open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 288/1027/21

Провадження № 2/288/257/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2021 року смт Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Зайченко Є. О.,

за участю секретаря судових засідань - Костюк О.В.,

позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулась до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 (далі - відповідач) про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, в якій вказує, що вона виховує у прийомній сім`ї ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштовану у її сім`ю на спільне виховання та проживання на підставі Розпорядження голови Ружинської РДА від 11.02.2009 року №89.

На даний час дитина є повнолітньою, однак продовжує навчатися у ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомир». Донька навчається на денній формі навчання та не має змоги влаштуватись на роботу, щоб самостійно отримувати заробіток.

Згідно рішення Попільнянського районного суду від 14.01.2009, справа 2-37/09 відповідачку ОСОБА_2 позбавлено батьківських прав по відношенню до ОСОБА_3 , вирішено стягнути з неї аліменти, та в послідуючому було вирішено стягувати з відповідачки аліменти згідно виконавчого листа вказаного суду на мою користь на утримання ОСОБА_3 аліменти до її повноліття.

ОСОБА_2 не працює, проте має мінливий заробіток, а саме тимчасово підробляє у мешканців села з різних видів робіт обслуговування, за що отримує грошову винагороду або дохід, частку якого отримує в натурі, а також утримує невелике домашнє господарство, у зв`язку з чим має частково змогу сплачувати аліменти на утримання ОСОБА_3 на період її навчання.

Оскільки відповідач на даний час офіційно не працює, має нерегулярний, мінливий дохід, просить стягнути аліменти у твердій грошовій сумі.

Позивач просить стягнути з відповідача ОСОБА_2 на її користь аліменти на утримання повнолітньої дитини ОСОБА_3 , яка продовжує навчання у ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомир» в розмірі 50 грн. щомісяця, починаючи з дати подання позову та до закінчення навчання чи до досягнення ОСОБА_3 двадцятитрьохрічного віку - у зв`язку з тим, яка з цих обставин настане першою.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила стягувати з відповідача аліменти на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання в сумі 50 гривень щомісячно до закінчення навчання.

Ухвалою суду від 09 червня 2021 року відкрито спрощене позовне провадження по даній справі.

Відповідач в судові засідання не з`явилась, про дату, час і місце розгляду справи була належним чином повідомлена, відповідно до пункту 2 частини 7 статті 128 ЦПК України, про причини неявки суд не повідомила, що не перешкоджає розгляду справи по суті на підставі наявних в справі письмових доказів.

Відповідно до пункту 2 частини 7 статті 128 ЦПК України, судова повістка направляється фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

Згідно Судового виклику № 288/1027/21/7806/21 від 16.07.2021 розміщеного на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет, відповідач ОСОБА_2 була повідомлена про розгляд справи.

Частини 4 статті 223 ЦПК України передбачає, що у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Судом враховано, що в силу вимог частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Враховуючи неявку належним чином повідомленого відповідача в судове засідання, який не повідомив про причини неявки та не подав відзив, відповідно до статті 280 ЦПК України суд, за згодою представника позивача, вважає за можливе проводити заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Клопотань від сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін не надійшло, відповідно до положень частини п`ятої статті 279 ЦПК України, тому суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу на підставі наявних у справі письмових доказів.

Справу судом розглянуто у порядку спрощеного позовного провадження, згідно з вимогами статтями 274-279 ЦПК України.

Суд, вислухавши позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, оцінивши в сукупності докази по справі, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Кам`янською сільською радою, Попільнянського району Житомирської області, батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказані ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , про що в книзі записів актів громадянського стану про народження зроблено відповідний запис за № 6.

Рішенням Попільнянського районного суду Житомирської області від 14 січня 2009 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 позбавлено батьківських прав по відношенню до малолітньої дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та неповнолітніх дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Вирішено стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліментів розмірі 1/3 частки заробітку (доходу), але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, на кожну дитину до повноліття дітей на їх особовий рахунок, починаючи з13 жовтня 2008 року.

На підставі вищевказаного рішення 24 березня 2014 року видано виконавчий лист № 2-37/09.

Згідно довідки Державного навчального закладу «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира» Житомирської обласної державної адміністрації від 29 грудня 2020 року № 698, ОСОБА_3 , дійсно є ученицею ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира» групи № 2 «Перукар: манікюрник». Термін навчання з 01 вересня 2020 року по 28 лютого 2022 року. Форма навчання денна, державна, ІІІ рівня атестації неповне державне утримання.

Як вбачається з розпорядження голови Ружинської районної державної адміністрації від 11 лютого 2009 року № 89, «Про поповнення прийомної сім`ї родини ОСОБА_1 і ОСОБА_7 вихованкою, дитиною, позбавленою батьківського піклування», розглянувши заяву батьків-вихователів ОСОБА_1 та ОСОБА_7 , які проживають в АДРЕСА_1 , щодо влаштування дитини, позбавленої батьківського піклування, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 (в зв`язку з наданням їй статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, розпорядження голови Попільнянської районної державної адміністрації від 27.01.09 №39) до прийомної сім`ї, створеної розпорядженням голови райдержадміністрації від 19.02.08 №98 "Про створення прийомної сім`ї ОСОБА_1 і ОСОБА_7 та влаштування малолітньої ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_6 на виховання та спільне проживання", на виконання Закону України "Про забезпечення організаційно - правових умов соціального захисту дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", Указу Президента України від 11.07.05 №1086 "Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей", постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.02 №565 "Про затвердження Положення про прийомну сім`ю", постанови Кабінету Міністрів України від 06.02.06 №107 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 року №564 і від 26 квітня 2002 року №565" та керуючись ст.ст. 22, 23 Закону України „Про місцеві державні адміністрації":

1.Влаштувано з 12.02.09 на виховання та спільне проживання у прийомну сім`ю ОСОБА_1 та ОСОБА_7 ОСОБА_3

ІНФОРМАЦІЯ_1 , дитину, позбавлену батьківського піклування (мати дитини ОСОБА_2 на підставі рішення Попільнянського районного суду Житомирської області від 14.01.09. №2-37/09 позбавлена батьківських прав відносно малолітньої дочки, згідно довідки Відділу реєстрації актів цивільного стану Попільнянського районного управління юстиції Житомирської області від 25.05.07 р. № 84/2-357 відомості про батька дитини записані за вказівкою матері відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України), яка має неповнолітнього брата ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

2.Покладено персональну відповідальність за життя, здоров`я, фізичний і психічний розвиток прийомної дитини ОСОБА_3 на прийомних батьків ОСОБА_1 та ОСОБА_7 .

Частиною першою статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі статті 27 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 pоку, батько або (і) інші особи, що виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здатностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. Це положення відбите в українському законодавстві. Зміст глави 15 Сімейного Кодексу України вказує на обов`язок кожного з батьків утримувати дитину. Таке утримання є безумовним, оскільки Закон не передбачає будь-яких спеціальних умов для виникнення обов`язку батьків з утримання своїх дітей, та не передбачає звільнення батьків від утримання незалежно від того, чи є батьки працездатними, та чи є в них кошти, достатні для утримання.

Відповідно до пунктів 15, 17 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного Кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року за № 3 роз`яснив, що відповідно до статті 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а у випадках, передбачених статтями 198, 199 цього Кодексу, і своїх повнолітніх дочку, сина. За відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутися до суду з відповідним позовом.

Статтею 182 СК України передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Як вбачається з норм статті 184 СК України суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

Згідно статті 185 СК України той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов`язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

Судом встановлено, що відповідач не надає матеріальної допомоги на утримання повнолітньої дитини чим порушує вимогу статті 198 Сімейного Кодексу України, згідно якої батьки зобов`язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Згідно статті 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Статтею 200 СК України передбачено, що суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Пленум Верховного Суду України надав роз`яснення щодо підстав виникнення обов`язку батьків по утриманню своїх повнолітніх дітей, які продовжують навчання. Відповідно до пункту 20 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" від 15 травня 2006 року обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття, виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання, потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Відповідно до статті 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Зазначені обставини у їх системному зв`язку свідчать, що є підстави для задоволення позову та стягнення з відповідача аліментів на користь позивача на утримання дитини на її навчання в розмірі 50 гривень 00 копійок, починаючи з дня пред`явлення позовної заяви до суду до закінчення навчання.

Відповідно до статті 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Керуючись Постановою Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного Кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року за № 3; ст. ст. 180, 181, 182, 185, 191, 198-200 СК України; ст. ст. 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 141, 200, 223, 258, 259, 263-265, 280-284, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання - задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 аліменти на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП: НОМЕР_3 , зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_3 , на утримання повнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка продовжує навчання в розмірі 50 гривень 00 копійок, щомісячно, починаючи з 08 червня 2021 року до закінчення навчання, але не більше, як до досягнення нею 23 років.

Допустити негайне виконання рішення в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 908 гривень 00 копійок судового збору, зарахувавши його до спеціального фонду Державного бюджету України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Попільнянського

районного суду Є. О. Зайченко

Джерело: ЄДРСР 98617040
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку