open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/6199/21

ун. № 759/16989/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2021 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Київській області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12019110000000925 від 07.11.2019 року за ч. 4 ст. 321 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

28.07.2021 року до слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Київській області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12019110000000925 від 07.11.2019 року за ч. 4 ст. 321 КК України.

Клопотання обгрунтовано тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019110000000925 від 07.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території міста Києва, Київської області та інших областей України діє організована група невстановлених осіб, яка здійснює незаконне виробництво, зберігання з метою збуту та збут отруйних речовин, а саме особливо небезпечних речовин (пестицидів), учасники якої, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою власного збагачення, зорганізувались для вчинення вказаного кримінального правопорушення, які об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій всіх учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Так, в ході проведення ряду слідчих (розшукових) дій зафіксовано факти збуту отруйних речовин, а саме особливо небезпечних речовин (пестицидів) на території Київської області, зразки яких отримані під час досудового розслідування визнано речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні.

За результатами проведення судових експертиз матеріалів, речовин та виробів встановлено, що вказані зразки являються пестицидами та отруйними речовинами.

Відповідно до п. 1 ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

Згідно п.п. 5.1.1. Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах.

Відповідно до п.п. 5.1.21. Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, зберігання пестицидів на складі допускається тільки після його погодження установами санепідслужби та охорони природи і отримання паспорта. Паспортизація здійснюється щорічно.

Згідно п.п. 1.4. та 1.5. Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, передбачено обов`язковість їх дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами, як частини санітарного законодавства, а також настання в тому числі і кримінальної відповідальності за їх порушення.

Згідно п. 14 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» виробництво особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, підлягає ліцензуванню.

Відповідно ч. 9 ст. 9 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», вимоги ліцензійних умов до суб`єкта господарювання мають бути обумовлені особливостями провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, та включають: наявність у суб`єкта необхідних документів, що підтверджують його відповідність ліцензійним умовам; наявність необхідної матеріально-технічної бази разом з даними, що дають можливість її ідентифікувати, та інші вимоги.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 № 1287 «Про затвердження переліку особливо небезпечних хімічних речовин, виробництво яких підлягає ліцензуванню», пестициди, крім мідного купоросу, сірки колоїдної, сірки грудкової, сірки меленої та змочувального порошку сірки, віднесено до особливо небезпечних хімічних речовин, виробництво яких підлягає ліцензуванню.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території Харківської, Полтавської та Черкаської областях до незаконного виробництва, зберігання з метою збуту та збуту отруйних речовин, а саме особливо небезпечних речовин (пестицидів) на території України можуть бути причетні ряд осіб.

Так, під час досудового розслідування проведено ряд санкціонованих обшуків в житлових та нежитлових приміщеннях, будівлях, спорудах на території Харківської, Полтавської та Черкаської областях, в ході яких виявлено та вилучено пестициди та агрохімікати.

За результатами проведення досудового розслідування слідчим у вказаному кримінальному провадженні 31.12.2020 прийнято рішення про його закриття на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Разом з цим, прокурором у вказаному кримінальному провадженні за результатами перевірки законності прийнятого рішення встановлено, що рішення про закриття зазначеного кримінального провадження є необґрунтованим та передчасним, оскільки досудове розслідування здійснено не в повному обсязі, не проведено слідчих (розшукових) дій, які мають суттєве значення для повного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з чим 09.04.2021 винесено постанову про скасування постанови про закриття кримінального провадження від 31.12.2020.

Так, 02.08.2021 у відповідності до п. 2 ч. 2 ст. 219 КПК України закінчується строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, однак, закінчити розслідування до спливу вказаного строку неможливо, оскільки на даний час у кримінальному провадженні необхідно виконати наступне:

- отримати та долучити до матеріалів кримінального провадження висновки за результатами проведення судових експертиз матеріалів, речовин та виробів;

- встановити до допитати в якості свідків осіб, яким відомі факти щодо обставин придбання, зберігання, виробництва та збуту речовин, які виявлені та вилучені в ході проведення санкціонованих обшуків на території Харківської, Полтавської та Черкаської областях;

- допитати в якості свідків осіб, у яких здійснювалось вилучення речовин в ході проведення санкціонованих обшуків на території Харківської, Полтавської та Черкаської областях з метою з`ясування мети їх зберігання, підстав та обставин їх придбання;

- підготувати клопотання про тимчасовий доступ до інформації, яка міститься в операторів телекомунікаційних послуг щодо телефонних з`єднань осіб, які можуть бути причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення, отримати відповідну ухвалу слідчого судді, здійснити тимчасовий доступ до вказаної інформації та провести її аналіз;

- виконати інші слідчі та процесуальні дії, які необхідні для прийняття рішення у даному кримінальному провадженні з урахуванням кінцевих отриманих доказів.

Вказані слідчі (розшукові) та процесуальні дії не могли бути виконані раніше з об`єктивних причин, пов`язаних із особливою складністю кримінального провадження.

Результати проведення вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, мають вирішальне значення для досудового розслідування та подальшого судового розгляду, адже спрямованні на встановлення тих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні та лише після їх проведення можливо визначити кінцеву правову кваліфікацію вчиненого кримінального правопорушення, надати правову оцінку діям кожної особи, яка може бути причетна до вчинення кримінального правопорушення, та завершити досудове розслідування належним чином.

Враховуючи викладене, проведення зазначених слідчих (розшукових) та процесуальних дій має важливе значення для даного кримінального провадження та відповідно до ч. 2 ст. 84 КПК України є процесуальним джерелом доказів на підтвердження обставин, що відповідно до ст. 91 КПК України підлягають доказуванню.

Також, після проведення зазначених заходів необхідний строк для вчинення інших дій, направлених на прийняття у даному кримінальному провадженні законного рішення, передбаченого ст. 283 КПК України.

Зважаючи на викладене, для проведення вказаних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій потрібний додатковий строк, встановлений ст. 219 КПК України, тобто дванадцять місяців, так як вказане кримінальне провадження є особливо складним.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Злочин, передбачений ч. 4 ст. 321 КК України відповідно до класифікації злочинів, передбаченої ст. 12 КК України, відноситься до тяжких злочинів.

Відповідно до ч. 4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Станом на день звернення до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019110000000925 жодній особі про підозру не повідомлено.

За змістом ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Враховуючи викладене, а також неможливість закінчити досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019110000000925 до спливу вісімнадцятимісячного строку у зв`язку з особливою складністю, а також необхідністю проведення ряду слідчих (розшукових) та процесуальних дій, результати яких матимуть суттєве значення для кримінального провадження та можуть бути використані як докази, має місце необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав в повному обсязі та просив задовольнити з підстав викладених в клопотанні.

Вислухавши думку прокурора, який підтримав клопотання, дослідивши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про його задоволення, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019110000000925 від 07.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

За вимогами ч. 4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Згідност. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першоїстатті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Згідност.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості. Крім підстав, передбачених частиною четвертою цієї статті, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Під час розгляду клопотання встановлено, що додатковий строк є необхідним для проведення процесуальних дій та отримання доказів, які будуть використані під час судового розгляду.

За викладених обставин подане клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Київській області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12019110000000925 від 07.11.2019 року за ч. 4 ст. 321 КК України - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019110000000925 від 07.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України, на 12 (дванадцять) місяців, тобто до 02.08 .2022.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98649132
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку