open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/11318/19

Провадження №: 1-в/752/264/21

У Х В А Л А

06.09.2021 м. Київ

Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

засудженого ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання у м. Києві

клопотання (подання)Голосіївського районного відділу філії Державної установи Центр пробації у м. Києві та Київської областіпрозвільнення від відбування покарання у зв`язку з закінченням іспитового строкувідносноОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1

ВСТАНОВИВ:

Вироком Голосіївського районного суду міста Києва від 15.08.2019 ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, який проживає та зареєстрований у АДРЕСА_1 , визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України та засуджено до покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік. На підставі ст. 75, 76 КК України засудженого звільнено від відбування покарання з випробуванням та установлено йому іспитовий строк, тривалістю 2 роки.

У серпні 2021 року Голосіївський районний відділ філії Державної установи Центр пробації у м. Києві та Київській області звернувся до суду з клопотанням (поданням) від 16.08.2021, в якому просить розглянути питання щодо звільнення ОСОБА_3 від відбування покарання за вироком Голосіївського районногосуду містаКиєвавід 15.08.2019, вказуючи на закінчення іспитового строку та посилаючись на те, що за період іспитового строку засуджений не вчиняв кримінальних правопорушень та виконав покладені на нього обов`язки. Подання оформлене з посиланням на ч. 1 ст. 78 КК України, ч. 2 ст. 165 КВК України та п. 9 ч. 1 ст. 537 КПК України.

06.09.2021 від прокурора у справі надійшло клопотання про проведення розгляду клопотання (подання) Голосіївського районного відділу філії Державної установи Центр пробації у м. Києві та Київській області за відсутності прокурора, заперечення проти задоволення клопотання (подання) відсутні.

Представник Голосіївського районного відділу філії Державної установи Центр пробації у м. Києві та Київської області в судове засідання не з`явився.

З огляду на необов`язковість явки учасників провадження до суду для участі в судовому засіданні, в якому відбувається розгляд процесуальних питань, пов`язаних з виконанням вироку, розгляд клопотання (подання) проведено за участю ОСОБА_3 на підставі наявних матеріалів.

У ходірозгляду клопотання(подання)судом встановлено,що вироком Голосіївського районного суду міста Києва від 15.08.2019, ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України та засуджено до покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік.

Відповідно до зазначеного вироку ОСОБА_3 звільнено від відбування покарання у виді позбавлення волі за умови, якщо він протягом 2 (двох) років іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки, а саме: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Кінець іспитового строку, установленого за цим вироком, припав на 15.08.2021.

Згідно з наявними матеріалами, представленими на розгляд суду, за період з 15.08.2019 по 15.08.2021 включно відомостей про допущення ОСОБА_3 кримінальних правопорушень не вбачається (вимоги на судимість не містять інформації про набуття засудженим у рамках інших кримінальних проваджень статусу підозрюваного у розрізі норм ст. 42 КПК України).

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 537 КПКУкраїни під час виконання вироків суд має право вирішувати питання про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку.

Статтею 78 КПК України регламентовано, що після закінчення іспитового строку, засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, звільняється судом від призначеного покарання.

У ч. 2 ст. 165 КВК України передбачено, що після закінчення іспитового строку засуджений, за відповідним поданням, звільняється судом від призначеного йому покарання, контроль за його поведінкою припиняється і засуджений знімається з обліку.

Згідно зі ст. 89 КК України такими, що не мають судимості, визнаються особи, засуджені відповідно до ст. 75 цього Кодексу, якщо протягом іспитового строку вони не вчинять нового кримінального правопорушення і якщо протягом зазначеного строку рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням не буде скасоване з інших підстав, передбачених законом.

Тобто, в силу норм ст. 78 КК України рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням може буде скасоване тільки протягом іспитового строку, який в цій справі, в цей час, закінчився, тож не залежно від фактичних обставин та наявних або ж відсутніх порушень особа підлягає звільненню.

Судимість має строковий характер. Закон визначає, коли вона виникає (з дня набрання законної сили обвинувальним вироком), та встановлює підстави її припинення. Такими підставами є погашення судимості та її зняття.

Досліджені в судовому засіданні та оцінені в нарадчій кімнаті матеріали особової справи засудженого, в своїй сукупності, не містять у собі беззаперечних даних, які у розумінні ст. 78 КК України, вказували б на допущення ОСОБА_3 такого роду порушень, які б унеможливлювали його звільнення, у порядку цієї статті зазначеного Кодексу, від відбування покарання призначеного указаним вироком суду, у зв`язку із закінченням іспитового строку випробування.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене, описане клопотання (подання) підлягає задоволенню, а засуджений звільненню від призначеного покарання з випробовуванням у зв`язку з закінченням іспитового строку.

Керуючись ст.78КК України,ст.165 КВК України, ст. 537, 539 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Задовольнити клопотання (подання) Голосіївського районного відділу філії Державної установи Центр пробації у м. Києві та Київській області від 16.08.2021.

2. Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від призначеного покарання за вироком Голосіївського районного суду міста Києва від 15.08.2019 у виді позбавлення волі на строк 1 (один) рік зі звільненням від відбування покарання на строк 2 (два) роки у зв`язку із закінченням іспитового строку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Голосіївський районний суд міста Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99395657
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку