open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 128/1887/20

РІШЕННЯ

Іменем України

30 липня 2021 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Бондаренко О.І.

при секретарі Нагірняк Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Вінниці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Громадської організації ОСТ «Барський масив СТ «Черешня» 14 про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до Вінницького районного суду Вінницької області з позовом до Громадської організації ОСТ «Барський масив СТ «Черешня» 14 про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько, ОСОБА_2 , який за життя - 11.05.2016 року, написав заяву про прийняття його в члени ГО ОСТ «Барський масив» СТ «Черешня» 14.

11.05.2016 року ОСОБА_3 , сестрою померлого ОСОБА_2 , також написано заяву про прийняття в члени ГО ОСТ «Барський масив» СТ «Черешня» 14.

На підставі Протоколу зборів ОСТ «Барський масив» від 11.05.2016 року прийнято рішення прийняти ОСОБА_2 в члени СТ «Черешня» 14 ОСТ «Барський масив».

Однак, дана інформація позивачу була відома не відразу: протягом 2018-2019 років Агрономічна сільська рада Вінницького району Вінницької області та ГО ОСТ «Барський масив» надавали йому недостовірну інформацію.

Так, 24.10.2018 року відповідач надав відповідь, що земельна ділянка, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , записана на громадянці ОСОБА_4 .

Відповідно до відповіді від 12.03.2019 року Агрономічна сільська рада Вінницького району Вінницької області повідомила позивача, що станом на 12.03.2019 року відсутня інформація стосовно того, чи був ОСОБА_2 членом СТ «Черешня».

Земельна ділянка, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться у постійному користуванні громадянки ОСОБА_4 , хоча у 2016 році дана земельна ділянка була виділена для ОСОБА_2 та надано дозвіл на розробку технічної документації, згідно рішення № 120 9 сесії від 04 липня 2016 року Агрономічної сільської ради Вінницького району Вінницької області.

12.03.2019 року позивач направив на адресу відповідача заяву про отримання інформації: чи був ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , членом СТ «Черешня» 14 ОСТ «Барський масив».

18.12.2019 року відповідач надав відповідь, що на підставі поданих заяв був складений протокол зборів ОСТ «Барський масив» від 11.05.2016 року та ухвалено рішення про прийняття в члени СТ «Черешня» 14 ОСТ «Барський масив» ОСОБА_2 .

Оскільки ОСОБА_2 був членом СТ «Черешня» 14 ОСТ «Барський масив» та відповідно землекористувачем земельної ділянки загальною площею 0,04 га для ведення садівництва в СТ «Черешня»14 ОСТ «Барський масив», що на території Агрономічної сільської ради Вінницького району Вінницької області.

Дану земельну ділянку виділено на підставі рішення № 120 від 04 липня 2016 року Агрономічної сільської ради та надано дозвіл на виготовлення технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі на (місцевості) для ведення садівництва в межах населеного пункту с. Агрономічне ОСОБА_2 .

Згідно довідки № 12/02-14 від 16.01.2019 року приватного нотаріуса Суханової Тетяни Олександрівни Вінницького міського нотаріального округу заведено спадкову справу після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , 1966 року народження.

Спадкова справа зареєстрована в спадковому реєстрі за № 59150952.

16.01.2019 року надано нотаріусу документи, за якими встановлено, що в актовий запис про смерть №1681 від 16.06.2016 року, було внеено зміни та прізвище померлого стало « ОСОБА_2 ».

На підставі даної заяви внесено нотаріусом відповідні зміни до Спадкового реєстру, крім того зазначено, що до складу спадкоємців першої черги входить лише ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований в АДРЕСА_2 .

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 22.11.2019 року Громадська організація об`єднання садівників і товариств «Барський масив» є юридичною особою.

Правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування громадських організації є Закон України «Про громадські об`єднання».

Громадське об`єднання - це добровільне об`єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. ( ст. 1 Закону).

Метою громадського об`єднання є здійснення захисту прав і свобод людини та громадянина, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, освітніх та інших інтересів та/або інших осіб.

Основними завданнями кооперації є: підвищення життєвого рівня членів кооперативів, захист їх майнових інтересів і соціальних прав; створення системи економічної і соціальної самодопомоги населення та суб`єктів господарювання; залучення у виробництво товарів, робіт, послуг, додаткових трудових ресурсів, підвищення трудової і соціальної активності населення; створення і розвиток інфраструктури, необхідної для провадження господарської та іншої діяльності кооперативів із метою зростання матеріального добробуту їх членів та задоволення потреб у товарах і послугах; сприяння сталому розвитку та становленню засад демократичного розвитку суспільства (ст. 3 Закону).

Громадські організації базують на таких основних принципах: добровільності; самоврядності; вільного вибору території діяльності; рівності перед законом; відсутності майнового інтересу їх членів (учасників); прозорості, відкритості та публічності. ( ст. 3 Закону ).

Членами (учасниками) громадської організації, можуть бути особи, визначені частиною першою статті 7 цього Закону, зокрема: можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації - 14 років ( ст. 7,8 Закону).

Прийом до громадської організації здійснюється на підставі письмової заяви на ім`я Голови Правління за рішенням Правління Організації, яке приймається протягом місяця з дня подання відповідної заяви.

Згідно Статуту Громадської організації Об`єднання садівників і товариств «Барський масив» - Розділ 4 передбачено порядок набуття і припинення членства, права та обов`язки членів організації.

Відповідно до п. 4.4. Статуту прийом у члени Організації здійснюється на підставі письмової заяви на ім`я Голови Правління за рішенням Правління Організації, яке приймається протягом місяця з дня подання відповідної заяви, Правління Організації має право делегувати право прийняття в члени Організації відокремленим підрозділам Організації або іншим статутним органом.

Пунктом 5.3.8. Статуту передбачено, що Загальні збори приймають рішення, які оформляються у вигляді протоколів засідань Загальних зборів.

Рішення, прийняті Загальними зборами з дотриманням вимог статуту, внутрішніх документів та законодавства України, обов`язкові для всіх інших органів управління Організації та членів організації.

Рішення прийняті Загальними зборами, набувають чинності з моменту їх прийняття, якщо інше не визначено Загальними зборами.

Тобто, після смерті члена товариства пріоритетним правом вступити в садове товариство мають його спадкоємці на підставі ст. 1261 ЦК України, де зазначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Оскільки позивач є прямим спадкоємцем, тому звернувся до відповідача, як спадкоємець з відповідною заявою від 15.06.2020 року, в якій просив: Прийняти ОСОБА_1 членом ОСТ « Барський масив» СТ «Черешня» та і зобов`язується сумлінно виконувати всі належні членові обов`язки та вчасно сплачувати членські внески. Розглянути дану заяву згідно чинного законодавства та про прийняте рішення повідомити письмово, за адресою: АДРЕСА_3 , в передбачений законодавством термін.

Позивач, як син і прямий спадкоємець першої черги ОСОБА_2 , має пріоритетне право на членство в СТ «Черешня» та право на користування садовою ділянкою, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 .

Згідно відповіді № б/н від 16.07.2020 року відповідач повідомив: що просить надати позивача правоустановчі документи, що підтверджують право на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_4 , тоді відповідач буде мати законні підстави прийняти позивача у члени ОСТ «Барський масив».

Документи, які підтверджують родинні відносини, документи про смерть ОСОБА_2 - батька позивача, документи про відкриття спадкової справи - всі надані позивачем відповідачу.

Померлому ОСОБА_2 рішенням №120 від 04 липня 2016 року надано дозвіл на розробку технічної документації і той факт, що правоустановчих документів на земельну ділянку не було - керівництву відповідача відомо і вимагати їх від позивача, заблокувавши членство та неприйняття рішення про його вступ в члени ОСТ «Барський масив» порушують права позивача на переважне право бути членом ОСТ «Барський масив» СТ «Черешня».

Позивач неодноразово в телефонному режимі, шляхом листування та при особистих зустрічах в офісі відповідача намагався врегулювати спір мирним шляхом, однак прохання щодо прийняття в члени СТ «Черешня» 14, ОСТ «Барський масив» залишились поза увагою.

За наведених обставин позивач звертається до суду з позовом, в якому просить зобов`язати правління Громадської організації ОСТ «Барський масив СТ «Черешня» 14 розглянути його заяву від 15.06.2020 року щодо прийому його в члени СТ «Черешня» 14 Громадської організації ОСТ «Барський масив» у відповідності до вимог законодавства України та зобов`язати Громадської організації ОСТ «Барський масив» прийняти рішення про включення в члени громадської організації.

На вказану позовну заяву представником відповідача надіслано суду відзив, в якому представник просить відмовити в задоволенні позову, оскільки померлий ОСОБА_2 , який був батьком позивача, разом із рідною сестрою - ОСОБА_3 були прийняті у члени СТ «Черешня», згідно протоколу зборів ОСТ «Барський масив». ОСОБА_2 після видачі рішення Агрономічної сільської ради в 2016 році почав процес приватизації земельної ділянки, але чомусь за два роки, до моменту смерті в 2018 році, так і не оформив належним чином земельну ділянку, хоча строк для її оформлення був достатнім, тобто ОСОБА_2 не було реалізоване право на оформлення даної земельної ділянки.

Згідно Статуту Громадської організації ОСТ «Барський масив», розділом 4 «Порядок набуття і припинення членства, права та обов`язки членів організації» передбачено: п.п. 4.4. Правління організації має право відмовити у прийнятті особи в члени Організації; п.п. 4.6. Членство в організації припиняється у випадку смерті члена організації (п.п. 4.6.3). Відповідно, ОСОБА_2 припинив своє членство в зв`язку зі смертю.

ОСОБА_1 попередньо звертався з заявою про прийняття його в члени СТ «Черешня» ОСТ «Барський масив», йому було відмовлено в прийнятті його в члени СТ «Черешня» ОСТ «Барський масив» та надано відповідь, з урахування того, що він надав документи на право власності на земельну ділянку.

В позовній заяві позивач заявляє про заяву від 15 червня, яку Голова ОСТ «Барський масив» не отримувала. Докази отримання даної заяви відсутні в матеріалах справи. На сьогоднішній день не ідентифіковано право на земельну ділянку ОСОБА_1 , а тому немає підстав, на яких користувався би земельною ділянкою ОСОБА_1 .

Позивачу рекомендовано оформити належним чином право власності на дану земельну ділянку, з наданням підтверджуючих документів, для можливого прийняття в майбутньому його в члени ОСТ «Барський масив».

Крім того, існує родинний спір навколо даної земельної ділянки, яка знаходиться в СТ «Черешня» ГО ОСТ «Барський масив».

В судове засідання 30.07.2021 року представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Огородник О.М. не з`явився, надав суду заяву, в якій просить справу розглянути в його відсутність та у відсутність позивача, позовні вимоги свого довірителя підтримує, просить їх задоволити; обставини, викладені відповідачем у відзиві на позовну заяву вважає необгрунтованими та такими, що не відповідають фактичним обставинам справи.

Представник відповідача Громадської організації ОСТ «Барський масив СТ «Черешня» 14 - голова організації ОСОБА_7 в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву, в якій просить справу розглянути в її відсутність та відмовити в задоволенні позову.

Відповідно до ст. 247 ч.2 ЦПК України, суд вважає, що справу можливо розглянути без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши та оцінивши матеріали справи, врахувавши позицію учасників процесу, суд приходить до висновку, що позов слід задоволити частково з наступних підстав.

Як встановлено по справі, згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 09.12.2016 року батьком позивача ОСОБА_1 являється ОСОБА_2 (а.с. 6).

Згідно членської книжки садівника (а.с. 14 -15), протоколу зборів від 11.05.2016 року (а.с. 9), на підставі заяви від 11.05.20216 року (а.с. 7), ОСОБА_2 являється членом СТ «Черешня» ОСТ «Барський масив». Даний факт також підтверджується повідомленням ОСТ «Барський масив» №38 від 12.12.2016 року (а.с. 13).

ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивача, ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 17.02.2018 року (а.с.5).

Згідно відповіді Агрономічної сільської ради Вінницького району Вінницької області № Б-34 від 12.03.2019 року, яка була надана за заявою позивача (а.с. 12), станом на 12.03.2019 року відсутня інформація стосовно того, чи був ОСОБА_2 членом СТ «Черешня» (а.с. 11).

15.06.2020 року позивач ОСОБА_1 на ім`я голови ОСТ «Барський масив» ОСОБА_7 звернувся із заявою, в якій просив прийняти його членом ОСТ «Барський масив» СТ «Черешня», розглянути дану заяву згідно чинного законодавства та про прийняте рішення повідомити письмово, за адресою: АДРЕСА_3 , в передбачений законодавством термін (а.с. 29).

Правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування громадських організації є Закон України «Про громадські об`єднання».

Громадське об`єднання - це добровільне об`єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. Метою громадського об`єднання є здійснення захисту прав і свобод людини та громадянина, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, освітніх та інших інтересів та/або інших осіб. Основними завданнями кооперації є: підвищення життєвого рівня членів кооперативів, захист їх майнових інтересів і соціальних прав; створення системи економічної і соціальної самодопомоги населення та суб`єктів господарювання; залучення у виробництво товарів, робіт, послуг, додаткових трудових ресурсів, підвищення трудової і соціальної активності населення; створення і розвиток інфраструктури, необхідної для провадження господарської та іншої діяльності кооперативів із метою зростання матеріального добробуту їх членів та задоволення потреб у товарах і послугах; сприяння сталому розвитку та становленню засад демократичного розвитку суспільства.

Громадські організації базують на таких основних принципах: добровільності; самоврядності; вільного вибору території діяльності; рівності перед законом; відсутності майнового інтересу їх членів (учасників); прозорості, відкритості та публічності.

Членами (учасниками) громадської організації, можуть бути особи, визначені частиною першою статті 7 цього Закону, зокрема: можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації - 14 років.

Прийом до громадської організації здійснюється на підставі письмової заяви на ім`я Голови Правління за рішенням Правління Організації, яке приймається протягом місяця з дня подання відповідної заяви.

Згідно Статуту Громадської організації Об`єднання садівників і товариств «Барський масив», розділ 4 передбачено порядок набуття і припинення членства, права та обов`язки членів організації.

Відповідно до п. 4.4. Статуту прийом у члени Організації здійснюється на підставі письмової заяви на ім`я Голови Правління за рішенням Правління Організації, яке приймається протягом місяця з дня подання відповідної заяви, Правління Організації має право делегувати право прийняття в члени Організації відокремленим підрозділам Організації або іншим статутним органом.

Пунктом 5.3.8. Статуту передбачено, що Загальні збори приймають рішення, які оформляються у вигляді протоколів засідань Загальних зборів.

Рішення, прийняті Загальними зборами з дотриманням вимог статуту, внутрішніх документів та законодавства України, обов`язкові для всіх інших органів управління Організації та членів організації.

Рішення прийняті Загальними зборами, набувають чинності з моменту їх прийняття, якщо інше не визначено Загальними зборами.

Тобто, після смерті члена товариства пріоритетним правом вступити в садове товариство мають його спадкоємці на підставі ст. 1261 ЦК України, де зазначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

На підставі статті 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Згідно з положеннями статті 1 Закону «Про звернення громадян», громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов`язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Згідно вимог ст.7 Закону України «Про звернення громадян» звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов`язковому прийняттю та розгляду. Забороняється відмова в прийнятті та розгляді звернення з досиланням на політичні погляди, партійну належність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення.

Звернення адресуються органам державної влади і місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форм власності, об`єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

За змістом частини 1, 3 статті 15 Закону N 393/96-ВР, органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об`єднань громадян, до повноважень яких належить розгляд заяв (клопотань), зобов`язані об`єктивно і вчасно розглядати їх, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечувати їх виконання, повідомляти громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань).

Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов`язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов`язки.

Згідно статті 19 цього Закону, органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об`єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень, зокрема, зобов`язані: об`єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об`єднання громадян за місцем проживання громадянина; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи.

Приписами статті 20 Закону N 393/96-ВР встановлено, що звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення.

При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п`яти днів.

Згідно вимог ст. 24 Закону України «Про звернення громадян», особи, винні у порушенні цього Закону, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами п.п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин.

Частиною 1 ст. 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно правової позиції Верховного суду України, викладеній в постанові від 12 червня 2013 року у справі № 6-32цс13, яка в силу ст. 263 ЦПК України може бути застосована судом зазначено, що законодавчі обмеження матеріально-правових способів захисту цивільного права чи інтересу підлягають застосуванню з дотриманням положень ст.ст.55, 124 Конституції України та ст.13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до яких кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом. Оскільки положення Конституції України та Конвенції мають вищу юридичну силу (ст. ст. 8, 9 Конституції України), а обмеження матеріального права суперечать цим положенням, порушення цивільного права чи цивільного інтересу підлягають судовому захисту і у спосіб, не передбачений законом, зокрема ст. 16 ЦК України, але який є ефективним засобом захисту, тобто таким, що відповідає змісту порушеного права, характеру його порушення та наслідкам, спричиненим цим порушенням.

Враховуючи викладене, надавши правову оцінку представленим доказам у сукупності з фактичними обставинами справи, проаналізувавши характер правовідносин, що склалися між сторонами, суд вважає позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтованими, оскільки в ході судового розгляду знайшов своє підтвердження той факт, що позивач звертався ще в червні 2020 року до відповідача з заявою про прийняття його в члени СТ, однак до цього часу відповідачем не вживаються жодні дії, покликані на отримання відповідей на звернення позивача.

Наявну в справі відповідь б/н від 16.07.2020 року (а.с. 30) суд не бере до уваги, як доказ реагування на заяву позивача, оскільки з її змісту вбачається, що заява позивача отримана електронною поштою 17.07.2020 року, а відповідь на вказану заяву датована 16.07.2021 року, тобто ще до отримання самої заяви.

Викладені у відзиві на позовну заяву обставини жодним чином не спростовують позовних вимог ОСОБА_1 , тому виходячи із правового розуміння норм чинного законодавства, що врегульовує питання звернення громадян, суд дійшов висновку про порушення прав позивача у зв`язку з нерозглядом його заяви понад встановлені законом строки без поважних на те причин, що є підставою для задоволення позову ОСОБА_1 в цій частині.

Задовольняючи позов частково, суд виходив з того, що позовна вимога щодо зобов`язання Громадську організацію ОСТ «Барський масив» прийняти рішення про включення в члени громадської організації не відноситься до компетенції суду, а є виключно прерогативою даної організації.

Згідно ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем при зверненні до суду сплачено судовий збір в загальному розмірі 1681 грн. 60 коп., що підтверджено документально (а.с. 1, 39).

Згідно ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи часткове задоволення вимог позивача, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 203, 215, 638, 640 ЦК України, ст. ст. 4, 10, 76, 133, 141, 247, 264, 265, 268, 273 ЦПК України -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 - задоволити частково.

Зобов`язати правління Громадської організації ОСТ «Барський масив» розглянути заяву ОСОБА_1 від 15.06.2020 року щодо прийому його в члени СТ «Черешня» 14 Громадської організації ОСТ «Барський масив» у відповідності до вимог законодавства України.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Стягнути з Громадської організації ОСТ «Барський масив» /код ЄДРПОУ 25511368, 23227, Вінницька область Вінницький район, с. Агрономічне, Шосе Барське, 3-й км/ на користь ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_3 , жителя АДРЕСА_2 судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп.

Рішення може бути оскаржено до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя О.І. Бондаренко

Джерело: ЄДРСР 98704214
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку