open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 1-м/760/121/21

Справа № 760/21159/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2021 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Солом`янської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у зв`язку із наданням компетентним органам Республіки Білорусь міжнародної правової допомоги на території України в межах кримінальної справи № 21121080964, -

В С Т А Н О В И В:

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, у зв`язку із наданням компетентним органам Республіки Білорусь міжнародної правової допомоги на території України в межах кримінальної справи № 21121080964.

Клопотання обґрунтовується тим, що Фрунзенським (міста Мінська) районним відділом Слідчого комітету Республіки Білорусь розслідується кримінальне провадження № 21121080964, порушене 08.04.2021 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 212 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

В ході розслідування встановлено, що невстановлена особа, 23.03.2021р., більш точний час не встановлено, перебуваючи в достовірно невстановленому місці, за допомогою глобальної комп`ютерної мережі «Інтернет», отримало доступ до карт-рахунку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і, не будучи правомірним користувачем, не маючи дозволу на роботу з ним, вчинила поєднане з несанкціонованим доступом до комп`ютерної інформації розкрадання грошових коштів на загальну суму 50000 російських рублів, що на момент скоєння злочину еквівалентно 1795,02 білоруських рублів і склало більше 61,89 базових величин, що належать останньому.

Крім того, встановлено, що в березні 2021 року дружина потерпілого ОСОБА_4 за допомогою глобальної мережі «Інтернет», розмістила оголошення про продаж своїх речей, де в якості контактного абонентського номера вказала абонентський номер потерпілого. 23.03.2021р. йому на мобільний телефон в месенджері «УПеег» стали надходити повідомлення з абонентського номера НОМЕР_1 , від раніше невідомої особи. В ході листування дана особа виявила бажання придбати речі потерпілого зазначені в оголошенні. Далі ця особа надала потерпілому посилання на фішингових сайтів, перейшовши по якому потерпілий ввів реквізити своєї банківської платіжної карти, після чого з карт-рахунку були списані грошові кошти, а вищевказана особа перестала відповідати на повідомлення потерпілого.

У зв`язку із встановленням обставин у кримінальному провадженні, з метою проведення повного та всебічного розслідування провадження, компетентні органи Республіки Білорусь звернулись до правоохоронних органів України з клопотанням про надання міжнародної правової допомоги, зокрема, у наданні тимчасового доступу до речей та документів, що становлять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 та містять відомості щодо абонента з абонентським номером телефону НОМЕР_1 , які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

В судове засідання прокурор ОСОБА_3 не з`явилася, проте 03.09.2021р. надіслала заяву, в якій підтримала доводи, викладені в клопотанні та просила розглядати клопотання у її відсутності. Тому, відповідно до вимог ст. 163 КПК України слідчий суддя ухвалив проводити судовий розгляд у її відсутності.

Крім того, прокурор ОСОБА_3 просила розглянути подане клопотання про надання тимчасового доступу до зазначених речей та документів без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Слідчий суддя на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України вважає за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, за наведених прокурором підстав.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження, не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 561 КПК України на території України з метою виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги можуть бути проведенні будь-які процесуальні дії, передбачені цим Кодексом або міжнародним договором.

Вказані відомості, отримані в результаті виконання запиту про міжнародну правову допомогу, можуть бути використані в порядку ст.ст. 558, 562 КПК України як докази для підтвердження обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Відсутність вказаної інформації та документів унеможливить належне розслідування кримінального провадження, оскільки в інший осіб неможливо встановити обставини кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 562 КПК України у разі якщо для виконання запиту компетентного органу іноземної держави необхідно провести процесуальну дію, виконання якої в Україні можливе лише з дозволу прокурора або суду, така дія може запитуватися лише за умови отримання відповідного дозволу в порядку, передбаченому цим Кодексом, навіть якщо законодавство запитуючої сторони цього не передбачає. Підставою для вирішення питання щодо надання такого дозволу є матеріали звернення компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи зазначене, слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні наведенні достатні підстави вважати, що інформація, яка вказана у клопотанні, міститься в речах та документах, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, може бути використана як доказ, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів неможливо.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 107, 131, 132, 159-164, 166, 309, 372, 558, 562 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Солом`янської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у зв`язку із наданням компетентним органам Республіки Білорусь міжнародної правової допомоги на території України в межах кримінальної справи № 21121080964 задовольнити.

Надати прокурорам Солом`янської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , слідчим слідчого відділу Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві ОСОБА_6 , ОСОБА_7 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого за адресом: АДРЕСА_1 , з можливістю здійснити їх виїмку в електронному та паперовому вигляді, а саме:

- інформації про контактні дані особи, на яку зареєстрований абонентський номер НОМЕР_1 ;

- інформації про вхідні і вихідні телефонні з`єднання абонента НОМЕР_1 , із зазначенням базових станцій (сот) знаходження даного абонента і ІМЕІ-номерів телефонів, використовуваних при з`єднаннях, інтернет-з`єднаннях із зазначенням IP-адрес, до яких здійснювався доступ з абонентського номера НОМЕР_1 за 23.03.2021р.

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99396213
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку