open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 182/2856/21

Провадження № 1-кп/0182/834/2021

У Х В А Л А

Іменем України

20.08.2021 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі

головуючий суддя ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Нікополі кримінальне провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.06.2019 року за №12019040340001763 стосовно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Нікополь, Дніпропетровської області, громадянки України, українки, заміжньої, з середньою освітою, не працюючої, зареєстрована та фактично проживаюча за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України

з участю сторін судового провадження

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченої ОСОБА_3 ,-

В С Т А Н О В И В:

18.02.2016 ОСОБА_3 , з метою отримання тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, всупереч п.2 постанови Кабінету міністрів України №189 від 22.02.2006 «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх не відоме», перебуваючи у приміщенні Управління праці та соціального захисту населення Нікопольської міської ради, яке розташоване за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Отаманська (Кріпака буд.2, власноруч заповнила свою декларацію про доходи, яка входить до переліку обов`язкових для подачі документів. При цьому, ОСОБА_3 було внесено у неповному обсязі відомості про членів сім`ї та їх доходи, а саме: вказано члена сім`ї - чоловіка ОСОБА_6 , з яким вона перебувала зареєстрованому шлюбі з 05.07.2008 та не вказала відомості про отримані останнім заробітної плати за період червень 2015 - січень 2016 років. Тобі ОСОБА_3 умисно, з корисливих мотивів, не зазначено доході отриманого її чоловіком у вигляді заробітної плати

Згідно ст.8-1 постанови Кабінету міністрів України №189 від 22.02.201 «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової держави допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не маю можливості утримувати дитину або місце проживання їх не відоме «Середньомісячний сукупний дохід сім`ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім`ї для всіх видів соціальної допомоги і підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги. До складу сім`ї особи, що звертається за призначенням зазначеної допомоги, включають чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років тощо».

Згідно ч.2, 4 ст. 3 Сімейного кодексу України «Сім`ю складають особи, я спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права обов`язки». Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, и не суперечать моральним засадам суспільства.

Після заповнення вищезазначеної декларації про доходи, ОСОБА_3 18.02.2016 власноруч заповнила заяву про надання тимчасової держави допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, де ознайомилась зі своїми обов`язками, а саме, що вона усвідомлює, що наведе нею відомості про доходи та майно, що вплинули або могли вплинути на прийняте рішення, щодо надання соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, будуть перевірені згідно з чинним законодавством України.

На підставі вказаних недостовірних даних, внесених до декларації щ доходи, 18.02.2016 ОСОБА_3 було призначено виплату тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, і не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме. В результаті чого, ОСОБА_3 незаконно, умисно, з корисливих мотиві шляхом обману, у період часу з 01.01.2016 по 30.06.2016 отримала виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме в сумі 3941 грн. Тим самим, ОСОБА_3 незаконно заволоділа коштами місцевого бюджету України в сумі 3941 грн. Цими умисними діям ОСОБА_3 завдала державі збиток на вищевказану суму.

Дії обвинуваченої ОСОБА_3 кваліфіковані за ч.1 ст.190 КК України заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

В судовому засідання обвинуваченою ОСОБА_3 було заявлено клопотання, яке підтримано адвокатом ОСОБА_5 , про закриття кримінального провадження у зв`язку з закінченням строків давності.

Представник потерпілої юридичної особи ОСОБА_7 , будучи повідомленою належним чином про час та місце розгляду кримінального провадження, в судове засідання не з`явилася. Заяв про відкладення судового розгляду потерпілими не надано.

Прокурор не заперечував проти клопотання обвинуваченої

Вислухавши думку сторін кримінального провадження, суд приходить до наступних висновків :

Пунктом 1 ч. 2 ст. 284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за кий передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, і до набрання вироком законної сили минуло три роки.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язком суду у разі настання, передбачених ч. 1 ст. 49 КК України, за наявності згоди підозрюваного, обвинуваченого на звільнення на підставі спливу строків давності.

Відтак суд повинен невідкладно розглянути клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, якщо під час судового розгляду провадження, що надійшло з обвинувальним актом, одна із сторін цього провадження звернеться до суду з таким клопотанням. При цьому, суд має з`ясувати думку сторін щодо закриття кримінального провадження за такою підставою, у разі згоди обвинуваченого (засудженого) розглянути питання про звільнення останнього від кримінальної відповідальності.

Отже, суд звільняє особу від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності із закриттям кримінального провадження, як під час підготовчого судового засідання, так і в ході судового розгляду в загальному порядку, керуючись положеннями ст. 49 КК України.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_3 обвинувачується в скоєнні кримінального правопорушення (проступку), за ч.1 ст. 190 КК України .

Злочин, в скоєні якого обвинувачується ОСОБА_3 згідно вимог ст. 12 КК України відносяться до категорії кримінальним проступків.

Таким чином, з моменту скоєння ОСОБА_3 кримінального правопорушення (проступку) минуло більше 3 років, обвинувачена повинна бути звільнена від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно неї належить закрити.

Цивільний позов не заявлено.

Речові докази відсутні.

Запобіжний захід не обирався. Заходи заперечення не застосовувалися.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст..ст. 12, 49 КК України, 284 КПК України,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190 КК України у зв`язку з закінченням строків давності.

Кримінальне провадження №12019040340001763 за обвинувачення ОСОБА_3 за ч.1 ст. 190 КК України закрити.

Цивільний позов не заявлено.

Речові докази відсутні.

Запобіжний захід не обирався. Заходи заперечення не застосовувалися.

Процесуальні витрати відсутні.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга на протязі семи днів з дня її ухвалення.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99355020
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку