open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 344/17490/20
Моніторити
Ухвала суду /14.06.2022/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /14.06.2022/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /15.12.2021/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Рішення /14.07.2021/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /08.07.2021/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /02.06.2021/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /23.12.2020/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
emblem
Справа № 344/17490/20
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /14.06.2022/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /14.06.2022/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /15.12.2021/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Рішення /14.07.2021/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /08.07.2021/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /02.06.2021/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /23.12.2020/ Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської областіІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Справа № 344/17490/20

Провадження № 2/344/1762/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

08 липня 2021 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Домбровської Г.В.,

секретаря Лукинів І.І.,

розглянувши в спрощеному позовному провадженні у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом КП «Управляюча компанія «Комфортний дім» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся в суд із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в розмірі 8 928, 59 грн., мотивуючи тим, що позивач, з моменту прийняття будинку на баланс, надає послуги відповідачу, який неналежно проводить оплату за надані послуги, у зв`язку з чим виникла заборгованість.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Причину неявки суду не повідомив. Про судове засідання відповідач був повідомлений також шляхом розміщення оголошення на сайті «Судова влада».

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З урахуванням положень ст. 280 ЦПК України суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

Дослідивши письмові докази, судом встановлено, що спір між сторонами виник з приводу неналежного виконання споживачем-відповідачем зобов`язання по оплаті наданих послуг з управління багатоквартирним будинком.

Відповідач по справі є власником квартири АДРЕСА_1 та користується послугами, які надає позивач.

Перед початком надання послуг з управління багатоквартирним будинком, Позивачем було вжито всіх залежних від нього дій, необхідних для укладення договору «Про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» ( далі «Договір» ) , зокрема Позивач опублікував вказаний договір у офіційному виданні «Західний кур`єр» від 29 вересня 2011 року на сайті Позивача www. domivka. if. Ua. Крім цього, Позивач відкрив особовий рахунок № НОМЕР_1 , та неодноразово направляв на адресу Відповідача претензії про несплату за послуги з управління багатоквартирним будинком, у якій роз`яснено суть укладення договору, а також у будинку, в якому проживає Відповідач неодноразово наклеювались оголошення щодо можливості укладення договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком за адресою Позивача.

Проте, Відповідач ігнорує обов`язки споживача житлово-комунальних послуг, зокрема, щодо укладення договору та оплати послуги з управління багатоквартирним будинком, чим порушують вимоги чинного законодавства України.

Відповідно до ч. З, ч. 4 ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства; у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки виникають безпосередньо з актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 7 Закону споживач зобов`язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг.

У відповідності до п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону споживач зобов`язаний:

- оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до п. 7 «Правил користування приміщеннями житлових будинків» затвердженими постановою КМ України від 24 січня 2006 року № 45 Власник та наймач (орендар) квартири зобов`язаний:

- укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору;

- оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону споживач здійснює оплату за спожиті житлово- комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним іоговором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, утриманих ним до укладення відповідного договору.

Нормами ст.10 Закону передбачено, що вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Відповідно до ч.З ст. 4 Закону до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить: встановлення цін/тарифів на житлово- комунальні послуги відповідно до закону.

Згідно із довідки про розрахунки по особовому рахунку № НОМЕР_1 починаючи з січня 2015р.по листопад 2020р. сума заборгованості складає 8928,59 грн.

П. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" передбачене право поживача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами укладених договорів, при цьому такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 2 ст. 7 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами встановленими відповідно до законодавства, та у строки, встановлені договорами.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону, споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних ПОСЛУГ сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послугу повному обсязі.

Зазначена позиція висвітлена у постанові Верховного Суду України від 30 жовтня 2013 року у справі № 6-59цс13.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону управитель багатоквартирного будинку (далі - правитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Передача майна з балансу на баланс відбувається відповідно до Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженого постановою КМУ від 11 жовтня 2002 року №1521. Цей порядок регулює процедуру передачі житлового комплексу на баланс об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, а також житлового комплексу або його частини на балансі іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності, з балансу колишнього балансоутримувача.

Так, згідно з п. 3.1, 3.2 статуту КП «Єдиний розрахунковий центр», затвердженого рішенням Івано-Франківської міської ради від 21.03.2014 року, № 1370-43 (п. 3.1, 3.2 статуту «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія», затвердженого рішенням Івано- Франківської міської ради № 66-2 від 25.12.2015р., п.2.1, 2.2 статуту КП « Теплий дім», затвердженого рішенням Івано-Франківської міської ради №413-35 від 27.12.2019р.) вказане підприємство створене для здійснення господарської діяльності та управлінської діяльності, спрямованої на задоволення потреб наймачів, орендарів та власників житла в житловому фонді та нежитлових приміщеннях, в частині надання житлово-комунальних послуг, обслуговування об`єктів благоустрою, установ та організацій різних форм власності з питань інформаційно-аналітичного та консультаційного забезпечення, здійснення іншої господарської діяльності з метою отримання прибутку. Основною метою діяльності Підприємства є надання житлово-комунальних послуг, зокрема з:

утримання будинків і споруд та прибудинкових територій; управління будинком, спорудою або групою будинків; ремонту приміщень, будинків, споруд.

Рішенням Івано-Франківської міської ради «Про організацію та забезпечення роботи комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр» від 02.06.2011р., № 212-Х покладено на останнє здійснення функцій балансоутримувача житлового фонду комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська.

Відповідно до вказаного рішення Івано-Франківської міської ради від 02.06.2011р., № 212-X та акта прийому-передачі від 01 квітня 2012 року будинок АДРЕСА_1 передано на баланс КП "Єдиний розрахунковий центр".

Отже, Позивач у цій справі є належним управителем, а тому він має права, передбачені ч. 1 ст. 8 Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Нарахування за надані послуги КП «Теплий дім» здійснюється з урахуванням «Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» (далі - Порядок) затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» від 1 червня 2011 р., та відповідно до затвердженого рішенням виконавчого комітету Івано- Франківської міської ради тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Івано-Франківську.

Відповідно до ч. 1 ст. 144 Конституції України, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

Отже, відповідно до наведених норм закону та рішень органів місцевого самоврядування КП «Теплий дім» є виконавцем послуг з управління багатоквартирним будинком, зобов`язане їх надавати, а споживач в свою чергу зобов`язаний їх оплатити у разі, якщо він фактично користується ними.

Позивач після прийняття будинку АДРЕСА_1 на баланс (01.04.2012 р.) почав виконувати послуги відповідно до структури періодичності та строків їх надання, затвердженої рішенням сесії Івано-Франківської міської ради.

Відповідно КП «Єдиний розрахунковий центр» ( з 25.12.2015 р. змінена назва підприємства згідно рішення Івано-Франківської міської ради № 66-2 на КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія», з 27.12.2019 р. змінена назва підприємства згідно рішення Івано-Франківської міської ради № 413-35 на КП «Теплий дім») нараховувало помісячно з 01.04.2012 року по листопад 2020 року Відповідачу плату за надані послуги з управління багатоквартирним будинком, однак останній не сплачував кошти за вказані послуги, внаслідок чого виникла заборгованість.

Відповідач послуги, які надавав позивач не оплачував належним чином з квітня 2012 року по листопад 2020 року, що підтверджується розрахунком заборгованості (а.с. 45).

Рішенням Івано-Франківської міської ради від 25.12.2015 року № 66-2 перейменовано комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр» на комунальне підприємство Івано-Франківської міської ради «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія».

Рішенням Івано-Франківської міської ради від 27.12.2019 року № 413-35 перейменовано комунальне підприємство Івано-Франківської міської ради «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» на комунальне підприємство «Теплий дім» Івано-Франківської міської ради.

Рішенням Івано-Франківської міської ради від 29.04.2021 року №175-8 затверджено передавальний акт комунального підприємства «Теплий дім» Івано-Франківської міської ради ( код ЄДРПОУ 35277442), яке припиняється шляхом приєднання до КП «Управляюча компанія «Комфортний дім» Івано-Франківської міської ради (код ЄДРПОУ 44051740). ( а.с. 92-93).

В силу дії п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно доч.1ст.9 цього закону споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця,якщо інший порядок та строки невизначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Пунктом 2 частини 1 статті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій ( прибирання внутрішньо будинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування , поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо) є видом житлово-комунальних послуг.

Пунктом 1 ч.1 ст. 20 вказаного Закону передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до п.5 ч.3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені законом.

Суд вважає, що відсутність між позивачем та відповідачем договору про надання житлово-комунальних послуг не звільняє відповідача від обов`язку сплачувати за житлово-комунальні послуги, якими він користується.

У відповідності до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений строк відповідно до вказівок договору або закону.

Відповідно до ч.2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Внаслідок неналежного виконання споживачем відповідачем зобов`язання по оплаті наданих послуг виникла заборгованість перед позивачем в загальній сумі 8 928 грн. 59 коп.

Відповідно до вимог ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Відповідно до ч. 1 ст.13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому з відповідача слід стягнути 2 102 гривні судового збору на користь позивача.

На підставі викладеного, відповідно до ст. ст. 7, 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 526, 625 Цивільного Кодексу України, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 247, 259, 263, 264, 265, 280 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов Комунального підприємства Івано-Франківської міської ради "Теплий Дім" , правонаступником якого є Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Комфортний дім» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком,- задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 в користь Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Комфортний Дім» , м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 161, код ЄДРПОУ 44051740, код банку : 336677, рахунок № НОМЕР_3 , заборгованість за надані послуги з управління багатоквартирним будинком за період з січня 2015 року по листопад 2020 року у розмірі 8 928, 59 грн. ( вісім тисяч дев`ятсот двадцять вісім гривень ) 59 коп.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 в користь Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Комфортний Дім» , м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 161, код ЄДРПОУ 44051740, код банку : 336677, рахунок № НОМЕР_3 , 2102 грн. витрат по оплаті судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 14 липня 2021 року.

Суддя Домбровська Г.В.

Джерело: ЄДРСР 98579730
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку