open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

27.08.2021

Справа № 331/131/20

Провадження № 1-кс/331/1433/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 серпня 2021 року м. Запоріжжя

Слідчий суддяЖовтневого районногосуду м.Запоріжжя ОСОБА_1 ,за участю:секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділення Відділу поліції № 2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенант поліції ОСОБА_3 , розглянувши матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080020001427 від «01» вересня 2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий за погодженням із прокурором звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженню № 12019080020001427 від «01» вересня 2019 р. ,за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення передбаченого ч.2ст.367 КК України.

В клопотанні органу досудового розслідування зазначено, що у провадженні Відділу поліції№ 2Запорізького районногоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Запорізькійобласті знаходяться матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080020001427 від «01» вересня 2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 31 серпня 2019 року за адресою АДРЕСА_1 , неповнолітній ОСОБА_4 , шляхом вільного доступу, через відсутню металеву решітку в цегляній стіні, проник до трансформаторної підстанції ТП-362, де отримав тілесні ушкодження у вигляді враження електричним струмом.

Проведеним оглядом місця події, встановлено, що на ділянці місцевості поруч з будинком АДРЕСА_1 , знаходиться цегляна будівля, з маркуванням ТП 362, до якої на момент огляду можливо було проникнути через отвір в стіні, розмірами приблизно 60 х 60 см.

З пояснень неповнолітнього ОСОБА_4 стало відомо, що він разом з своїм другом гуляв неподалік з будинком АДРЕСА_1 , після чого вони вирішили з власного інтересу поглянути, що знаходиться в середині «трансформатору»,, та оглянувши будівлю, виявили отвір в стіні, через який і проникли до середини.

В подальшому, перебуваючи в середині, ОСОБА_4 доторкнувся спиною до решітки, яка на той час була під струмом та отримав тілесні ушкодження у вигляді опіків від удару електричним струмом.

В ходіпроведення досудовогорозслідування встановлено,що трансформаторна підстанціяТП-362знаходиться набалансі підприємстваПАТ «Запоріжжяобленерго»код ЄДРПОУ 00130926.яке знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сталеварів 14.

Також, шляхом направлення запитів, було отримано інформацію, що директор ліцею № 105, паркан якого знаходиться поруч з об`єктом трансформаторної підстанції ТП 362, лише після нещасного випадку, що стався з неповнолітнім ОСОБА_4 , направила директору структурного підрозділу ПАТ «Запоріжжяобленерго» ЗМЕМ ОСОБА_5 , лист з проханням встановити захисну решітку у місці отвору на ТП -362.

В подальшому було допитано в якості свідка начальника північного районного відділення електричних мереж ЗМЕМ ОСОБА_6 , який пояснив, що про нещасний випадок, що стався 31.08.2019 на ТП- 362, йому не повідомлялося, а дізнався він про обставини вказаної ситуації від працівників поліції. Також він відповів на ряд питань, що стосуються безпосередньо допускного режиму до ТП -362.

Крім того, до ПАТ «Запоріжжяобленерго» 27.01.2020 було направлено запит на підставі ст. 40, ст 93 КПК України з метою отримати копії наступних документів:

- Накази про призначення на посаду в період з 2019 року по теперішній час:

1) Головного інженера ЗМЕМ;

2) Заступника начальника головного інженера ЗМЕМ;

3) Інженера 1 категорії по ОП ЗМЕМ;

4) Начальника ВЮЗ;

5) Начальника ВТС;

- Посадові інструкції вказаних осіб та посадові інструкції начальника районного відділення Північного районного відділення електричних мереж Запорізьких міських електричних мереж ОСОБА_6 ;

- Схема або інший документ по закріпленню зон виробничих, будівельних робіт, зокрема по об`єкту ТП-362 за адресою: вул. Запорізька 13 в м. Запоріжжя;

- Наказ про призначення на посаду майстра ОСОБА_7 та посадову інструкцію вказаної особи;

- Статут ПАТ «Запоріжжяобленерго»;

- Накази, акти стосовно організації проведення виробничо-господарчої діяльності на ТП-362 за адресою: АДРЕСА_2 ;

- Річний план робіт з ремонтно-експлуатаційного обслуговування;

- Матеріали службової перевірки, за фактом отримання неповнолітнім ОСОБА_4 тілесних ушкоджень у вигляді ураження струмом.

В подальшому було отримано не повний пакет затребуваних документів. Про те, в ході подальшого розслідування за наявними матеріалами, було призначено експертизу з дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці.

В ході проведення експертизи, експертом Дніпропетровського НДІСЕ було заявлено клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання проведення експертизи, а саме:

1.Відповідно до вимог пункту 9 постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 № 270 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру» (із змінами та доповненнями) надати в повному обсязі відповідні матеріали проведеного комісійного спеціального розслідування нещасного випадку, який стався 31.08.2019 із неповнолітнім ОСОБА_4 .

2.Також окремо потребується:

-Штатний розклад керівників та працівників структурного підрозділу ЗМЕМ підприємства ПАТ «Запоріжжяобленерго» (по прізвищно) станом на 31.08.2019.

-Система управління охороною праці (СУОП) на підприємстві ПАТ «Запоріжжяобленерго» в умовах дільниці ЗМЕМ в повному обсязі.

-Документи про призначення відповідальної особи у структурному підрозділі ЗМЕМ підприємства ПАТ «Запоріжжяобленерго» за безпечне утримання будівель і споруд, а саме об`єкта ТП 362.

-В повному обсязі з листом ознайомлення, посадові інструкції головного інженера ЗМЕМ; заступника головного інженера; начальника служби технічного аудиту; першого заступника директора зі збуту електроенергії; начальника північного районного відділення електричних мереж Запорізьких міських електричних мереж; провідного інженера СТН (Служби технічного нагляду), підрозділу технічної дирекції; провідного інженера з охорони праці Групи охорони праці ЗМЕМ підприємства ПАТ «Запоріжжяобленерго».

На підставі ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя про тимчасовий доступ до зазначених документів, після чого вони були скеровані до Дніпропетровського НДІСЕ. Надалі експертом було заявлено клопотання на додатковий допит посадових осіб ПАТ «Запоріжжяобленерго» в якості свідків, з метою отримати відповіді на питання які стосуються проведення спеціального розслідування нещасного випадку. Після проведення ряду допитів відповідні протоколи були направлені експерту для встановлення істини по справі.

Строк досудового розслідування в зазначеному кримінальному провадженні закінчується «01» вересня 2021 року, однак завершити досудове розслідування до закінчення вказаного строку не представляється можливим, оскільки у кримінальному провадженні необхідно виконати слідчі (розшукові) дії направлені на встановлення істини, на теперішній час в рамках досудового слідства по даному кримінальному провадженню необхідно здійснити наступні заходи:

- отримати висновок судової експертизи з дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці;

- після проведення вказаних експертиз та встановлення винних осіб скерувати проекти повідомлення про підозру до Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя для погодження та подальшого вручення винним особам;

- провести інші слідчі дії, направлені на встановлення винних осіб.

Досудове розслідування проводиться стабільно та невідкладно з дня внесення відомостей до ЄРДР. Крім того, слідство вважає, що по даному факту злочину на даний час не може закритись на підставі ст. 284 КПК України, оскільки це може вплинути на репутацію органів досудового розслідування та викликати непорозуміння між сторонами кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене слідчий просить слідчого суддю продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080020001427 від «01» вересня 2019 року, за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.367 КК України до «01» вересня 2022 року.

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав слідчому судді заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до п. 2 ч. 3 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої ст. 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої ст. 219 цього Кодексу до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора.

Згідно частини 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст. 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Матеріали клопотання містять лише деякі дані про здійснення слідчим досудового розслідування, а також те, що для проведення та завершення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні необхідний строк для продовження досудового розслідування, зокрема задля встановлення особи, що вчинила дане кримінальне правопорушення та її розшуку. Однак, враховуючи, що орган досудового розслідування не довів необхідність продовження строку досудового розслідування на 12 місяців, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню із необхідністю продовження строку досудового розслідування на 12 місяців.

Керуючись ст.ст. 294-295-1, 372, 376 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого слідчого відділення Відділу поліції № 2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенант поліції ОСОБА_3 , розглянувши матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080020001427 від «01» вересня 2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080020001427 від «01» вересня 2019 року, за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.367 КК України до «01» вересня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99194708
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку