open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 373/1139/21

Номер провадження 2-о/373/40/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2021 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді Хасанової В.В.,

присяжних Гриценка А. М., Яковченка А. М.,

за участю:

секретаря судового засідання Домантович О.П.,

заявника ОСОБА_1 ,

перекладача Жеревчук А. Е.,

представників заінтересованих осіб Бутник С. М., Смаль Е. А.,

розглянувши в закритому судовому засіданні в залі суду в м.Переяслав цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Національна соціальна сервісна служба України (Нацсоцслужба), Служба у справах дітей та сім`ї Бориспільської районної державної адміністрації, Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Переяслав», про усиновлення малолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ:

14 липня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить ухвалити рішення про усиновлення ним, громадянином США, малолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вихованки Київського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Переяслав».

Крім того, просить допустити до негайного виконання рішення суду в інтересах малолітньої дитини - ОСОБА_2 відповідно до глави ІІ ст.7 ЗУ Про ратифікацію Європейської конвенції про здійснення прав дітей, вчинену 25.01.1996 в м.Страсбурзі та прийняту урядом України 03.08.2006, оскільки дитина потребує медичної допомоги, соціальної адаптації та реабілітації, а також враховуючи, що затримка у виконанні рішення суду може призвести до негативних наслідків для сім`ї заявника та дитини.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що він перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_12 з 21.07.2005, від якої має трьох біологічних дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Проте, вони з дружиною мають намір збільшити родину шляхом усиновлення, так як давно мають таке бажання. Їхні діти, члени родини та друзі підтримують плани усиновити дитину. Зазначає, його родина прийме індивідуальність та культуру своєї усиновленої дитини. Дружина, ОСОБА_12, надала згоду на усиновлення ним дитини самостійно, оскільки не може подорожувати у зв`язку із необхідністю доглядати за дітьми.

У зв`язку з бажанням усиновити дитину, у відповідності до п. п. 33, 36, 37 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого Постановою Кабінету Мніністрів України від 08.10.2008 за № 905, заявник перебуває на обліку, як кандидат в усиновлювачі в Міністерстві соціальної політики України за № М-03340 від 02.03.2021.

Заявник має стабільне матеріальне становище та постійний прибуток, працює адвокатом у фірмі «Томпсон Бертон, ПіЕлЕлСі, КТТОРНІЗ ЕТ ЛО». Його річна заробітна плата становить 230000 доларів США. Дружина заявника ОСОБА_12 - домогосподарка.

Повідомляє також про те, що він з родиною проживає в окремому двоповерховому сімейному будинку в м.Франклін, штат Теннесі, загальною площею 6620 кв фунтів (615 кв.м) та житловою площею 5088 кв.фунтів (473 кв.м). Будинок має 5 спалень, 6 ванних кімнат, велику кухню, зону для сніданку. Усиновлена дитина буде мати власну кімнату, яка знаходиться в безпосередній близькості від спальні господарів.

Заявник з дружиною мають добрий стан здоров`я, будь-яких тяжких хвороб, в тому числі психічних, не мають, що підтверджено результатами медичних обстежень від 06.07.2020.

Кримінальних історій заявник та його дружина не мають.

Заявник рекомендований та схвалений для усиновлення однієї дитини віком 6-10 років з України, здорової або з легкими чи важкими особливими потребами. Дружина заявника надала згоду на усиновлення ним дитини одному, Агенство з усиновлення «Едопшен Ессістенс, Інкорпорейтід» схвалює заявника для усиновлення дитини в Україні одному.

Дитина, яку заявник бажає усиновити, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на первинному обліку в службі у справах дітей виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з 12.04.2017. На даний час є вихованкою ЦСПРД «Переяслав». 18.12.2019 ОСОБА_2 поставлено на місцевий облік дітей, які можуть бути усиновлені. Дитина має захворювання Н52.1 (міопія слабкого ступеню обох очей), про яке заявник повідомлений.

29.06.2021 в ході бесіди з малолітньою ОСОБА_2 щодо її усиновлення заявником, в присутності начальника служби у справах дітей та сім`ї Бориспільської РДА Київської області Бутник С.М. та в.о.директора КОЦ СПРД «Переяслав» Смаль Е.А . ОСОБА_2 надала письмову згоду на її усиновлення заявником - громадянином США.

Бориспільська РДА Київської області надала згоду на усиновлення ОСОБА_2 заявником ОСОБА_1 , вважаючи усиновлення доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

Заявник усвідомлює можливі проблеми, пов`язані з усиновленням, готовий їх вирішувати та допомагати іноземній дитині інтегруватися в новому середовищі.

В судовому засіданні заявник підтримав свою заяву та просив її задовольнити.

Представник служби у справах дітей Бориспільської РДА Київської області Бутник С.М. не заперечила проти задоволення заяви, посилаючись на те, що заявник має всі передбачені законом підстави для усиновлення малолітньої дитини. Обставини, що перешкоджають усиновленню дитини відсутні, а тому таке усиновлення є доцільним та відповідає інтересам дитини.

Представник Київського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Переяслав» Смаль Е.А. також не заперечила проти заявлених вимог, просила задовольнити заяву. Поряд з цим відзначила, що дитина вже має тісний емоційний зв`язок як із заявником, так і з усією його родиною; заявника та його дружину називає татом і мамою; результати психологічних тестів, проведених з дитиною беззаперечно свідчать про те, що дитина відчуває себе членом родини заявника.

Представник Національної сервісної служби України - голова Машкін В. направив суду заяву, в якій повідомив, що громадянин США ОСОБА_1 30.07.2021 отримав згоду на усиновлення дитини - громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за №0000-0203-Д/4261 звг/11319. Така позиція центрального органу є незмінною, разом з тим, просить слухати справу без участі представника НСС України.

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст.207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду . Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з ч.1 ст.217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.За приписами ч.ч. 1, 2 ст.218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення.

Відповідно до ч.1 ст.219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Статтею 224 СК України передбачено, що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;

2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;

3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;

4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;

5) особу дитини та стан її здоров`я;

6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Відповідно до ч. 1 ст. 220 СК України на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Відповідно до копії свідоцтва про народження ОСОБА_2 , серії НОМЕР_1 , виданого відділом РАЦС Білоцерківського міськрайонного управління юстиції у Київській області 23.12.2011, остання народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Біла Церква Київської області. Батьками дитини записані ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Мати дитини - ОСОБА_8 , згідно з копією свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_2 від 17.11.2015, померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до копії рішення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 05.04.2017 ОСОБА_7 позбавлено батьківських прав щодо дочки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначено опікуном над малолітньою ОСОБА_2 її бабу ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

23.05.2017 Білоцерківською міською радою Київської області винесено рішення за №186 Про надання малолітній ОСОБА_2 статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, та захист її особистих прав.

Рішенням Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 25.02.2021 ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , звільнено від виконання повноважень опікуна малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та передано малолітню ОСОБА_2 під опіку органу опіки та піклування виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Київської області.

Відповідно до копії направлення № 40 Служби у справах дітей та сім`ї Київської обласної державної адміністрації від 02.06.2021 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , направлено до Київського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Переяслав».

Згідно з повідомленням Служби у справах дітей Білоцерківської міської ради Київської області від 01.07.2021 за №1037 малолітня ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , взята на первинний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за № 0309180 від 12.04.2017, та на місцевий облік дітей, які можуть бути усиновлені, з 18.12.2019. Також вказаною Службою надано довідку від 01.07.2021 за № 1038 про те, що малолітня ОСОБА_2 рідних братів та сестер, які перебувають на обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не має; довідку від 01.07.2021 за № 1039 про вжиття вичерпних заходів щодо влаштування дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ю громадян України; довідку за № 1036 про оздоровлення дитини ОСОБА_2 за кордоном в сім`ях іноземців, в тому числі в США. Зі слів малолітньої, сім`я, в якій вона відпочивала, виявила бажання її удочерити.

Судом досліджено письмову заяву ОСОБА_2 про надання згоди на її усиновлення громадянином США ОСОБА_1 та бажання проживати в його сім`ї.

Відповідно до довідки в.о.директора Київського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Переяслав» Смаль Е.А. адміністрація Центру надає згоду на усиновлення вихованки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянином США ОСОБА_1 .

Як вбачається з акту про невідвідування від 29.06.2021 біологічні родичі та знайомі дитини ОСОБА_2 , яка перебуває у КОЦСПРД «Переяслав» з 10.06.2021 і по день складення акту жодного разу дитину не відвідали, не цікавилися її життям та здоров`ям, матеріальної допомоги не надавали.

Згідно з актом про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною, складеним начальником ССДС Бориспільської РДА Бутник С.М. та в.о.директора ЦСПРД «Переяслав» Смаль Е.А., в їх присутності 24.06.2021 відбулося знайомство громадянина США ОСОБА_1 за направленням №0000 від 22.06.2021, виданим Департаментом з питань захисту прав та забезпечення стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України, з дитиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що свідчить про встановлення контакту між усиновлювачем та дитиною.

07.07.2021 Бориспільською РДА Київської області був виданий висновок про доцільність усиновлення та його відповідність інтересам малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянином США ОСОБА_1 , відповідно до якого Бориспільська РДА вважає усиновлення ОСОБА_2 громадянином США ОСОБА_1 таким, що відповідає інтересам дитини.

21.02.2020 ОСОБА_12 надано згоду чоловікові, ОСОБА_1 , на усиновлення в Україні самостійно, яка засвідчена державним нотаріусом Штату Теннесі Округу Вільямсон.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Відповідно до ст.283 СК України усиновлення іноземцем в Україні дитини, яка є громадянином України, здійснюється на загальних підставах, встановлених главою 18 цього Кодексу. Дитина, яка є громадянином України, може бути усиновлена іноземцем, якщо вона перебуває не менш як один рік на обліку в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, і досягла п`яти років.

Дитина може бути усиновлена іноземцем, якщо не виявилося громадянина України, який бажав би її усиновити або взяти на виховання до себе в сім`ю.

На усиновлення дитини іноземцем потрібна згода центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, направляє в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, запит до Міністерства внутрішніх справ України щодо перевірки іноземців, що усиновлюють дитину, яка є громадянином України, на наявність або відсутність інформації компрометуючого характеру в правоохоронних органах інших держав та Генеральному секретаріаті Інтерполу.

Судом встановлено, що заявник відповідає вимогам, які ставляться до усиновлювача і не має перешкод для усиновлення. Заявник та його родина має всі необхідні для життя та виховання дитини житлові та побутові умови, в тому числі достатні доходи та добрий стан здоров`я. Будь-яких медичних протипоказань не встановлено. Всі документи, які підтверджують ці дані, зібрані компетентними та ліцензованими установами за місцем проживання заявника в США та легалізовані для дій на території України у встановленому законом порядку.

Національна сервісна служба України дала згоду на усиновлення громадянином США ОСОБА_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за №0000-0203-Д/4261 звг/11319 від 30.07.2021.

Згідно з повідомленням Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва НП України від 17.03.2021 за № 6449/23/01-2021 інформація кримінального характеру відносно громадян США ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , в обліках Генерального секретаріату Інтерполу станом на 16.03.2021 відсутня.

Заявник ознайомлений із станом здоров`я малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ознайомлений з правами і обов`язками усиновителя по відношенню до усиновлюваної дитини, має можливість в подальшому надавати дитині належне медичне обслуговування, виховання та освіту.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заявник за своїм станом здоров`я, матеріальним становищем, сімейним станом та умовами проживання, ставленням до виховання дитини здатний забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя малолітньої ОСОБА_2 , тому вважає за можливе задовольнити заяву, оголосивши громадянина США ОСОБА_1 усиновлювачем дитини, при цьому суд роз`яснює заявнику про його обов`язок протягом місяця після усиновлення дитини поставити її на консульський облік в консульській установі чи дипломатичному представництві України в країні свого проживання, як це передбачено Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 905 від 08.10.2008.

Крім того, відповідно до ст. 7 Європейської конвенції про здійснення прав дітей, ратифікованої ЗУ № 69-У від 03.08.2006, під час розгляду справ, що стосуються дитини, судовий орган діє швидко для уникнення будь-яких невиправданих зволікань. А швидке виконання прийнятих рішень повинно бути забезпечене відповідною процедурою. У термінових випадках судовий орган при необхідності має повноваження приймати рішення, які підлягають негайному виконанню.

Відповідно до ЗУ «Про ратифікацію Європейської конвенції про здійснення прав дітей» дія Європейської конвенції про здійснення прав дітей поширюється на розгляд судами справ, що стосуються усиновлення дитини.

Згідно з ч. 2 ст. 10 ЦПК України суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Враховуючи ту обставину, що дитина ОСОБА_2 , відповідно до наданого висновку від 02.07.2021 про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини має захворювання «Міопія слабкого ступеню обох очей» та потребує подальшого лікування, крім того, з метою недопущення тривалого пропуску дитиною начального процесу, який в США вже розпочався, а також те, що затримка рішення суду може призвести до негативних наслідків для заявника та усиновлюваної ним дитини, суд вважає можливим відповідно до вимог ст. 7 Європейської конвенції про здійснення прав дітей допустити негайне виконання рішення суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212, 213, 215, 218, 255 ЦПК України, ст. ст. 207, 208, 209, 211, 217-220, 229-233, 283 СК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Національна соціальна сервісна служба України (Нацсоцслужба), Служба у справах дітей та сім`ї Бориспільської районної державної адміністрації, Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Переяслав», про усиновлення малолітньої дитини - задовольнити.

Оголосити громадянина Сполучених Штатів Америки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , паспорт № НОМЕР_3 , виданий 10 липня 2018 року Державним Департаментом США, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , усиновлювачем дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , вихованки Київського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Переяслав» (актовий запис про народження №2163 від 23.12.2011, складений відділом реєстрації актів цивільного стану Білоцерківського міськрайонного управління юстиції у Київській області).

Рішення у порядку вимог Європейської Конвенції про здійснення прав дітей, ратифікованої Законом України № 69-V від 03 серпня 2006 року звернути до негайного виконання.

Рішення підлягає негайному виконанню з 16 серпня 2021 року.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повні найменування сторін та інших учасників справи:

заявник - громадянин Сполучених Штатів Америки ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_3 , виданий 10 липня 2018 року Державним Департаментом США;

заінтересована особа - Національна соціальна сервісна служба України (Нацсоцслужба), місцезнаходження: вул.Еспланадна, 8/10, м.Київ, 01601, ЄДРПОУ 43902987;

заінтересована особа - Служба у справах дітей та сім`ї Бориспільської районної державної адміністрації, місцезнаходження: вул.Київський Шлях, 74, м.Бориспіль, Київська область, 08300, ЄДРПОУ 24209740;

заінтересована особа - Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Переяслав», місцезнаходження: вул.Шевченка, 52/А, с.Циблі, Бориспільський район, Київська область, 08454, ЄДРПОУ 39576029.

Повний текст рішення виготовлено 19.08.2021.

Головуючий-суддя: В. В. Хасанова

Присяжні: А. М. Гриценко

А. М. Яковченко

Джерело: ЄДРСР 99095241
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку