open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 588/1441/21

Провадження № 1-кп/588/129/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 вересня 2021 року м. Тростянець

Тростянецький районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні матеріали кримінального провадження внесеного 27.07.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021205490000074 відносно,

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Боромля Тростянецького району Сумської області, громадянина України, з професійно-технічною освітою, одруженого, працюючого механізатором ТДВ «Маяк», зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст.122 КК України,

учасники судового провадження:

прокурор ОСОБА_4 ,

обвинувачений ОСОБА_3 ,

потерпіла ОСОБА_5 ,

У С Т А Н О В И В :

Ухвалою Тростянецького районного суду Сумської області від 31.08.2021 у цьому кримінальному провадженні було призначено підготовче судове засідання.

У підготовчому судовому засіданні потерпіла ОСОБА_5 заявила клопотання про закриття кримінального провадження у зв`язку із її відмовою від пред`явленого приватного обвинувачення, претензій матеріального чи морального характеру до ОСОБА_3 не має.

Обвинувачений ОСОБА_3 також просив закрити провадження.

Прокурор ОСОБА_4 не заперечив проти закриття провадження у зв`язку з відмовою потерпілої від обвинувачення.

Суд, заслухавши учасників судового провадження, думку прокурора, вважає, що кримінальне провадження підлягає закриттю, виходячи з таких мотивів.

Відповідно дообвинувального акту ОСОБА_3 обвинувачуєтьсяв тому,що 18.07.2021близько 23год.30хв.перебуваючи навласному автомобілі,біля вул.Шевченкав с.Жигалiвка,Охтирського району,Сумської областіміж нимта йогоспівмешканкою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,виникла словеснасварка.В ходісварки ОСОБА_3 вичерпавши словесніметоди впливу,з метоюспричинення невизначеногоступеня тілеснихушкоджень,вийшовши завтомобіля взявправою рукоюза волосся ОСОБА_5 та витягнувостанню завтомобіля,після чоговона впалана спинуна землю.Потім присівшинад ОСОБА_5 наніс останнійкулаками обохрук почерговопо п'ять ударівв областьобличчя,а саме:під лівета правеоко.Після чого ОСОБА_3 піднявся тастоячи над ОСОБА_5 по лівуруку нанісостанній одинудар взутоюправою ногоюв областьребер злівої сторони.Потім обійшовши ОСОБА_5 та стоячинад останньоюпо її праву рукунаніс їйодин ударвзутою лівоюногою вобласть щелепиз правої сторони. Після чого не зупинившись на учиненому ОСОБА_3 знову обійшов ОСОБА_5 та стоячи над нею по її ліву руку та наніс останній один удар взутою лівою ногою в область верхньої частини лівого плеча.

Внаслідок своїх умисних протиправних дій ОСОБА_3 заподіяв ОСОБА_5 середньої тяжкості тілесні ушкодження, так як спричинили тривалий розлад здоров`я строком понад 3 тижні (більше як 21 день).

Дії ОСОБА_3 кваліфіковано за ч. 1 ст. 122 КК України, тобто як умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 477 КПК України кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення є провадження, яке може бути розпочате слідчим, прокурором лише на підставі заяви потерпілого щодо кримінальних правопорушень, у тому числі передбаченого ч. 1 ст.122 КК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 26, п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України, відмова потерпілого від обвинувачення є безумовною підставою для закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення, крім кримінальних проваджень щодо кримінального правопорушення, пов`язаного із домашнім насильством.

Згідно з витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань та заяви ОСОБА_5 , кримінальне провадження № 12021205490000074 від 27.07.2021 відносно ОСОБА_3 було зареєстровано за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.122 КК України за повідомленням ОСОБА_5 по факту заподіяння тілесних ушкоджень.

У обвинувальному акті не зазначено як обтяжуючу обставину те, що кримінальне правопорушення вчинене щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах.

Отже ОСОБА_3 не було пред`явлено обвинувачення у вчиненні злочину, пов`язаного із домашнім насильством і така обставина не була визнана обтяжуючою.

Згідно ч. 1 ст. 337 КПК України, судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта.

Відповідно до висновку об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Судувикладеного у постанові від 12.02.2020 по справі № 453/225/19 злочином, пов`язаним із домашнім насильством, слід вважати будь-яке кримінальне правопорушення, обставини вчинення якого свідчать про наявність у діянні хоча б одного з елементів (ознак), перелічених уст. 1 Закону № 2229-VIII, незалежно від того, чи вказано їх в інкримінованійстатті (частині статті) ККяк ознаки основного або кваліфікованого складу злочину. Встановлена у п. 7 ч. 1ст. 284 КПКзаборона закриття кримінального провадження поширюється на осіб, які вчинили злочин, пов`язаний із домашнім насильством, за умови, що слідчі органи пред`явили особі таке обвинувачення і вона мала можливість захищатися від нього.

Ураховуючи, що потерпіла відмовилася від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, кримінальне правопорушення не належить до тих, що пов`язане із домашнім насильством, в судовому засіданні підтвердила, що її позиція є добровільною, претензії до обвинуваченого у неї відсутні, наслідки закриття провадження їй зрозумілі, тому суд дійшов висновку, що кримінальне провадження відносно ОСОБА_3 підлягає закриттю на стадії підготовчого судового засідання.

Заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувались

Речові докази та процесуальні витрати у провадженні відсутні.

Керуючись ст. 26, 284, 314, 477 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання потерпілої ОСОБА_5 задовольнити.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.07.2021 за № 12021205490000074, відносно ОСОБА_3 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України, закрити у зв`язку з відмовою потерпілої від обвинувачення.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Тростянецький районний суд Сумської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99347315
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку