open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №523/14052/21

Провадження №1-кс/523/3204/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

05.08.2021 Слідчий суддя Суворовського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого про надання дозволу на проведений у невідкладному випадку огляд в кримінальному провадженні №42021163040000026 від 02.06.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 1971 КК України,

в с т а н о в и в:

До Суворовського районного суду м. Одеси надійшло клопотання слідчого СВ ВП №2 ОРУП №1 ГУ НП в Одеській області, про надання дозволу (визнати правомірним) слідчому на обшук за адресою: АДРЕСА_1 .

Розгляд клопотання проведено у відсутність слідчого, оскільки будучі належним чином повідомлений про час і місце судового розгляду клопотання, слідчий до суду не прибув, про поважність причин неявки не повідомив. Згідно ч.3 ст.244 КПК України неприбуття особи, яка подала клопотання не перешкоджає розгляду клопотання, у зв`язку з чим фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів у відповідності до ч.4 ст.107 КПК України не здійснювалося.

Вивченням клопотання із долученими до нього додатками встановлено, що невстановленими особами на земельних ділянках, що не відводились для будь-яких цілей та належать територіальній громаді міста Одеси в особі Одеської міської ради самовільно збудовано нежитлові будівлі за адресами: АДРЕСА_2 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 .

Так, відповідно до ст. 83 Земельного кодексу України землі, які належать на праві власності територіальним громадам є комунальною власністю. У комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності.

Як вбачається з публічної кадастрової карти України право власності на земельні ділянки за вказаними адресами не оформлено.

При цьому публічна кадастрова карта України є загальнодоступним інформаційним порталом за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_1 на якому оприлюднюються відомості Державного земельного кадастру та відповідно до п. 12 Порядку ведення державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 за №1051, відомості Державного земельного кадастру є офіційними і вважаються об`єктивними та достовірними, якщо інше не доведено судом.

Згідно з отриманою інформацією від КП «ПРАВО», в адресному реєстрі міста Одеси адреси місто Одеса, вулиця Миколаївська дорога, 142/1, АДРЕСА_1 , вулиця Миколаївська дорога, 142-Е, місто Одеса, вулиця Миколаївська дорога, 142-Д, місто Одеса, вулиця Миколаївська дорога, 142-Г, АДРЕСА_1 відсутні. Жодна особа не зверталась до КП «ПРАВО» із замовленням на отримання довідок про резервування чи підтвердження вищезазначених адрес.

Відповідно до отриманої інформації від департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради, містобудівні умови та обмеження за адресами АДРЕСА_2 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 не надавались.

Необхідно зауважити, що відповідно до п. 2.5.1, 2.5.2 Положення про департамент архітектури та містобудування Одеської міської ради, затверджене рішенням Одеської міської ради № 138-VIII від 17.03.2021, департамент організовує роботу служби містобудівного кадастру, в тому числі пов`язану з формуванням і веденням баз даних геоінформаційної системита здійснює заходи з організації технічного та програмного забезпечення системи містобудівного кадастру, в тому числі з питань експлуатації WEB-порталу та WEB-геопорталу містобудівного кадастру.

За результатами аналізу WEB-порталу (http://service.ombk.odessa.ua/) вбачається, що 21.10.2019 управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради проведено перевірку за адресою: АДРЕСА_1 , за результатами якої виявлені порушення, складено акт, протокол, надано припис про усунення порушень.

Проте органами місцевого самоврядування не приділено належну увагу факту самочинного будівництва на земельних ділянках, що не відводились для вказаних цілей.

Згідно з отриманою інформацією від управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської місцевої ради, в реєстрі будівельної діяльності відсутня інформація щодо одержання права на виконання будівельних робіт або прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 . Однак, в Реєстрі наявна наступна інформація:

- повідомлення про початок виконання будівельних робіт №ОД051201013249 від 13.10.2020 року та декларація про готовність до експлуатації об`єкта № ОД101201210362 від 10.12.2020 року, найменування об`єкта будівництва «Реконструкція 22/1000 частки нежилих будівель, що складає літ. "G", за адресою: АДРЕСА_1 , з виділом у самостійну нежитлову будівлю без зміни геометричних розмірів фундаментів у плані» за адресою: АДРЕСА_2 , замовник - Фізична особа, технічний нагляд - ОСОБА_3 (AT 007686), проектувальник - ФОП ОСОБА_4 , авторський нагляд - ОСОБА_4 (АА 004006), підрядник - фізична особа.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вбачається, що громадянину ОСОБА_5 на підставі права власності належить нежитлова будівля, загальною площею 1382 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 .

Підставами для державної реєстрації є, відповідно до Державного реєстру, висновок 18912-18 виданий ТОВ "БЮРО КОНСАЛТ СЕРВІС" 28.12.2018, технічний паспорт виданий ТОВ "БЮРО КОНСАЛТ СЕРВІС" 28.12.2018.

Проте, залишається незрозумілим яким чином зареєстровано вказану декларацію, ураховуючи, що згідно з відповіддю департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради, містобудівні умови та обмеження для будівництва не видавались.

Статтею 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачено, що містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки- документ, що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування і будівництва щодо поверховості та щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об`єктів будівництва.

Підсумовуючи викладене можна зробити висновок, що ОСОБА_5 проведено будівництво/реконструкцію нежитлової будівлі за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці, яка не відводилась для вказаних цілей, нежитловій будівлі не присвоювалась юридична адреса та не видавались містобудівні умови та обмеження земельної ділянки.

На підставі наведеного, з метою виявлення відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та їх фіксації, для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, з метою проведення подальших необхідних слідчих дій та призначення ряду експертиз, виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки, де здійснено будівництво/реконструкцію нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності належить територіальній громаді міста Одеси в особі Одеської міської ради із залученням фахівців управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, департаменту земельних ресурсів Одеської міської ради, співробітників Відділення поліції №2 Одеського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає можливим його задовольнити, виходячи із наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Згідно з ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Згідно з ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.233-235,237,309,370,372 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого СВ ВП №2 ОРУП №1 ГУ НП в Одеській області ОСОБА_6 задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ відділення поліції №2 Одеського районного управління №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_6 , слідчому СВ відділення поліції №2 Одеського районного управління №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_7 , слідчому СВ відділення поліції №2 Одеського районного управління №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_8 , слідчому СВ відділення поліції №2 Одеського районного управління №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_9 , старшому слідчому СВ відділення поліції №2 Одеського районного управління №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_10 , старшому слідчому СВ відділення поліції №2 Одеського районного управління №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_11 , старшому слідчому СВ відділення поліції №2 Одеського районного управління №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_12 , прокурору Суворовської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_13 , прокурору Суворовської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_14 , фахівцям управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, департаменту земельних ресурсів Одеської міської ради на проведення огляду нежитлових будівель розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , що належать: ОСОБА_5 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 99235252
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку