open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 344/13798/21

Провадження № 1-кс/344/5396/21

У Х В А Л А

02 вересня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання про продовження запобіжного заходу у виді застави, в частині покладених обов`язків, -

В С Т А Н О В И В:

в клопотанні вказано, що ОСОБА_4 , при невстановлених досудовим розслідуванням часі, місці та обставинах незаконно придбав два окремі пакети типу «зіп» із вмістом кристалічної прозорої речовини ззовні схожої на наркотичну, які незаконно зберігав у багажному відділенні свого автомобіля з метою незаконного збуту. 29.07.2021 року близько 14 год 00 хв на парковці ТЦ «Метро», що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Вовчинецька, 225М, працівниками УБН в Івано-Франківській області ДБН НП України біля транспортного засобу марки «Volkswaden passat», номерний знак НОМЕР_1 , було зупинено ОСОБА_4 , при спілкуванні з яким останній повідомив, що в багажному відділенні його транспортного засобу містяться психотропні речовини. Цього ж дня, в період часу з 16 год 00 хв по 18 год 15 хв за вищевказаною адресою, в ході проведення огляду місця події, усвідомлюючи неможливість продовження протиправної діяльності, пов`язаної з незаконним придбанням та зберіганням з метою збуту особливо небезпечної психотропної речовини, ОСОБА_4 добровільно видав працівникам поліції два окремі пакети типу «зіп» із вмістом кристалічної прозорої речовини ззовні схожої на наркотичну.

В подальшому з одного із пакетів типу «зіп» було відібрано контрольний зразок кристалічної прозорої речовини ззовні схожої на наркотичну, яка згідно висновку експерта № СЕ-19/109-21/8346 - НЗПРАП від 30.07.2021 містить особливо небезпечну психотропну речовину, обіг якого заборонено PVP (1-фенфл-2піролідин-1-ілпентан1-он) в кількості 4,1278 грама.

ОСОБА_4 підозрюється у незаконному придбанні, зберіганні з метою збуту, особливо небезпечної психотропної речовини, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

29 липня 2021 року в порядку ст. 208 КПК України затримано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

30.07.2021 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

Причетність ОСОБА_4 до вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: протоколами огляду місця події висновком судової експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протоколами допиту свідків, протоколом затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину та іншими зібраними матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

31 липня 2021 року Івано-Франківським міським судом ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з визначеною заставою 113500 грн до 06.09.2021 року включно.

03.08.2021 року ОСОБА_4 вніс заставу та відповідно до ухвали Івано-Франківського міського суду на нього покладено обов`язки: прибувати до визначеної службової особи слідчого, прокурора, або суду з визначеною періодичністю;не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суду про зміну свого місця проживання або місця роботи; утриматись від спілкування з іншими учасниками кримінального провадження; не відвідувати бари, кафе, ресторани та інші місця, в яких продають спиртні напої;здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон.

Злочин, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відповідно до ст.12 КК України відноситься до категорії тяжких злочинів.

Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 30.09.2021, а тому виникла необхідність у продовженні обов`язків покладених слідчим суддею Івано-Франківського міського суду на ОСОБА_4 оскільки органу досудового розслідування, ще необхідно виконати низку слідчих та процесуальних дій, зокрема на виконанні Івано-Франківського НДЕКЦ знаходяться експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, які мають важливе значення для встановлення причетності особи до вчинення кримінального правопорушення та яку необхідно долучити до матеріалів провадження, однак виконати її в місячний строк не вдалося відповідно до складності виконання експертизи, виконати вимоги ст.290 КПК України, та скласти обвинувальний акт.

Підстав для зміни чи скасування підозрюваному ОСОБА_4 запобіжного заходу застави немає, найбільш доцільним є продовження запобіжного заходу у вигляді застави з покладенням на останнього обов`язків та відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.184 КПК України під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених у п.1, 3, 4 ч.1 ст.177 КПК України, а саме: переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, що свідчить про неможливість запобігання цим ризикам шляхом застосування більш м`якого запобіжного заходу, а також для забезпечення виконання процесуальних рішень, необхідно продовжити строк запобіжного заходу застави в частині покладених на підозрюваного ОСОБА_4 обов`язків.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання з підстав, що в ньому зазначені. Вказав, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, що свідчить про неможливість запобігання цим ризикам шляхом застосування більш м`якого запобіжного заходу, а також для забезпечення виконання процесуальних рішень, необхідно продовжити строк запобіжного заходу застави в частині покладених на підозрюваного ОСОБА_4 обов`язків. Просив продовжити строк запобіжного заходу у вигляді застави щодо підозрюваного ОСОБА_4 до закінчення строку досудового розслідування, а саме до 30.09.2021 року, в частині покладених обов`язків.

Адвокат в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення клопотання.

Підозрюваний в судовому засіданні підтримав вказане адвокатом.

29 липня 2021 року затримано ОСОБА_4 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

30.07.2021 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

31 липня 2021 року Івано-Франківським міським судом ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначеною заставою 113500 грн до 06.09.2021 року включно.

03.08.2021 року ОСОБА_4 вніс заставу та відповідно до ухвали Івано-Франківського міського суду на нього покладено обов`язки: прибувати до визначеної службової особи слідчого, прокурора, або суду з визначеною періодичністю;не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;повідомляти слідчого, прокурора чи суду про зміну свого місця проживання або місця роботи;утриматись від спілкування з іншими учасниками кримінального провадження;не відвідувати бари, кафе, ресторани та інші місця, в яких продають спиртні напої;здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон.

Відповідно до ч.3 ст.182 КПК України при застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави підозрюваному роз`яснюються його обов`язки і наслідки їх невиконання, а заставодавцю - у вчиненні якого кримінального правопорушення підозрюється чи обвинувачується особа, передбачене законом покарання за його вчинення, обов`язки із забезпечення належної поведінки підозрюваного, обвинуваченого та його явки за викликом, а також наслідки невиконання цих обов`язків.

В ст.194 КПК України передбачено обов`язки, виконання яких може бути покладено на підозрюваного, та які згідно з ч. 6 цієї статті можуть бути покладені на строк не більше двох місяців та при необхідності можуть бути продовжені за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому ст.199 цього Кодексу.

Злочин, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відповідно до ст.12 КК України відноситься до категорії тяжких злочинів.

Клопотання прокурора та повідомлення про підозру обґрунтовується зібраними в кримінальному провадженні доказами: протоколами огляду місця події, висновком експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протоколом затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, іншими доказами, що знаходяться в матеріалах кримінального провадження у їх сукупності.

Ухвала слідчого судді про застосування запобіжного заходу щодо підозрюваного, в частині покладених на нього обов`язків, припиняє свою дію 06.09.2021, строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 30.09.2021. На виконанні Івано-Франківського НДЕКЦ знаходяться експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, які мають важливе значення для встановлення причетності особи до вчинення кримінального правопорушення та які необхідно долучити до матеріалів провадження, однак виконати її в місячний строк не вдалося відповідно до складності виконання експертизи.

Обрання запобіжного заходу відносно ОСОБА_4 обумовлювалось наявністю ризику, передбаченого п.3 ч.1 ст.177 КПК України.

Стороною державного обвинувачення доведено наявність об`єктивних обставин, які в свою чергу перешкоджають завершенню досудового розслідування у даному кримінальному провадженні до закінчення дії покладених на підозрюваного обов`язків.

В ч.5 ст.194 КПК України вказано, що, якщо під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, прокурор доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий суддя, суд застосовує відповідний запобіжний захід, зобов`язує підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також виконувати один або кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором.

Відповідно до зазначеного суд, -

П О С Т А Н О В И В :

клопотання задовольнити;

продовжити строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до закінчення строку досудового розслідування, а саме до 30.09.2021 року:

- прибувати до слідчого, прокурора, суду з визначеною періодичністю;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;

- утриматися від спілкування з іншими учасниками кримінального провадження;

- здати на зберігання до відповідних органів Державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Письмово під розпис підозрюваному повідомити покладені на нього обов`язки та роз`яснити, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням ухвали доручити слідчому слідчого відділу Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_6 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99391077
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку