open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 572/2244/21

Провадження № 1-кс/572/456/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 серпня 2021 року м. Сарни

Слідчий суддя Сарненського районного суду Рівненської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши скаргу представника потерпілого ОСОБА_3 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження, -

В С Т А Н О В И В :

Представник потерпілого ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Сарненського районного суду Рівненської області із скаргою на постанову слідчого СВ Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_4 від 25 травня 2021 року про закриття кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України. В скарзі зазначено про її незаконність, так як під час досудового розслідування не було здійснено жодних заходів щодо встановлення очевидців події, не допитано свідків. Просив скасувати постанову слідчого та відновити кримінальне провадження.

Дослідивши матеріали провадження, слід прийти до висновку про наявність підстав для задоволення скарги.

25 травня 2021 року слідчим СВ Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_5 кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №1202018020000510 від 28 травня 2020 року закрито у зв`язку з встановлення відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 КУпАП.

Підставою для закриття цього провадження зазначенавідсутність умислу ОСОБА_6 , які б виражались в обмані чи зловживанні довірою, адже останньому не було достовірно відомо про цивільно-правовий статус рухомого майна, продаж якого він здійснив, вказане свідчить про відсутність умислу, тобто об`єктивної сторони складу кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.190 КК України.

Згідно п.2 ч.1ст.284 КПК Україникримінальне провадження закривається при відсутності в діянні складу кримінального правопорушення.

Відповідно до вимогст. 91 КПК Українидоказуванню у кримінальному провадженні підлягають: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання, а сам процес доказування полягає доказування у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Закриття кримінального провадження є одним із способів її остаточного вирішення, а тому провадження має закриватися після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та оцінки слідчим всіх зібраних та перевірених доказів (ст.2, ст.284 КПК України).

При прийнятті оскаржуваного рішення слідчим не вжито вичерпних заходів до захисту прав потерпілого. Оцінка слідчого в постанові про закриття кримінального провадження не базується на аналізі встановлених обставин, внаслідок чого зроблений передчасний висновок про відсутність складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 190 КК України.

За вказаних обставин оскаржувана постанова не може залишатись чинною та підлягає скасуванню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст.306,307 КПК України,

У Х В А Л И В :

Скаргу задовольнити.

Постанову слідчого СВ Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_4 від 25 травня 2021 року про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №1202018020000510 від 28 травня 2020 року за ознаками кримінального проступку передбаченого ч.2 ст.190 КК України скасувати як незаконну.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99126673
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку