open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 344/13882/21

Провадження № 1-кс/344/5429/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника заявника-адвоката ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу Товариства з обмеженою відповідальності «Міліуса» на бездіяльність посадових осіб Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області, яка полягає у невнесені відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,-

ВСТАНОВИЛА:

02.09.2021 до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області надійшла скарга директора ТОВ "Міліуса" ОСОБА_4 , в якій просить визнати бездіяльність посадових осіб Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви директора ТОВ "Міліуса" ОСОБА_4 , про вчинення відносно товариства кримінальних правопорушень від 17.08.2021, незаконною та зобов`язати службових осіб Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185, 198 КК України, що полягають у крадіжці майна товариства та незаконних діях відносно майна товариства, а також провести повний та всебічний розгляд заяви у відповідності до КПК України.

В обґрунтування скарги вказує, що 17 серпня 2021 року директором ТОВ "Міліуса" ОСОБА_4 , до Івано-Франківського РУП ГУНП у Івано-Франківській області була подана заява про вчинення відносно товариства кримінального правопорушення.

Працівниками чергової частини Івано-Франківського РУП ГУНП у Івано-Франківській області заявнику не було надано жодного підтвердження про подання заяви про вчинення відносно товариства кримінального правопорушення, а лише усно запропоновано про результати її реєстрації дізнатись за номером телефону: НОМЕР_1 .

Зателефонувавши 20.08.2021 за вказаним вище номером телефону до чергової частини Івано-Франківського РУП ГУНП у Івано-Франківській області представнику товариства було відмовлено у наданні інформації щодо заяви про вчинення кримінального правопорушення.

Лише 28.08.2021 у черговій частині Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області за номером телефону 268-667-13-17 заявнику вдалось усно дізнатись про те, що відомості про кримінальні правопорушення, які зазначені у заяві директора ТОВ "Міліуса" про вчинення відносно товариства кримінального правопорушення від 17.08.2021, не були внесені до ЄРДР, а лише внесені в журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події та передана на розгляд дільничному інспектору.

Оскільки, про факт невнесення відомостей про кримінальні правопорушення до ЄРДР ТОВ "МІЛІУСА" стало відомо лише 28.08.2021, тому строк оскарження вказаного рішення заявником не пропущений.

У судовому засіданні представник заявника ТОВ "Міліуса" - адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав з викладених у ній підстав, просив задоволити, також зазначив, що доказів отримання Івано-Франківським РУП ГУНП в Івано-Франківській області заяви про вчинення кримінального правопорушення немає, оскільки працівниками Івано-Франківського РУП ГУНП в області не надано жодного підтвердження про прийняття заяви.

Уповноважені особи Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області у судове засідання не з`явились, про дату та час розгляду скарги повідомлялись засобами електронного зв`язку на офіційну e-mail адресу, заяви про розгляд справи в їх відсутність, або відкладення розгляду справи, слідчому судді не надали, як і відомостей щодо подання Директором ТОВ "Міліуса" ОСОБА_4 заяви про вчинення кримінального правопорушення, а також вжитих заходів за заявою.

Слідчий суддя ураховує, що розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Однак відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

В матеріалах скарги наявна заява від 17.08.2021 за підписом директора ТОВ "Міліуса" ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення (в порядку ст. 214 КПК України), адресована Івано-Франківському РУП ГУНП у Івано-Франківській області з проханням прийняти повідомлення про вчинення кримінального правопорушення попередньо кваліфіковані за ст. 185, ст. 198 КК України, розпочати досудове розслідування за даним повідомленням, встановити місцезнаходження майна ТОВ "Міліуса" та виявити осіб причетних до його зникнення, яких притягнути до відповідальності згідно норм КК України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно з положеннями ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

При цьому, відповідно до вимог ч. 1, ч. 3 ст. 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Водночас, при вивченні матеріалів скарги, а також при її розгляді, слідчим суддею не виявлено будь яких доказів на підтвердження того, що Івано-Франківським РУП ГУНП в Івано-Франківській області вручено чи отримано наведену заяву директора ТОВ "Міліуса" ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення адресатом.

Також, слідчий суддя звертає увагу на те, що згідно положень ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання відповідними сторонами їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом, а отже слідчий суддя позбавлений можливості за власної ініціативи здійснювати перевірку викладених у скарзі обставин шляхом застосування відповідних правових процедур, оскільки це буде мати наслідком порушення згаданого принципу та формування у сторін кримінального провадження уявлення про упередженість та схильність до однієї зі сторін.

Таким чином, оскільки скаржником належним чином не доведено наявність тих обставин, про які містяться посилання у скарзі, зокрема про звернення із вказаною заявою до Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області, тому підстав для задоволення даної скарги немає.

Керуючись ст. 214, 216, 303, 304, 306, 307, 309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИЛА:

У скарзі Товариства з обмеженою відповідальності «Міліуса» на бездіяльність посадових осіб Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області, яка полягає у невнесені відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення (ухвали).

Повний текст ухвали складено 06 вересня 2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99391263
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку