open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 557/325/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2021 року смт.Гоща

Гощанський районний суд Рівненської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Гоща клопотання слідчого СВ відділення поліції №5 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020180080000091 від 03.03.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідча СВ відділення поліції №5 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Гощанського відділу Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Клопотання мотивоване тим, що 03.03.2020 року в Гощанське ВП Острозького ВП ГУНП в Рівненській області надійшло повідомлення начальника Гощанського відділу Здолбунівської прокуратури ОСОБА_5 про те, що на території колгоспного двору бувшого КСП "Полісся" за адресою с. Пустомити вул. Садова, 41 Гощанського району Рівненської області виявлено деревину породи сосна в кількості 96 колод без маркувальних бирок, походження та власник якої невідомі.

Відомості за даним фактом 03.03.2020 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020180080000091 правова кваліфікація кримінального правопорушення: незаконне зберігання незаконно зрубаних дерев, передбачене ч. 4 ст. 246 КК України.

При проведенні слідчих (розшукових) дій спрямованих на з`ясування обставин події, а також встановлення свідків та очевидців вчинення злочину встановлено, що на території колгоспного двору бувшого КСП «Полісся» за адресою с. Пустомити вул. Садова, 41 Гощанського району незаконно зберігається деревина породи сосна невідомого походження без відповідних документів (бирок).

На даному етапі досудового розслідування жодній особі не було повідомлено про підозру у вчиненні даного кримінального провадження.

Злочин, передбачений ч. 4ст. 246 КК України, відповідно дост. 12 КК України, відносяться до категорії тяжких злочинів.

Вказує, що строк досудового розслідування цього кримінального провадження відповідно дост. 219 КПК Українизакінчується 03 вересня 2021 року. Однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, за наступних обставин.

В ході досудового розслідування даного кримінального провадження, було виконано наступне:

-10.02.2019 проведено огляд місця події в АДРЕСА_1

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_6 ;

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_7 ;

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_8 ;

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_9 ;

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_10 ;

Для завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні необхідно виконати наступне:

- перевірити на причетність до вчинення даної незаконної порубки осіб, відносно яких складалися адміністративні матеріали за вчинення правопорушень ст. 65 КУпАП або ст. 246 КК України, з числа жителів с. Пустомити, с. Матіївка, с. Мичів Рівненського району Рівненської області;

- допитати в якості свідка старості с. Пустомити Рівненського району Рівненської області.

Слідча СВ відділення поліції №5 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, про дату, час, місце розгляду клопотання була повідомлена завчасно та належним чином, про що свідчить телефонограма в матеріалах клопотання, направила заяву про розгляд справи без її участі.

У зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадженні не здійснювалось.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує клопотання, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 5ст. 294 КПК Україниклопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленогостаттею 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Слідчий звернулася до суду із клопотанням про продовження строку досудового розслідування 02.03.2021, строк досудового розслідування в кримінальному провадженні №12020180080000091 від 03.03.2020 - закінчується 03.09.2021.

Таким чином, слідчий звернувся до суду із клопотанням про продовження строку досудового розслідування з порушенням строку звернення, передбаченого ч. 5 ст. 294 КПК України, а саме за 1 (один) день до закінчення строку.

З доданих до клопотання матеріалів вбачається, що слідчим в рамках проведення досудового розслідування було проведено:

допитано як потерпілого ОСОБА_11 ;

-10.02.2019 проведено огляд місця події в АДРЕСА_1

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_6 ;

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_7 ;

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_8 ;

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_9 ;

- 15.03.2020 допитано, як потерпілого ОСОБА_10 ;.

Згідност. 28 КПК України- під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя(в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції),а судового провадження -суд. Критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є:

1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо;

2) поведінка учасників кримінального провадження;

3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

За приписами ч. 3 ст. 295-1 КПК України, до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Як встановлено з матеріалів справи, слідчий обґрунтовує доводи клопотання копіями документів, щодо проведення слідчих дій за 2020 року.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що враховуючи те, що майже 17 місяців по кримінальному провадженню не вчинювалось ніяких дій щодо досудового розслідування кримінального провадження, тому, посилання слідчого на обставини, які перешкоджали здійснити інші процесуальні та слідчі дії є безпідставними та надуманими.

Також слідчий суддя зауважує, що намір перевірити на причетність до вчинення даної незаконної порубки осіб, відносно яких складалися адміністративні матеріали за вчинення правопорушень ст. 65 КУпАП або ст. 246 КК України, з числа жителів с. Пустомити, с. Матіївка, с. Мичів Рівненського району Рівненської області по даному кримінальному провадженні через 17 місяцівз дня внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, свідчать про незацікавленість органу досудового розслідування в належному досудовому розслідуванні, враховуючи, що відшукання доказів правопорушення повинно вчинюватись без будь-яких затягувань, і в найкоротші строки.

Відповідно до вимог п. 3 ч. 2ст. 295-1 КПК України, у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше, проте слідчим у клопотанні не зазначено жодної обставини, що йому перешкоджало виконати слідчі дії, необхідні для завершення досудового розслідування.

Окрім того, всупереч ч. 2 ст. 295-1 КПК України, до клопотання не додано витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчим не зазначено у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Частиною 4ст. 295-1 КПК Українипередбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Враховуючи викладене слідчий суддя приходить до переконання пронеобґрунтованість клопотанняу зв`язку з чим в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.28,219,294,2951 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання, поданого слідчим СВ відділення поліції №5 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020180080000091 від 03.03.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99395023
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку