open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 953/4162/21

№ провадження 2/646/1935/2021

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.08.2021 року м. Харків

Червонозаводський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого - судді Власової Ю.Ю.

секретар судового засідання - Сердюк В.К.

учасники справи:

позивач - Моторне (транспортне) страхове бюро України

відповідач - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про стягнення страхового відшкодування,

в с т а н о в и в:

Позивач, Моторне (транспортне) страхове бюро України (далі - МТСБУ), звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 , в якій просить стягнути з відповідача на свою користь страхове відшкодування в розмірі 19 264,35 грн., а також вирішити питання розподілу судових витрат.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що 13 травня 2019 року о 23 год. 45 хв. біля буд. 8 по вул. Данилевського у м. Харкові сталася дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу «Audi», держаний реєстраційний номер НОМЕР_1 , яким керував ОСОБА_1 , та транспортного засобу «Honda», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , яким керувала ОСОБА_3 .

Постановою Дзержинського районного суду м. Харкова від 03 липня 2019 року ОСОБА_1 та ОСОБА_3 визнано винними та притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП.

ОСОБА_3 , цивільно-правова відповідальність якої застрахована за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (Поліс № ЕР.119248949), звернулася до МТСБУ із повідомленням про ДТП від 03 червня 2019 року та заявою про виплату страхового відшкодування від 02 липня 2019 року.

Вартість відновлювального ремонту транспортного засобу «Honda», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , склала 17 664,35 грн.

На момент настання страхового випадку цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 не була застрахована за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, у зв`язку з чим, позивачем відшкодовано ОСОБА_3 завдані відповідачем збитки внаслідок ДТП у розмірі 17 664,35 грн., також сплачено витрати на послуги аварійного комісара в розмірі 1 600,00 грн.

Ухвалою судді Червонозаводського районного суду м. Харкова від 06 липня 2021 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд якої постановлено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

У судове засідання представник позивача, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, не з`явився, надіславши до Червонозаводського районного суду м. Харкова клопотання про розгляд справи за його відсутності та підтримання позовних вимог в повному обсязі, яким проти ухвалення заочного рішення суду не заперечує.

У судове засідання відповідач ОСОБА_1 , належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, повторно не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, заяви про відкладення розгляду справи або розгляд справи за його відсутності не надав, правом надання відзиву на позовну заяву не скористався.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ухвали суду від 18 серпня 2021 року, враховуючи наявність в матеріалах справи достатніх даних про права і взаємовідносини сторін та належне повідомлення відповідача про дату, час і місце судового засідання, суд вирішує справу за відсутності ОСОБА_1 та згідно ч. 4 ст. 223 ЦПК України постановляє заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши надані позивачем докази, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення позову з огляду на наступне.

Матеріали справи свідчать, що згідно постанови судді Дзержинського районного суду м. Харкова від 03 липня 2019 року, яка набрала законної сили 16 липня 2019 року, 13 травня 2019 року о 23:45 год. у м. Харкові по вул. Данилевського, біля будинку 8 ОСОБА_3 керуючи автомобілем Хонда, державний номер НОМЕР_2 , не була уважною перед поворотом праворуч завчасно не зайняла відповідне праве положення на проїзній частині, призначеній для руху в цьому напрямку, внаслідок чого відбулося зіткнення з транспортним засобом Ауді, державний номер НОМЕР_1 , транспортні засоби механічно пошкоджені, завдані матеріальні збитки.

З постанови також слідує, що 13 травня 2019 року о 23:45 год. у м. Харкові по вул. Данилевського, біля будинку 8 ОСОБА_1 не був уважним, не стежив за дорожньою обстановкою, не дотримався безпечної швидкості руху, здійснив зіткнення з транспортним засобом Хонда, державний номер НОМЕР_3 , транспортні засоби механічно пошкоджені, завдані матеріальні збитки.

Вказаною постановою ОСОБА_1 та ОСОБА_3 визнано винними у скоєнні правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 340,00 грн.

Транспортний засіб «Honda Civic», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , належить ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 .

03 червня 2019 року ОСОБА_3 звернулась до МТСБУ з повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду, яка сталася 13 травня 2019 року.

На момент дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність відповідача застрахована не була, що підтверджується довідкою № 1 від 11 листопада 2019 року про розмір відшкодування шкоди з фонду захисту потерпілих.

02 липня 2019 року ОСОБА_3 звернулась до МТСБУ із заявою про відшкодування шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди, що сталася 13 травня 2019 року.

Згідно висновку експертного автотоварознавчого дослідження від 24 червня 2019 року № 77-D/55/7, вартість матеріального збитку, завданого власнику майна «Honda Civic», реєстраційний номер НОМЕР_2 , внаслідок ДТП, складає 54 935,71 грн.

На підставі наказу МТСБУ від 18 листопада 2019 року № 12246 «Про відшкодування шкоди з фонду захисту потерпілих ОСОБА_3 », приймаючи до уваги довідку № 1 від 11 листопада 2019 року про розмір відшкодування шкоди та документи, надані по справі МТСБУ № 59245, ОСОБА_3 сплачено 17 664,35 грн., що підтверджується копією платіжного доручення № 1155201 від 19 листопада 2019 року.

Законом України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» встановлено порядок стягнення коштів, виплачених МТСБУ на відшкодування шкоди заподіяної потерпілій у ДТП особі, а саме: в порядку регресу, якщо така шкода спричинена власником транспортного засобу, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Відповідно до п. 36.2 ст. 36 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик (МТСБУ) протягом 15 днів з дня узгодження ним норм розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів, зазначених у статті 35 цього Закону, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов`язаний прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його.

Згідно ч. 6 ст. 82 ЦПК України, вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалено вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», Моторне (транспортне) страхове бюро України є єдиним об`єднанням страховиків, які здійснюють обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

МТСБУ є непідприємницькою (неприбутковою) організацією і здійснює свою діяльність відповідно до цього Закону, законодавства України та свого Статуту.

Згідно ч. 39.2.1. ст. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», основними завданнями МТСБУ є здійснення виплат із централізованих страхових резервних фондів компенсацій та відшкодувань на умовах, передбачених цим Законом.

Частина 41.1. статті 41 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» вказує, що МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу, який не відповідає вимогам пункту 1.7 статті 1 цього Закону, та майну, яке знаходилося в такому транспортному засобі.

Згідно з частиною 38.2.1. статті 38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника, водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім осіб, зазначених у пункті 13.1 статті 13 цього Закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними діями майну фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 1187 ЦК України, шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.

Відповідно до ч. 1 ст. 1188 ЦК України, шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Згідно ч. 1 ст. 1191 ЦК України, особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідно до ст. 993 ЦК України, ст. 27 Закону України «Про страхування», до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Станом на час розгляду справи відповідачем відшкодування сплаченої позивачем суми не відбулося.

За наведених обставин, позов МТСБУ підлягає задоволенню як такий, що ґрунтується на вимогах закону.

Згідно платіжного доручення № 1155032 від 15 листопада 2019 року, МТСБУ сплачено АТ "СГ "ТАС" (приватне) 1 600,00 грн. за врегулювання справи № 59245, які підлягають стягненню з відповідача на користь МТСБУ як витрати, пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для підготовки справи до розгляду.

Відповідно до платіжного доручення № 888749 від 05 лютого 2021 року при пред`явленні позову до суду позивачем понесені витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 270,00 грн., які підлягають стягненню з відповідача на його користь.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 5, 10, 12, 13, 81, 141, 263-265, 268, 273, 280-284 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позов Моторного (транспортного) страхового бюро України - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє відоме зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 21647131, місцезнаходження: 02154, місто Київ, Русанівський бульвар, будинок 8, р/р НОМЕР_5 в АТ «УКРЕКСІМБАНК», МФО 322313, страхове відшкодування в розмірі 17 664 (сімнадцять тисяч шістсот шістдесят чотири) гривні 35 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє відоме зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 21647131, місцезнаходження: 02154, місто Київ, Русанівський бульвар, будинок 8, р/р НОМЕР_5 в АТ «УКРЕКСІМБАНК», МФО 322313, витрати, пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для підготовки справи до розгляду, в розмірі 1 600 (одна тисяча шістсот) гривень 00 копійок, а також судовий збір у розмірі 2 270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня складення рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Роз`яснити, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Червонозаводський районний суд м. Харкова.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне судове рішення складено і підписано без проголошення 25 серпня 2021 року.

Суддя - Ю.Ю. Власова

Джерело: ЄДРСР 99153534
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку