open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 277/934/21

УХВАЛА

"06" вересня 2021 р. смт Ємільчине

Ємільчинський районний суд Житомирської області

в складі: слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі с/з ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

начальника СД ВП №1 ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Ємільчине клопотання дізнавача ВП №1 Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_5 , погодженого з прокурором Новоград-Волинської окружної місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про визнанняправомірним проведеногообшуку за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021065540000053від 02.09.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.310 КК України,

ВСТАНОВИВ:

03.09.2021 року до суду надійшло зазначене вище клопотання дізнавача ВП №1 Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_5 , в якому вона просить визнати правомірним проведений 02.09.2021 року дізнавачем СД ВП Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_5 обшук, а саме на території домоволодіння, яке розташоване в АДРЕСА_1 , де було виявлено рослини зовні схожі на рослини конопель в загальній кількості 56 рослин, які поміщені до поліпропіленового мішку білого кольору, та вилучено до ВП №1 Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області.

В обґрунтування клопотання дізнавач посилається на те, що 02.09.2021 року до чергової частини ВП №1 Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області надійшов рапорт старшого ДОП ОСОБА_6 про те, що ОСОБА_7 в подвір`ї за місцем свого постійного проживання в с. Заровенка Новоград-Волинського району вирощує рослини, які зовні схожі на рослини конопель.

За вказаним фактом 02.09.2021 року СД ВП №1 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021065540000053 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.310 КК України.

З метою огляду місця вчинення кримінального правопорушення, виявлення та вилучення слідів його вчинення, вилучення речових доказів 02.09.2021 року в період часу з 14 години по 14 годину 58 хвилин дізнавачем проведено огляд території домоволодіння в АДРЕСА_1 , власником якого є ОСОБА_7 , під час якого було виявлено та вилучено 56 рослин зовні схожих на рослини конопель.

Дізнавач в клопотанні зазначила, що вилучені під час огляду речі можуть мати значення доказів у даному кримінальному провадженні та вилучені з метою збереження слідів кримінального правопорушення, які на собі зберегли вилучені речі, а зокрема вказані речі необхідні для проведення судових експертиз.

В судовому засіданні дізнавач, прокурор підтримали заявлене клопотання про визнання правомірним проведеного 02.09.2021 року обшуку на території домоволодіння, яке розташоване в АДРЕСА_1 , де було виявлено рослини зовні схожі на рослини конопель в загальній кількості 56 рослин.

Вислухавши думку прокурора, пояснення дізнавача, дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчим суддею встановлено, що 02.09.2021 року до ЄРДР за №12021065540000053 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 310 КК України, а саме про те, що 02.09.2021 року до чергової частини ВП №1 Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області надійшов рапорт старшого ДОП ОСОБА_6 про те, що ОСОБА_7 в подвір`ї за місцем свого постійного проживання в с. Заровенка Новоград-Волинського району вирощує рослини, які зовні схожі на рослини конопель

Згідно протоколу огляду місця події від 02.09.2021 року в період часу з 14 години по 14 годину 58 хвилин дізнавачем проведено огляд території домоволодіння в АДРЕСА_1 , під час якого з лівої сторони підсобного приміщення в чагарниках наявні рослини, які зовні схожі на рослини конопель, які було виявлено та вилучено в кількості 56 рослин зовні схожих на рослини конопель.

Довідкою Медведевського старостинського округу Ємільчинської селищної ради №235 від 02.09.2021 року стверджується, що ОСОБА_7 зареєстрований та постійно проживає в АДРЕСА_2 , згідно з записом в погосподарській книзі №4 Медведевського старостинського округу за 2016-2020 роки, особовий рахунок НОМЕР_1 .

Згідно вимог ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Статтею 233 ч. 1 КПК України передбачено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч. 3 цієї статті.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. У такому разі прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Тобто, законодавцем окрім можливості проникнення до житла чи іншого володіння особи на підставі судового рішення, передбачено іншу процесуальну гарантію захисту прав особи, а саме можливість проникнути до житла чи іншого володіння особи за добровільною згодою особи, яка ним володіє.

Згідно з ч. 1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Частиною 5 даної статті встановлено, що при проведенні огляду дозволяється лише вилучення речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Відповідно до заяви від 02.09.2021 року ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , дозволив працівникам поліції провести огляд за його участі без ухвали суду.

03.09.2021 року дізнавач на підставі ч. 3 ст. 233 КПК України звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить визнати правомірним проведений обшук, оформлений протоколом огляду місця події.

Разом зтим уклопотанні дізнавачне зазначає,що данийобшук булопроведено уневідкладному випадкуз метоюприпинення виявленогокримінального правопорушення,безпосереднього переслідуваннямособи,яка підозрюєтьсяу вчиненнікримінального правопорушення,у зв`язку ізврятуванням життялюдей тамайна, тобто в порядку, передбаченому ст. 233 ч. 3 КПК України.

Аналіз норм ст. 30 Конституції України та ч.ч. 1, 3 ст. 233 КПК України свідчить про те, що право слідчого, прокурора на проникнення до житла чи іншого володіння особи і проведення в ньому обшуку (огляду) може виникати у трьох випадках: 1) за ухвалою слідчого судді, 2) без постановлення такої ухвали на підставі добровільної згоди власника житла чи іншого володіння особи; 3) до постановлення ухвали слідчого судді лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Однак прокурором, дізнавачем в судовому засіданні не доведено та не додано до клопотання будь-яких доказів, що вказаний обшук (огляд) проводився у невідкладному випадку, як це передбачено нормами чинного законодавства.

Таким чином вказана слідча дія не була невідкладною.

Слідчий суддя приходить до висновку, що в заяві ОСОБА_7 не зазначено згоду на проведення огляду присадибної ділянки його домоволодіння, дізнавачем не встановлено кому належить присадибна ділянка, на якій виявлено та вилучено рослини зовні схожі на рослини конопель.

Дізнавачем, прокурором не доведено невідкладності проведення обшуку, а тому клопотання не обґрунтоване та не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 233-235, 237 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання дізнавача ВП №1 Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_5 , погодженого з прокурором Новоград-Волинської окружної місцевої прокуратури ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021065540000053від 02.09.2021 рокуза ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.310КК України, про визнання правомірним проведеного обшуку на території домоволодіння, яке розташоване в АДРЕСА_1 , де було виявлено рослини зовні схожі на рослини конопель в загальній кількості 56 рослин, оформленого протоколом огляду місця події.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99393920
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку