open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №766/6567/21

Пров. №3/766/6013/21

25.08.2021 року м. Херсон

Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого-судді: Корольчук Н.В.,

за участю:

секретаря: Ситникововї Ю.О.,

представника митниці: Антонової Ж.Ю.,

особи, що притягається до адміністративної відповідальності: ОСОБА_1

розглянувши справу про порушення митних правил, передбачене ст. 471 МК України щодо:

-громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН судом не встановлено, тимчасово не працює, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 -

в с т а н о в и в:

19.03.2021 р. о 11 год. 30 хв. під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу «Приліт» КП ХОР Херсонські авіалінії Аеропорт Херсон громадянин України ОСОБА_1 , який прилетів з Єгипту, Шарм-Ель-Шейх, рейсом PQ7554 своїми діями обрав канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор», тим самим, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України та засвідчив про факти, що мають юридичне значення. «Зелений коридор» призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.

Перетин пасажиром «зеленої лінії», згідно Наказу Міністерства Фінансів України № 671 від 03.08.2018р. «Про затвердження Порядку виконання митних формальностей на повітряному транспорті», яка позначає початок «зеленого коридору», вказує, що для проходження митного контролю ним обрано «зелений коридор», і декларування здійснюється шляхом вчинення дій. Громадянин самостійно обирає відповідний канал («зелений коридор» або «червоний коридор») для проходження митного контролю.

19.03.2021 під час проведення вибіркового митного контролю багажу громадян на каналі «зелений коридор» залу «Приліт» Аеропорту «Херсон», після перетину громадянином України ОСОБА_1 «зеленої лінії», яка позначає початок зони спрощеного митного контролю «зелений коридор» і декларування здійснюється шляхом вчинення дій, йому було запропоновано у зоні митного контролю митного поста «Херсон-аеропорт» пред`явити для проведення огляду вміст багажу та ручної поклажі.

Під час проведення огляду багажу та ручної поклажі громадянина України ОСОБА_1 у нього було виявлено лікарський засіб з вмістом псевдоефедрину «1,2,3 (one,two,three)» виробництва Туреччина фірма «hikma.» - 20 упаковок по 20 таблеток у кожній упаковці 2 блістери по 10 таблеток у кожній упаковці, всього 400 пігулок, які містилися в дорожній валізі пасажира.

Під час здійснення митного контролю громадянин України ОСОБА_1 рецепту, виданого на його ім`я засвідченого печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров`я, на переміщувані лікарські засоби не надав.

Відповідно до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів таблиці IV, списку №1 «Психотропні речовини, обіг яких обмежено і стосовно яких допускається виключення деяких заходів контролю», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №770, речовина «псевдоефедрин», яка входить до складу препарату «1,2,3 (one,two,three)» віднесена до прекурсорів, переміщення яких обмежено і підлягає обов`язковому декларуванню при переміщенні через митний кордон України.

Відповідно до ст.24 Закону України від 15.02.1995 №60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», ввезення на територію України, вивезення з території України чи транзит через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів здійснюється за наявності дозволу на право ввезення (вивезення) чи транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, виданого спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я.

Згідно експертного висновку Одеського управління з питань експертиз та досліджень СЛЕД Держмитслужби №1420003600-0261 від 13.04.2021 (фізико-хімічна експертиза) пунктом 12 встановлено: надані на дослідження препарати «1,2,3 (one,two,three)» містять у своєму складі прекурсор - псевдоефедрину гідрохлорид.

Псевдоефедрин та його солі включено до таблиці IV списку №1 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №770 (із змінами), та віднесено до прекурсорів, обіг яких обмежено і стосовно яких встановлюються заходи контролю.

Для дослідження відібрано та цілком використано (руйнівними методами): одну таблетку препарату «1,2,3 (one,two,three)».

В судовому засіданні ОСОБА_1 провину у скоєнні вказаного правопорушення визнав. Пояснив, що не знав про обмежений обіг на території України вказаного лікарського засобу.

Представник Чорноморської митниці Держмитслужби Антонова Ж.Ю. у судовому засіданні пояснила, що факт вчинення ОСОБА_1 порушення митних правил є доведеним, про що свідчать надані суду докази, а тому просила останнього визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 471 МК України, та накласти відповідне адміністративне стягнення.

Оцінюючи дії правопорушника, судом врахуванню підлягають наступні вимоги діючого законодавства.

Відповідно до ст.24 Закону України від 15.02.1995 №60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», ввезення на територію України, вивезення з території України чи транзит через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів здійснюється за наявності дозволу на право ввезення (вивезення) чи транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, виданого спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я.

Псевдоефедрин та його солі включено до таблиці IV списку №1 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №770 (із змінами), та віднесено до прекурсорів, обіг яких обмежено і стосовно яких встановлюються заходи контролю.

Згідно ст.257 МК України, декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Частиною 2 статті 366 МК України передбачено, що канал, позначений символами зеленого кольору («зелений коридор»), призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю.

Пунктом 19 ст.370 МК України встановлено, що лікарські засоби переміщуються через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи вищезазначені норми законодавства та дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що вина ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення підтверджується наступними дослідженими в судовому засіданні доказами:

- протоколом про порушення митних правил № 0067/50800/21 від 19.03.2021 р., в якому викладені обставини, за яких ОСОБА_1 вчинив правопорушення. Згідно протоколу 19.03.2021 о 11 год. 30 хв. під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу «Приліт» КП ХОР Херсонські авіалінії Аеропорт Херсон у громадянина України ОСОБА_1 , який прилетів з Єгипту, Шарм-Ель-Шейх, рейсом PQ7554 виявлено незадекларований медичний препарат обіг якого обмежено;

- актом про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу від 19.03.2021 року;

- висновком Одеського управління з питань експертиз та досліджень СЛЕД Держмитслужби №1420003600-0261 від 13.04.2021, яким встановлено, що надані на дослідження препарати «1,2,3 (one,two,three)» містять у своєму складі прекурсор - псевдоефедрину гідрохлорид.

Оцінюючи наведені докази, суд приходить до висновку, що останні узгоджуються між собою щодо часу, місця та обставин вчиненого правопорушення та свідчать про те, що ОСОБА_1 дійсно допустив порушення митних правил, за що передбачена відповідальність ст. 471 МК України, а саме: порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через "зелений коридор", товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України.

З ОСОБА_1 на користь держави, відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», підлягає стягненню судовий збір в сумі 454,00 грн.

Крім цього, з ОСОБА_1 , відповідно до ст.ст. 519, 520 МК України, на користь Чорноморської митниці Держмитслужби підлягають стягненню витрати, пов`язанні із зберіганням предметів правопорушення, у сумі 0,39 грн.

Вирішуючи питання про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності та застосування до нього адміністративного стягнення, враховуючи вищевикладене, особу винного, обставини вчиненого адміністративного правопорушення, суд приходить до висновку про необхідність накладення стягнення, з урахуванням вимог санкції ст. 471 МК України.

Керуючись ст.ст. 280, 283, 284 КУпАП, ст.ст. 257, 366, 471, 511, 519, 520, 527 МК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 471 МК України, та накласти адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одна тисяча сімсот) гривень, з конфіскацією товару що є безпосереднім предметом правопорушення, а саме: медичний препарат «1,2,3 (one,two,three)» виробництва Туреччина фірма «hikma.» - у кількості 399 пігулок.

Номер отримувача : UA248999980355774540043946385, Код отримувача(код заЄДРПОУ) 4394638, Банк отримувач Казначейство України (ЕАП) ЦА ГУДКСУ у Херсонській області МФО 899998.

Товари, які є предметом правопорушення, вилучені на підставі протоколу про порушення митних правил ПМП 0067/50800/21 від 19.03.2021, а саме: медичний препарат «1,2,3 (one,two,three)» виробництва Туреччина фірма «hikma.» - у кількості 399 пігулок знищити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Чорноморської митниці Держмитслужби витрати, пов`язані із зберіганням предметів правопорушення в сумі 0,39 грн.

Номер отримувача:UA388201720313251001201140174Код отримувача(кодза ЄДРПОУ) 43946385Банк отримувач ДержавнаКазначейська службаУкраїни м.Київ МФО - 820172.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь держави судовий збір в сумі 454,00 (чотириста п`ятдесят чотири) грн.

(Рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001 Одержувач ГУК у м. Києві /м Київ/ 22030106 Код отримувача(код за ЄДРПОУ) 37993783 Банк отримувач Казначейство України (ЕАП) Код класифікації доходів бюджету: 22030106).

Постанова судді у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справі, протягом 10 (десяти) днів з дня винесення постанови до Херсонського апеляційного суду через Херсонський міський суд Херсонської області.

Строк пред`явлення постанови до виконання три місяці з дня винесення.

Постанова набрала законної сили_______2021 року.

СуддяН. В. Корольчук

Джерело: ЄДРСР 99216868
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку