open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25504/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В :

17.05.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження прокурора третього відділу процесуального керівництва другого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань, нагляду за його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання прокурор внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Вивчивши клопотання, заслухавши обгрунтування представника сторони обвинувачення, дослідивши його матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Так,судовим розглядомвстановлено,що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань, під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора, проводиться розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 62020150000001018.

Досудовим розслідуванням вставнолено, що службовими особами Одеської митниці Держмитслужби впродовж 2020 року на підставі документів, які містять недостовірні відомості (щодо товару у контейнері та його дійсної митної вартості; власника товару (вантажоодержувача) у контейнері; суден, на яких контейнери начебто прибували у порт, а у дійсності такі судна навіть не перетинали Державний кордон України; осіб, яких необхідно повідомити про прибуття контейнера та інших відомостей), здійснювалось митне оформлення товарів контейнерах (попередньо службовими особами митниці було забезпечено переміщення необхідних контейнерів із порту на митний склад для начебто митного огляду і вирішення подальшої долі товару), які тривалий час понад встановлені законодавством строки зберігались на території Одеського морського торговельного порту і власники яких невідомі або не звернулись за отриманням таких товарів, на юридичних осіб, зокрема, на ТОВ «Агросектар», які у дійсності не являлись власниками таких товарів і не могли ними являтись (зокрема, через прибуття контейнерів у Одеський морський торговельний порт ще до створення відповідних юридичних осіб і до начебто укладення ними зовнішньоекономічних контрактів), що завдало збитків державному бюджету України через несплату встановлених податків, зборів, інших обов`язкових платежів, плати у зв`язку із зберіганням (простоєм) контейнерів.

Не пізніше 18.12.2019 до пункту пропуску «Одеський морський торговельний порт» надійшов один із вище вказаних контейнерів № GVCU9013789, який понад встановлені строки перебував на території порту.

Відповідно до ч. 3 ст. 204 МК України за начебто заявою ТОВ «Ісіда Шиппинг» від 16.03.2020 № 77 строк тимчасового зберігання товару продовжено до 16.04.2020.

В подальшому у листопаді 2020 року, Одеською митницею Держмитслужби було надано дозвіл на навантаження вказаного контейнера на автотранспортний засіб з встановленням форм контролю «зважування» та «митний огляд», здійснено митний огляд товару та його перевезення до складу ТОВ «Томатін» у зв`язку із начебто перевантаженістю власних складів митниці і неможливістю на них розмістити вказаний товар.

Згідно акту прийому передачі № 29 від 23.12.2020 між Одеською митницею Держмитслужби та ТОВ «Томатін» попередньо встановлена вартість товару за одиницю товару становить 50 грн. (всього товару на 815030 грн.). Враховуючи, що у контейнері знаходиться брендове спортивне взуття (NB, EILA, NIKE, Bayota), зразки взуття та пакувальний папір, вказана вартість є очевидно суттєво заниженою.

Тобто, відповідно до встановлених досудовим розслідуванням обставин, на даний час вищевказаний товар у контейнері № GVCU9013789 перебуває на складі митниці у ТОВ «Томатін» за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Великодолинське, вул. Транспортна, 9.

Прокурор вказує, що в ході проведення досудового розслідування встановлено, що до вчинення кримінальних правопорушень можуть бути причетні службові особи ТОВ «Томатін» (ідентифікаційний код 38794428; місцезнаходження: 67832, Одеська обл., Овідіопольський р-н, селище міського типу Великодолинське, вул. Чорноморська, будинок 1, офіс 1), оскільки за участі службових осіб вказаного товариства товар із контейнеру № GVCU9013789 (зокрема, спортивне взуття) оцінено в 50 грн. / шт.

Відповідно до довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Великодолинське, вул. Транспортна, 9, даний обє?кт належить на праві приватної власності ТОВ «ДІ-ВАС» (код ЄДРПОУ 43946736).

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, прокурором в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

Окрім цього, що стосується вилучення електронних носіїв інформації (мобільних телефонів, із сім-картками операторів мобільного зв`язку та флеш-картами пам`яті, за допомогою яких особи, причетні до вчинення кримінального правопорушення, зв`язувались між собою; флеш накопичувачів, комп`ютерної техніки, ноутбуків, планшетів, жорстких дисків, оптичних (магнітних) носіїв інформації, які використовувались у протиправній діяльності), то в даній частині прокурором не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №62020150000001018 на проведення обшуку у приміщеннях за встановленим місцем здійснення діяльності ТОВ «Томатін», а саме: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Великодолинське, вул. Транспортна, 9, які згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна належить на праві приватної власності ТОВ «ДІ-ВАС» (код ЄДРПОУ 43946736), з метою виявлення, фіксації, відшукання та вилучення відомостей, речей, інформації про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: товарів, які були передані для зберігання з Одеської митниці Держмитслужби, в тому числі і контейнеру № GVCU9013789 із товаром, товару із контейнеру № GVCU9013789, документів (в тому числі актів прийому передачі та інших), що свідчать про отримання для зберігання товарів переданих з Одеської митниці Держмитслужби, документів, щодо зберігання та реалізації, утилізації, повернення власникам чи інших особам вказаних товарів упродовж 2020-2021 років, паперових носіїв інформації, які використовувались у протиправній діяльності; документів, чорнових записів, блокнотів, нотаток, записників, зошитів з інформацією, що містять відомості про вчинення злочину, грошових коштів, здобутих в результаті вчинення кримінального правопорушення, а також інших речей та документів, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та надати дозвіл на виявлення та зняття копії інформації з електронних носії інформації (мобільних телефонів, із сім-картками операторів мобільного зв`язку та флеш-картами пам`яті, за допомогою яких особи, причетні до вчинення кримінального правопорушення, зв`язувались між собою; флеш накопичувачів, комп`ютерної техніки, ноутбуків, планшетів, жорстких дисків, оптичних (магнітних) носіїв інформації, які використовувались у протиправній діяльності).

В іншій частині вимоги клопотання залишити без задоволення.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98693970
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку