open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 357/10189/21

1-кс/357/1868/21

У Х В А Л А

06 вересня 2021 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021111030001952 від 18.08.2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,-

У С Т А Н О В И В:

31 серпня 2021 року до слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021111030001952 від 18.08.2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

Обставини, встановлені в ході досудового розслідування згідно клопотання та його обґрунтування:

У провадженні СВ Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження за №12021111030001952 від 18.08.2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, 07.08.2021 близько 13:17 год. по спецлінії «102» надійшло повідомлення про те, що 07.08.2021 о 13:15 год., на 52 км. +750 м. автодороги М-05 сполученням «Київ Одеса» в напрямку м. Одеса, що на території Білоцерківського району, Київської області відбулась дорожньо-транспортна пригода за участі двох автомобілів.

Цього ж дня, під час проведення огляду місця дорожньо-транспортної пригоди за адресою: Київська область, Білоцерківський район, 52 км. +750 м. автодороги М-05 сполученням «Київ Одеса» в напрямку м. Одеса стало відомо, що водій ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає: АДРЕСА_1 керуючи сідловим тягачем марки «DAF ХF105.460» д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом марки «TIRSAN TSN-3SS-12.5» д.н.з. НОМЕР_2 та рухаючись в крайній лівій смузі руху по автодорозі М-05 зі сторони м. Києва в напрямку м. Одеса на 52 км. почав виконувати маневр перестроювання в праву смугу руху, де здійснив зіткнення з автомобілем марки «SKODA FABIA» д.н.з. НОМЕР_3 під керуванням водія ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживає: АДРЕСА_2 , який рухався по тій смузі на яку почав перестроюватися водій ОСОБА_5 .

В результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир автомобіля марки «SKODA FABIA» д.н.з. НОМЕР_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає: АДРЕСА_2 , яка перебувала в лежачому положенні на задніх пасажирських місцях, отримала тілесні ушкодження та була доставлена до ІНФОРМАЦІЯ_4 .

17.08.2021 до Білоцерківського РУП надійшла виписка з історії хвороби №123568 від 15.08.2021 на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , якій було встановлено діагноз: хребетно-спинномозкова травма, забій спинного мозку на рівні С5-С6, антеролістез С5 хребця, пост травматична кила між хребцевого диску С5-С6 зліва із стен озуванням спинномозкового каналу, компресійний перелом тіла С6 хребця, тип А1.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, а також проведенні судово-медичної експертизи для встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, належної кваліфікації вчиненого діяння у даному провадженні, є потреба у дослідженні інформації, яка міститься в медичній документації (історії хвороби та медичній картці) на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що містять охоронювану законом таємницю, що знаходиться в КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_5 », розташованої за адресою: АДРЕСА_3 , та має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Враховуючи, що медична документація перебуває у володінні КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що виключає можливість отримання їх шляхом вільного доступу та в своїй сукупності з іншими документами кримінального провадження № 12021111030001952 має суттєве значення для встановлення обставин справи, а також в подальшому можуть бути використані як докази у вказаному кримінальному провадженні, а довести вказані обставини іншим способом неможливо, тому є обґрунтована необхідність отримання тимчасового доступу до медичної документації (історії хвороби, медичної картки стаціонарного хворого) на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на підставі ухвали слідчого судді.

Крім того, вбачаються наявність достатніх підстав вважати, що медична документація (історії хвороби, медичної картки стаціонарного хворого) на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , можуть бути використані як докази, а також необхідність здійснити їх вилучення на підставі ч.1 ст.159 КПК України, з метою використання їх документів при проведенні судово-медичної експертизи, забезпечивши таким чином виконання завдань кримінального проведення щодо швидкого, повно та не упередженого розслідування.

Відомості про участь сторін при розгляді клопотання та фіксування судового процесу:

Слідчий СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надав заяву, в якій просив проводити судовий розгляд без його участі, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в судове засідання не з`явився, повідомлявся належним чином про день, час та місце розгляду справи.

Зважаючи на вимоги ст.163 КПК України слідчий суддя вважає можливим розглядати клопотання у відсутність слідчого та представників КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_5 », у володінні яких знаходяться документи, дозвіл на тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, оскільки неприбуття в судове засідання вказаних осіб без поважних причин або неповідомлення про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Правове обґрунтування рішення:

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

СВ Білоцерківським РУП ГУ НП в Київській області проводиться досудове розслідування по матеріалам кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021111030001952 від 18.08.2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про інформацію» та ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

У відповідності до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Потреба в отриманні доступу до зазначеної у клопотанні інформації, виникла у зв`язку з необхідністю отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння у даному кримінальному провадженні, є потреба у проведенні судово-медичної експертизи для встановлення характеру та механізму отримання тілесних ушкоджень, а також визначення ступеня його тяжкості, тобто в дослідженні інформація, яка міститься у документах, що містять охоронювану законом таємницю, яка має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Як визначено у ч. 3 та ч. 4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

За змістом ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Слідчий у своєму клопотанні довів наявність достатніх підстав вважати, що документи та інформація, знаходиться у володінні КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , самі по собі або в сукупності з іншими документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також довів можливість використання як доказів відомостей, що містяться в документах.

На даний час неможливо іншими способами довести обставини кримінального провадження, на які вказав слідчий та які передбачається довести за допомогою документів, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення їх оригіналів, а також враховуючи кримінально-правову кваліфікацію розслідуваного злочину, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, слідчий суддя вважає, що без вилучення оригіналів документів про тимчасовий доступ до яких просить слідчий, не можливо досягнути мету отримання такого доступу, а тому дає розпорядження про можливість вилучення зазначених оригіналів документів.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, має право надати дозвіл на проведення обшуку.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.160,162 163, 164, 165 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021111030001952 від 18.08.2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ слідчому СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 до оригіналів медичної документації з можливістю її вилучення на час проведення судової експертизи історії хвороби та медичної картки стаціонарного хворого з приводу перебування в лікувальному закладі ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка перебуває у володінні КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 .

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її винесення, тобто до 06.10.2021 року.

Ухвала слідчого судді є обов`язкова для виконання КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 165 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99394194
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку