open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/3142/21

Провадження № 2/552/1322/21

Р І Ш Е Н Н Я

іменем україни

26.08.2021 Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Яковенко Н.Л.,

секретаря судового засідання Кондра Ю.Ю.,

за участю

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтава цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Полтавської міської територіальної громади в особі Полтавської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, третя особа - Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Широка Олеся Миколаївна, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 10.06.2021 звернувся в Київський районний суд м. Полтави з позовом до Полтавської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті якої відкрилася спадщина.

Вказував, що з матір`ю не були близькими, жили в різних місцях, останнім часом не спілкувалися. Під час останньої зустрічі мати повідомила, що склала заповіт на свою онуку - ОСОБА_4 .

Позивач зазначав, що після смерті матері не розглядав можливим той факт, що може бути її спадкоємцем, вважав, що будинок, в якому проживала мати, був успадкований донькою.

В подальшому в травні 2021 року дізнався, що за життя 11.02.2016 мати склала заповіт, згідно з яким все майно заповіла позивачеві.

Посилаючись на наявність поважних причин пропуску строку для звернення до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, в порядку ч. 3 ст. 1272 ЦК України просив суд визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлої терміном в два місяці.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 10.06.2021 відкрито провадження в справі за позовом ОСОБА_1 за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

Відповідачем Полтавською міською радою 09.07.2021 подано до суду відзив на позовну заяву, який обґрунтований тим, що позивачем не надано достатньо доказів того, що у нього існували об`єктивні перешкоди для вчасного звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. В задоволенні позовних вимог відповідач просив відмовити.

23.07.2021 позивачем подано заперечення на відзив, де зазначено, що позивач не знав про існування складеного на його ім`я заповіту, що є достатньо поважною причиною.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 30.07.2021 закрито підготовче провадження в справі за позовом ОСОБА_1 та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні з розгляду справи по суті позивач та представник позивача повністю підтримали вимоги позовної заяви, посилаючись на викладені в ній обставини.

Суд, заслухавши учасників справи, вивчивши та дослідивши зібрані в справі докази, приходить до таких висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про смерть від 28.03.2019 № 83 (а.с. 11).

Позивач ОСОБА_1 є сином померлої ОСОБА_3 .

На підставі свідоцтва № НОМЕР_1 про право власності на жилий будинок від 16.12.1989, за життя ОСОБА_3 на праві власності належав будинок АДРЕСА_1 .

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Як встановлено судом, спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 не відривалася.

За життя ОСОБА_3 11.02.2019 посвідчила заповіт, згідно з яким все майно заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 10, 32).

У встановлений законом шестимісячний строк позивач з заявою до нотаріальної контори про прийняття спадщини не звернувся.

Постановою приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Широкої О.М. від 09.06.2021 відмовлено позивачу ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, на житловий будинок по АДРЕСА_1 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 його матері ОСОБА_3 .

Як встановлено судом, позивач не був обізнаний про наявність заповіту, складеного за життя ОСОБА_3 на його ім`я.

Несвоєчасне звернення позивача з заявою про прийняття спадщини після смерті матері було зумовлено об`єктивними, незалежними від його волі обставинами. Зокрема, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту, як поважність причин пропуску строку на звернення з заявою про прийняття спадщини, зазначена в правових висновках, викладених у постанові ВСУ від 06.09.2017 у справі № 6-496цс17, постановах ВС від 10.01.2019 у справі № 263/1221/17, від 17.03.2021 у справі № 308/4272/19, та інших.

Встановивши дані обставини, враховуючи наявність поважних причин пропуску позивачем ОСОБА_1 термінів звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню та вважає за необхідне визначити позивачу ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 терміном два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

З цих підстав позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 264, 265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк терміном у два місяці для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач Полтавська міська територіальна громада в особі Полтавської міської ради, місцезнаходження 36000, місто Полтава, вул. Соборності, 36, код ЄДРПОУ 24388285.

Третя особа Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Широка Олеся Миколаївна, місцезнаходження 36039, м. Полтава, вул. О.Гончара, 19а.

Повне судове рішення складено 26.08.2021.

Головуючий суддя Н.Л.Яковенко

Джерело: ЄДРСР 99188931
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку