамках даного кримінального провадження повідомлено про підозру ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 07.07.2021 року (справа № 308/8584/21) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, відсторено від посади директора комунального підприємства «Буштиносервіс» строком на два місяці, а саме до 04.09.2021 року, включно.

Слідчим суддеювстановлено,що натеперішній часзавершити досудоверозслідування устрок,протягом якогодіє попередняухвала,неможливо узв`язку ізнеобхідністю проведеннянизки слідчихі процесуальнихдій,що забезпечитьповне танеупереджене розслідуваннякримінального провадження,прийняття уньому законногота обґрунтованогорішення,враховуючи прицьому,що строкдосудового розслідуванняу даномукримінальному провадженніпостановою заступникакерівника Закарпатськоїобласної прокуратуривід 30.08.2021року продовженодо трьохмісяців, тобто до 05.10.2021 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

Згідно з п. 3, п. 5, п. 6 ч. 2 ст. 155 КПК України у клопотанні про відсторонення від посади, зокрема зазначаються виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини; виклад обставин, що дають підстави вважати, що перебування на посаді підозрюваного, обвинуваченого сприяло вчиненню кримінального правопорушення; виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

За положеннями ч. 2 ст. 157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: 1) правову підставу для відсторонення від посади; 2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 157 КПК України слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Прокурор має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому статтею 156 цього Кодексу. Слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе, що: 1) обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати; 2) сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

Аналіз норм чинного кримінально-процесуального законодавства України дає підстави зробити висновок, що для продовження строку дії даного заходу забезпечення кримінального провадження слідчий, прокурор зобов`язані довести наявність достатніх підстав вважати, що продовжують існувати обставини, які свідчать про те, що такий захід є необхідним для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного, обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, що мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, та що сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

Відповідно до абз. 1 ч. 5 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року № 1700-VII особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею кримінального правопорушення у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

При вирішенні клопотання слідчий суддя у відповідності до вимог ст. ст. 155, 157 КПК України враховує наявність правових підстав для відсторонення від займаної посади ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні тяжкого злочину у сфері службової діяльності, обґрунтованість підозри, що стверджується наявними в долучених на обґрунтування клопотання документах даними, які на даній стадії провадження є достатніми для висновку про обґрунтованість підозри.

Разом з тим, слідчим суддею враховано, що обставини інкримінованого кримінального правопорушення пов`язані із перебуванням підозрюваного на посаді, дані про займану посаду, необхідність відсторонення від посади для запобігання незаконному впливу на інших осіб у кримінальному провадженні, запобіганню спробам знищити речі, документи, що мають значення для кримінального провадження, перешкоджання кримінальному провадженню, продовження злочинної діяльності.

У відповідності до ч. 2 ст. 158 КПК України слідчим суддею також враховано, що обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати, та сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали, а також те, що досудове розслідування у кримінальному провадженні продовжено.

За наведених підстав слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 154-157, 309 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, у кримінальному провадженні № 12021070000000190, відомості про яке 29.06.2021 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Продовжити строк відсторонення ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, від посади директора комунального підприємства «Буштиносервіс», до 05 жовтня 2021 року, включно, у межах строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021070000000190.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора у кримінальному провадженні № 12021070000000190.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали 06 вересня 2021 року о 16 год. 10 хв.

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду

Закарпатської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99397856
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку