open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 344/13654/21

Провадження № 1-кс/344/5356/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області в порядку ст.303 КПК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулися до слідчого судді із скаргою на бездіяльність слідчого Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області в порядку ст.303 КПК України та просили зобов`язати службових осіб Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області, уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення; зобов`язати службову особу Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області, яка внесе відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, через 24 години з моменту внесення таких відомостей, надати заявникам витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань; зобов`язати службову особу Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області, яка внесе відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, повідомити суд про виконання ухвали, шляхом направлення копії витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У судовому засіданні заявники скаргу підтримали та просили її задовольнити.

У судове засідання представник Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області не зявився, що відповідно до ч.3 ст.306 КПК України не перешкоджає розгляду скарги по суті.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя вважає наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які полягають у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

07.07.2021 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4 поштовим звязком направили Генеральному прокурору України заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. ст.356 та ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

15.07.2021 року подана ОСОБА_3 та ОСОБА_4 заява про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. ст.356 та ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України, з Офісу Генерального прокурора направлена для розгляду в межах компетенції до Івано-Франківської обласної прокуратури.

22.07.2021 року подана ОСОБА_3 та ОСОБА_4 заява про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. ст.356 та ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України, з Івано-Франківської обласної прокуратури направлена для розгляду в межах компетенції до Івано-Франківської окружної прокуратури.

В подальшому, 30.07.2021 року дана заява направлена до Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області.

Згідно ч. 2ст. 113 КПК Українибудь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цьогоКодексу.

Відповідно до ч. 5ст. 115 КПК Українипередбачено, що при обчисленні строків днями та місяцями не береться до уваги той день, від якого починається строк, за винятком строків тримання під вартою, проведення стаціонарної психіатричної експертизи, до яких зараховується неробочий час та які обчислюються з моменту фактичного затримання, взяття під варту чи поміщення до відповідного медичного закладу.

Процесуальні дії мають виконуватися у встановлені цим Кодексом строки (ст. 116 КПК України).

Положеннями ч. 1ст. 117 КПК Українивизначено, що пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду. Отже, у клопотанні про поновлення строку, ініційованому учасником кримінального провадження, має бути наведено причини, через які цей строк пропущено.

Виходячи з системного аналізу норм процесуального закону, під поважними причинами слід розуміти лише ті обставини, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливлювали чи ускладнили можливість своєчасного звернення до суду у визначений законом строк. Тому, при вирішенні питання про поновлення пропущеного строку, у тому числі й строку на оскарження бездіяльності щодо невнесення відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань, судом мають враховуватися такі обставини, як: тривалість процесуального строку; час, який минув з дати завершення процесуального строку; наявність чи відсутність обставин, які об`єктивно перешкоджали особі реалізувати своє право (повноваження) в межах визначеного процесуального строку; поведінку особи, яка звертається з відповідним клопотанням, зокрема, чи вживала особа розумних заходів для того, щоб реалізувати своє право (повноваження) у межах процесуального строку та якнайшвидше після його закінчення (у разі наявності поважних причин його пропуску), та інші доречні обставини.

Як вбачається з матеріалів скарги, заявниками пропущено строк для подачі скарги щодо не внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, з поважних причин, оскільки заява неодноразово передавалась для розгляду, та заявники не повідомлялися про результати її розгляду, а тому є підстави для поновлення строку на подання даної скарги.

Згідно з ч.1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, згідно чинного кримінального процесуального законодавства, відомості викладені в заяві про вчинене кримінальне правопорушення невідкладно, але не пізніше 24 годин вносяться до ЄРДР.

Враховуючи, що положеннями ч. 4ст. 214 КПК Українине допускається будь-яка відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тому службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію таких заяв і повідомлень, зобов`язана була прийняти та зареєструвати заяву скаржника, як повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ст.307 КПК України за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про зобов`язання вчинити певну дію.

Оскільки відомості про кримінальне правопорушення, на підставі заяви ОСОБА_3 , ОСОБА_4 від 07.07.2021 року до ЄРДР не внесені, вважаю, що скаргу слід задовольнити та зобов`язати уповноважену посадову особу Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, викладене в заяві ОСОБА_3 , ОСОБА_4 від 07.07.2021 року.

Однак слідчий суддя вважає, що інші вимоги скарги є передчасними, оскільки надання заявникам витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань є обовязком органу досудового розслідування, а відповідні клопотання можуть бути розглянуті виключно після внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім того, нормами КПК України не передбачено повідомляти слідчого суддю про виконання ухвали, шляхом направлення копії витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, а тому в цій частині скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 303-304, 306-307, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Зобов`язати уповноважену посадову особу Івано-Франківського РУП ГУ НП в Івано-Франківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, викладене в заяві ОСОБА_3 , ОСОБА_4 від 07.07.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99391251
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку