open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.09.2021 Справа №607/15576/21

Провадження 1-кс/607/5154/2021

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора відділу Тернопільської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області в рамках кримінального провадження №12021210000000230 від 02 вересня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку у приміщенні квартири АДРЕСА_1 , власником якої є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, вилучення слідів вчинення даного кримінального правопорушення, одягу, в якому був одягнений потерпілий на момент вчинення відносно нього кримінального правопорушення, а також особа, яка вчинила дане кримінальне правопорушення, а також інших речей на яких збереглися сліди вчинення кримінального правопорушення, в тому числі сліди біологічного походження (кров, інші клітини) як померлого, так і особи, що скоїла вбивство та сліди за допомогою яких можна в подальшому ідентифікувати підозрювану особу.

Клопотання мотивоване тим, 02 вересня 2021 року о 05:56 год., біля під`їзду №2, будинку АДРЕСА_2 , виявлено труп невстановленого чоловіка, із ознаками насильницької смерті у вигляді численних травм голови та тулуба.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021210000000230 від 02 вересня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Як зазначає слідчий, 02 вересня 2021 року проведено огляд місця події у дворі будинку АДРЕСА_2 та безпосередньо у під`їзді №2, вказаного будинку, де виявлено труп невстановленої особи чоловічої статі, під час якого виявлено групу слідів речовини бурого кольору, ззовні схожої на кров, у вигляді краплин та помарок, що ведуть від тіла невстановленої особи чоловічої статі до вхідних дверей квартири АДРЕСА_3 вказаного будинку. Даний факт дає підстави вважати, що безпосереднім місцем вчинення вказаного злочину є квартира АДРЕСА_1 .

Окрім цього, із показань свідка ОСОБА_6 встановлено, що 02 вересня 2021 року в ранковий час він перебував поблизу ринку на АДРЕСА_4 , де зустрів знайому на ім`я ОСОБА_7 , котра під час розмови повідомила, що за місцем її проживання - у квартирі АДРЕСА_1 , знаходився труп невідомого їй чоловіка, а її знайомий на ім`я ОСОБА_8 , витягнув вказаний труп на вулицю.

Слідчий вказує, що на даний час з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, у нього виникла необхідність у проведенні обшуку у приміщенні квартири АДРЕСА_1 , з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, вилучення слідів вчинення даного кримінального правопорушення, одягу, в якому був одягнений потерпілий на момент вчинення відносно нього кримінального правопорушення, а також особа, яка вчинила дане кримінальне правопорушення, а також інших речей на яких збереглися сліди вчинення кримінального правопорушення, в тому числі сліди біологічного походження (кров, інші клітини) як померлого, так і особи, що скоїла вбивство та сліди за допомогою яких можна в подальшому ідентифікувати підозрювану особу.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на квартиру АДРЕСА_1 , зареєстровано за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив задовольнити з мотивів у ньому наведених.

Заслухавши доводи слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку:

Згідност.233КПК України ніхто не має проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи з будь-якою метою, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьої цієї статті. Під іншим володінням розуміється транспортний засіб, земельна ділянка, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2)короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

У відповідності до ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місце знаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

За матеріалами клопотання встановлено, що слідчими СУ ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування у кримінального провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021210000000230 від 02 вересня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України. Як вбачається з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється за фактом того, що 02 вересня 2021 року о 05:56 год., біля під`їзду №2, будинку АДРЕСА_2 , виявлено труп невстановленого чоловіка, із ознаками насильницької смерті у вигляді численних травм голови та тулуба.

За результатами розгляду клопотання та доданих до нього матеріалів слідчий суддя зауважує, що проведеними слідчими (розшуковими) заходами встановлено, що у приміщенні квартири АДРЕСА_1 , можуть знаходитись відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення, сліди вчинення даного кримінального правопорушення, одяг, в якому був одягнений потерпілий на момент вчинення відносно нього кримінального правопорушення та одяг особи, яка вчинила дане кримінальне правопорушення, а також інші речі на яких збереглися сліди вчинення кримінального правопорушення, в тому числі сліди біологічного походження (кров, інші клітини) як померлого, так і особи, що скоїла вбивство та сліди за допомогою яких можна в подальшому ідентифікувати особу, що вчинила вищевказане правопорушення.

Квартира АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_5 , що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №272902435 від 02 вересня 2021 року.

Обставини, зазначені у клопотанні, підтверджуються зібраними в ході досудового розслідування доказами, зокрема: протоколом огляду місця події від 02 вересня 2020 року; протоколом допиту свідка від 02 вересня 2021 року.

З врахуванням наведеного, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено те, що у приміщенні квартири АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_5 можуть знаходитись відшукувані речі, які мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та відомості, які містяться в них, можуть бути використані, як докази у ньому, а в інший спосіб їх одержати не є можливим. Вказані обставини підтверджуються доданими до клопотання копіями матеріалів кримінального провадження.

Під час розгляду клопотання встановлено, що є підстави вважати, що під час обшуку можуть бути знайдені докази, які мають суттєве значення для досудового розслідування, тому з метою відшукання вказаних речей, які можуть мати значення речових доказів у кримінальному провадженні, зокрема: знаряддя кримінального правопорушення, слідів вчинення даного кримінального правопорушення, одягу, в якому був одягнений потерпілий на момент вчинення відносно нього кримінального правопорушення та особа, яка вчинила дане кримінальне правопорушення, сліди біологічного походження (кров, інші клітини) як померлого, так і особи, що скоїла вбивство, сліди за допомогою яких можна в подальшому ідентифікувати підозрювану особу, у зв`язку з чим необхідно провести обшук у приміщенні квартири АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_5 .

Таке втручання в приватне життя є пропорційним, оскільки потреби досудового слідства в частині виконання завдань кримінального провадження обумовлюють необхідність проведення обшуку.

Крім цього, у відповідності до вимог п.8 ч.3 ст. 234 КПК України, слідчим суддею встановлено наявність ризиків знищення та/або приховування доказів, та не можливість отримати такі внаслідок проведення інших слідчих дій, а тому з метою уникнення затягування часу і виявлення речових доказів, вказана слідча дія, на яку слідчий просить надати дозвіл є найбільш ефективною та дієвою у вказаному кримінальному провадженні.

Відтак приймаючи до уваги, що є достатні підстави вважати, що у приміщенні квартири АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_5 , можуть знаходитись докази кримінального правопорушення, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються в ході слідства, та які мають значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження №12021210000000230 від 02 вересня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення частково.

Так, на думку слідчого судді не підлягає до задоволення вимога про надання дозволу для проведення обшуку з метою відшукання та вилучення інших речей, не відповідає положенням п.7 ч.3 ст.234 КПК України, оскільки у клопотанні про проведення обшуку не вказано індивідуальних ознак вказаних речей, у зв`язку з чим клопотання в цій частині задоволенню не підлягає.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_9 , погоджене прокурором відділу Тернопільської обласної прокуратури ОСОБА_10 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл стороні обвинувачення у кримінальному провадженні №12021210000000230 від 02 вересня 2021 року на проведення обшуку у приміщенні квартири АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_5 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, вилучення слідів вчинення кримінального правопорушення, одягу, в якому був одягнений потерпілий на момент вчинення відносно нього кримінального правопорушення, а також одягу особи, яка вчинила дане кримінальне правопорушення, що містить сліди вчинення кримінального правопорушення, в тому числі сліди біологічного походження (кров, інші клітини) як померлого, так і особи, що скоїла вбивство та сліди за допомогою яких можна в подальшому ідентифікувати підозрювану особу.

У задоволенні решти вимог відмовити.

Строк дії ухвали встановити протягом двадцяти днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99339486
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку