open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 495/6487/21

Номер провадження 1-кс/495/1964/2021

11 серпня 2021 рокум. Білгород-Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , адвоката ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Білгороді-Дністровському скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність уповноваженої особи Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (в порядку ст. ст. 303-307 КПК України),

УСТАНОВИВ:

09.08.2021 адвокат ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області із скаргою в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність уповноваженої особи Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (в порядку ст. ст. 303-307 КПК України), в якій просить: зобов`язати уповноважену особу Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області негайно, але не пізніше 24-годин, внести за заявою ОСОБА_4 про кримінальне правопорушення від 16.07.2021 року № 10250, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 125 Кримінального кодексу України та розпочати досудове розслідування.

В обґрунтування вимог скарги зазначає, що ОСОБА_4 , як заявником в розумінні ст. 60 КПК України, 16.07.2021 до Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області подано в порядку ст. 124 КПК України заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 125 Кримінального кодексу України з боку сусідів.

Вищезазначена заява про вчинення кримінального правопорушення зареєстрована в журналі ЄО Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області 16.07.2021 за № 10250.

Проте, після подання вищезазначеної заяви, співробітниками Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області не вчинено жодних процесуальних дій, в установлені кримінальним процесуальним законодавством строки, тобто протягом 24 годин, які спрямовані на внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинене кримінальне правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 125 Кримінального кодексу України, та початку досудового розслідування за вказаним фактом.

Жодних документів та будь-яких інших відомостей, які б підтверджували факт внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення, яке передбачено ст. 125 Кримінального кодексу України, як то передбачено ст.ст. 60, 214 кримінального процесуального кодексу України, ОСОБА_4 на день звернення до суду не отримала, лише в усній формі їй повідомили, що відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносилися.

З огляду на викладене, вважає бездіяльність співробітників Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення злочину, передбаченого ст. 125 Кримінального кодексу України, протиправною та просить задовольнити її скаргу.

У судовому засіданні представник ОСОБА_4 адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав з викладених у ній підстав та просив таку задовольнити.

У судове засідання уповноважений представник Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області, який належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду скарги, не з`явився без повідомлення про причини неприбуття.

Вказане згідно з ч. 3 ст. 306КПК України не є перешкодою для розгляду скарги.

Заслухавши пояснення адвоката ОСОБА_3 , дослідивши зміст скарги та додані до неї документи, слідчий суддя доходить висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

В силу ст.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ст.303КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржено бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст.214КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Аналогічні вимоги містяться і в ч. 1 глави 2 розділу ІІ Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого Наказом Генерального прокурора № 298 від 30.06.2020. Зокрема, в ній зазначається, що облік кримінальних правопорушень за заявами, повідомленнями, які надійшли прокурору або органу досудового розслідування, органу дізнання здійснюється шляхом внесення до Реєстру відомостей, визначених ч. 5 ст. 214 КПК України.

У судовому засіданні встановлено, що 16.07.2021 ОСОБА_4 подала до Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеської області заяву про вчинення кримінального правопорушення, відповідно до якої виклала обставини можливого вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 125 Кримінального кодексу України з боку сусідів.

Зазначена заява прийнята співробітниками Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеської області 16.07.2021, реєстраційний номер 10250, що підтверджується копією талону-повідомлення № 045770. Окрім того, факт прийняття такої заяви випливає і з відповіді на адвокатський запит, наданої Білгород-Дністровським ВРП ГУНП в Одеській області № 63/К-90 від 04.08.2021.

Слідчий суддя встановив, що після подання такої заяви, співробітниками Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеської області не вчинено жодних процесуальних дій в установлені кримінальним процесуальним законодавством строки, які спрямовані на внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку досудового розслідування за вказаним фактом.

Відомості за заявою ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення від 16.07.2021 до ЄРДР до цього часу не внесені. Доказів зворотного представником Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області слідчому судді не надано.

Разом з тим вимоги ст.214КПК України зобов`язують слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Вказаний обов`язок слідчого або прокурора не вимагає від цих суб`єктів оцінки поданої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу кримінального правопорушення, а зобов`язує невідкладно внести відомості до ЄРДР. Наведене підтверджується імперативними положеннями ч. 4 ст. 214 КПК, згідно з якими відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

За таких обставин доводи ОСОБА_4 про порушення органом досудового розслідування вимог ст.214КПК України є обґрунтованими, так як відомості про вчинення кримінального правопорушення за її заявою до ЄРДР не внесені.

Разом з тим, в частині вимоги скарги внести відомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого саме ст. 125 Кримінального кодексу України, слідчий суддя зазначає таке.

Відповідно до Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженогонаказом Генеральної прокуратури України 06.04.2016 № 139та частини 5ст. 214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про:

1) дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

2) прізвище, ім`я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника;

3) інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

4) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела;

5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

6) прізвище, ім`я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування;

7) інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Однією зі складових відомостей, які слідчий (прокурор) вносять до Єдиного реєстру досудових розслідувань є попередня кваліфікація. Тобто зважаючи на той факт, що відомості (фабула та кваліфікація) вносять до здійснення дій з досудового слідства, лише згодом стане зрозуміло чи була попередня кваліфікація, яку внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідною, або при внесенні було здійснено припущення, яке не знайшло свого підтвердження, або діяння має іншу кваліфікацію. Таким чином, попередню правову кваліфікацію визначає саме слідчий (прокурор), тому слідчий суддя не погоджується з доводами заявника щодо визначення змісту статей КК України, оскільки це є прерогативою органу досудового розслідування, і не може здійснюватися слідчим суддею,

Окрім того, правовий висновок щодо застосування норми права, викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.07.2019 у справі за № 288/1158/16-к, згідно з яким закон не покладає на потерпілого обов`язку встановлення обставин кримінального правопорушення та його кваліфікації. Зазначене є винятковою компетенцією органів досудового розслідування, державного обвинувачення і суду.

Таким чином, вимоги скарги у цій частині задоволенню не підлягають.

Керуючись ст. ст. 2,214,303 КПК України,

У Х В А Л И В:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність уповноваженої особи Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (в порядку ст. ст. 303-307 КПК України) задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважену особу Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області негайно, але не пізніше 24-годин, внести за заявою ОСОБА_4 про кримінальне правопорушення від 16.07.2021 зареєстровану в журналі єдиного обліку заяв за № 10250 відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

У задоволенні решти вимог скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст виготовлений та оголошений 13.08.2021.

Джерело: ЄДРСР 98971799
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку