open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

Справа № 338/1020/21

06 вересня 2021 року смт.Богородчани

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

лікаря-психіатра ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Богородчани подання генерального директора комунального некомерційного підприємства «Богородчанська центральна районна лікарня» Богородчанської районної ради Івано-Франківської області ОСОБА_6 та районного психіатра ОСОБА_5 про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Яремче Івано-Франківської області, жителя АДРЕСА_1 ,

в с т а н о в и в:

До суду надійшло подання про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо ОСОБА_7 .

Подання обґрунтоване тим, що ОСОБА_7 продовжує хворіти психічним розладом, що підтверджується висновком комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 584 від 19 серпня 2021 року, потребує продовження амбулаторного спостереження лікаря-психіатра, а тому є підстави для продовження примусових заходів медичного характеру.

В судовому засіданні лікар-психіатр заявлене подання підтримала та просила його задоволити. Вказала, що постійний лікарський нагляд, контроль та підтримувальна терапія позитивно впливають на стан пацієнта, запобігають поведінковим розладам.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

ОСОБА_7 та його захисник ОСОБА_4 з приводу задоволення подання не заперечили.

Вислухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що подання слід задоволити.

Згідно з ч. 1 ст. 514 КПК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 514 КПК України, ч. 1 ст. 95 КК України та ч. 3 ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу», розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), де тримається дана особа. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Згідно ч. 2 ст. 95 КК України, особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру.

Судом встановлено, що ОСОБА_7 відповідно до ухвали Верховинського районного суду Івано-Франківської області від 01 лютого 2016 року проходив лікування у виді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 22 серпня 2016 року змінено примусові заходи медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за місцем проживання. В подальшому застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо ОСОБА_7 судом продовжувалося, останній раз ухвалою Богородчанського районного суду Івано-Франківської області від 18 лютого 2021 року на 6 місяців.

Із висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 584 від 19 серпня 2021 року (а.с.2-3) вбачається, що внаслідок постійного амбулаторного лікування стан ОСОБА_7 задовільний. В такому стані небезпеки для оточуючих не становить, але потребує постійного амбулаторного спостереження лікаря-психіатра та корекції амбулаторного лікування.

За таких обставин суд вважає подання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки ОСОБА_7 на даний час потребує подальшого продовження застосування примусових заходів медичного характеру, в суду відсутні інші відомостей, які спростовують висновок комісії лікарів-психіатрів, тому слід продовжити застосування до ОСОБА_7 примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку на строк 6 місяців.

Керуючись ст.ст. 94, 95 КК України, ст.ст. 512, 514, 537, 539 КПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Подання про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо ОСОБА_7 задоволити.

Продовжити застосування щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Росільна Богородчанського району Івано-Франківської області, примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку на строк 6 місяців.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Богородчанський районний суд Івано-Франківської області.

Головуючий ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99391023
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку