open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 357/9235/21

1-кс/357/1712/21

У Х В А Л А

про відмову в наданні дозволу на обшук

09 серпня 2021 року слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши в м. Біла Церква, у закритому судовому засіданні, клопотання слідчого відділення розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на обшук у кримінальному провадженні № 12021111030001662, яке внесене до ЄРДР 16 липня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого, ч. 2 ст. 309 КК України, установив таке.

Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається.

Згідно із клопотанням, слідчий ОСОБА_3 просила: надати їй дозвіл проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 , відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право спільної часткової власності у частці 3/8 на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_2 , згідно свідоцтва про право на спадщину № 1-1950, видане 05 вересня 2018 року державним нотаріусом Другої Білоцерківської міської державної нотаріальної контори Київської області ОСОБА_5 , зареєстроване за ОСОБА_6 , з метою відшукання наркотичних засобів та психотропних речовин, які свідчать про вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення, які останній зберігає у вказаній квартирі.

Мотивувала це тим, що в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні ОСОБА_6 установлено, що ОСОБА_6 зберігає за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_2 , наркотичні засоби «канабіс» та психотропну речовину - «амфетамін», у великих розмірах.

Отже, зважаючи на те, що проникнення до житла чи іншого володіння особи, без ухвали слідчого судді неможливе, вважала, що виявлення та припинення протиправної діяльності ОСОБА_6 можливе лише шляхом проведення обшуку за місцем його проживання.

Встановлені слідчим суддею обставини із посиланням на докази.

Згідно із витягом, 16 липня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про кримінальне провадження № 12021111030001662, за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, з таким коротким викладом обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення:

«ЄО № 25855 (Біла Церква) до чергової частини Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області 15 липня 2021 року надійшов рапорт оперуповноваженого ВКП Білоцерківського РУП ОСОБА_7 про те, що громадянин ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , зберігає у своїй квартирі АДРЕСА_1 наркотичні засоби, а саме «амфетамін» у великих розмірах».

Згідно із інформацією із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, довідка № 266011920 від 15 липня 2021 року, 3/8 квартири АДРЕСА_1 належать ОСОБА_6 .

Відповідно до протоколів допиту свідка від 20 липня 2021 року, установлено, що за вказаною адресою проживає ОСОБА_6 і за місцем свого проживання він зберігає велику кількість речовини схожу на «канабіс» та «амфетамін».

Положення закону, на підставі якого постановляється ухвала.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно із ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про:

1) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали;

2) прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук;

3) положення закону, на підставі якого постановляється ухвала;

4) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку;

5) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

6) речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Згідно із ч. 1 ст. 236 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Мотиви з яких виходить слідчий суддя при постановленні ухвали.

Слідча суддя зазначає, що клопотання слідчої ОСОБА_3 не містить посилань та до нього не додано доказів, які містять відомості про усіх власників належної ОСОБА_6 на праві спільної часткової власності квартири.

Таким чином, нею не доведені обставини, визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

За таких обставин, її клопотання слід залишити без задоволення.

Керуючись ст. 233, 234 КПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В :

клопотання слідчого відділення розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на обшук у кримінальному провадженні № 12021111030001662, яке внесене до ЄРДР 16 липня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого, ч. 2 ст. 309 КК України, - залишити без задоволення.

Ухвала слідчого судді в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 532 КПК України.

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99074890
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку