open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/3636/20

Провадження № 2/488/672/21 р.

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

28.07.2021 року м. Миколаїв

Корабельний районний суд міста Миколаєва в складі:

головуючої судді Лазаревої Г.М.,

при секретарі Криницькій Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради до ОСОБА_1 про повернення надміру виплачених державних коштів,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2020 року позивач - Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради звернувся до суду із вказаним позовом до відповідача - ОСОБА_1 , в обґрунтування якого зазначив наступне.

ОСОБА_1 перебувала на обліку в управлінні соціальних виплат і компенсацій Корабельного району департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради як отримувач тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

Відповідно до заяви про призначення усіх видів соціальних допомог та декларації про доходи та витрати осіб від 27.02.2019 року та доданих документів ОСОБА_1 було призначено тимчасову допомогу на період з 01.02.2019 року по 30.06.2019 року в сумі 1284 грн. 50 коп. щомісяця, з 01.07.2019 року по 31.07.2019 року в сумі 1375 грн.50 коп.

В результаті обміну даними з Державною податковою інспекцією було виявлено, що ОСОБА_1 не задекларувала доходи на суму 31418 грн. 20 коп. (ознака доходів «101» (нарахована (виплачена) заробітна плата) які були отримані від ТОВ «Очерет» в період, за який обчислювався середньомісячний сукупний дохід для визначення розміру вищезазначеної допомоги, а саме за період з 01.08.2018 року по 31.01.2019 року. У зв`язку з тим, що відповідач надала недостовірну інформацію про доходи сім`ї, виникла переплата державних коштів по тимчасовій допомогі за період з 01.02.2019 року по 31.07.2019 року в сумі 7798 грп.00 коп.

Сторони в судове засідання не з`явилися.

Представник позивача надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав, просив про задоволення позову.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила, належним чином та своєчасно була сповіщена судом про розгляд справи.

Враховуючи те, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; не зявився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи, суд ухвалює заочне рішення відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, знаходить позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

У відповідності з Порядком призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 р. № 189 ОСОБА_1 отримувала вищевказану допомогу у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 ухилявся від сплати аліментів на утримання сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з п. 6 Порядку, для призначення тимчасової допомоги одержувач подає органу соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики, декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину, довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення.

Відповідно до п. 8. Тимчасова допомога надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім`ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

У разі коли одержувачем навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на тимчасову допомогу та визначення її розміру, а також у разі неповідомлення або невчасного повідомлення про виникнення обставин, за яких виплата тимчасової допомоги припиняється, на наступний строк допомога може бути призначена не раніше ніж через 12 місяців з місяця виявлення порушення (виникнення обставин).

Дослідивши матеріали справи та надавши належну оцінку доказам, суд приходить до висновку, що відповідач приховала дані про доходи своєї родини та не внесла їх у відповідну декларацію, що потягло за собою невірне визначення розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, внаслідок чого Управлінням були надміру виплачені кошти, які підлягають поверненню.

Доказів, які б спростовували вищевикладене, судом не здобуто.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь держави стягується судовий збір в розмірі 908,00 грн.

Керуючись ст.ст. 12,13, 76-83, 141, 258-259, 263-265, 272, 273, 274-279 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради м. Миколаєва кошти тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, у розмірі 7798,00 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 908,00 грн.

Копію заочного рішення направити відповідачу.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення. У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

Позивач: Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, ЄРДПОУ 03194499, 54001, м. Миколаїв, вул. М. Морська, 19.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Суддя: Г.М. Лазарева

Джерело: ЄДРСР 99158880
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку