open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 325/326/21

провадження № 2/325/159/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2021 року смт. Приазовське

Приазовський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Діденка Є.В.,

за участю секретаря судового засідання Краснової Ю.С.,

представника позивача Смолянінової Т.І. ,

представника третьої особи Гаврилішина С.В.,

відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши в залі суду у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом виконавчого комітету Приазовської селищної ради до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Служба у справах дітей виконавчого комітету Приазовської селищної ради Запорізької області, про позбавлення батьківських прав і стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить позбавити батьківських прав відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відносно їх малолітньої дитини: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнути з відповідачів аліменти на утримання малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не менш 50 % прожиткового мінімуму на одну дитину для дитини відповідного віку на користь опікуна (піклувальника), прийомних батьків або закладу, де будуть виховуватись діти, починаючи стягувати від дня пред`явлення позову і до досягнення дитиною повноліття.

Позов обґрунтований тим, що відповідачі є батьками малолітньої дитини: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Розпорядженням голови Приазовської селищної ради від 08.11.2018 року № 356 родина була поставлені на облік осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, у зв`язку з ухиленням батьків від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. Батьки майже не виконують рекомендацій лікаря-педіатра щодо лікування та догляду за дитиною. Крім того, батьки зловживають алкогольними напоями, ОСОБА_2 доволі часто зявляється до дитячого садочку у нетверезому стані, життям дитини не цікавиться. Також, ОСОБА_2 і ОСОБА_3 неодноразово притягались до адміністративної відповідальності. Спеціалістом громади із соціальної роботи постійно проводились бесіди відповідачами для підвищення їх батьківського потенціалу. Проте подружжя продовжує зловживати алкогольними напоями, на фоні чого постійно виникають сварки і бійки. ОСОБА_2 має негативний досвід: у 2015 році вона самоусунулась від виховання дочки ОСОБА_5 2012 р.н., ІНФОРМАЦІЯ_2 померла дочка ОСОБА_6 у віці 3 місяці, у груді 2017 року народився син ОСОБА_4 , який неодноразово вилучався з родини у зв`язку із загрозою його життя і здоров`я. Актами обстеження умов проживання родини відповідачів зафіксовано неналежні умови для виховання дитини та перебування батьків у стані алкогольного сп`яніння. 16.03.2021 року надійшов дзвінок від завідуючої дитячим садком «Червона шапочка» про те, що мати ОСОБА_4 має ознаки алкогольного сп`яніння, прийшла до установи з невідомим чоловіком, який також був нетверезий, дитину вихователька матері не віддала. Після обстеження умов проживання виявлено, що в будинку знаходився батько дитини з ознаками алкогольного сп`яніння, мав свіжі тілесні ушкодження, гематоми, довкола розкидані речі і порожні пляшки з-під спиртних напоїв, запас продуктів обмежений. У зв`язку з цим, було прийнято рішення про вилучення дитини і передання її службі у справах дітей для влаштування. Дитину влаштовано до КЗ «Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей». В 2020 році виконавчий комітет Приазовської селищної ради вже подавав позов до відповідачів про позбавлення їх батьківських прав, але довірившись обіцянкам відповідачів про виправлення ситуації, позов був залишений без розгляду. На сьогодні, батьки не бажають виправлятись, і у зв`язку з викладеним, позивач просить суд позбавити відповідачів батьківських прав стосовно малолітньої дитини і одночасно вирішити питання про стягнення аліментів на її утримання.

Ухвалою судді від 13 квітня 2021 року відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання на 11 травня 2021 року.

Ухвалою суду від 11 травня 2021 року підготовче провадження було закрито та призначено справу до судового розгляду на 07.06.2021 року.

Ухвалою суду від 07.06.2021 року у розгляді справи було оголошено перерву для надання відповідачці ОСОБА_2 часу надати додаткові докази.

Відзив відповідачами не подано, інших заяв та клопотань по справі від учасників процесу до суду не надходило.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги з підстав, викладених в позовній заяві, пояснила, що відповідачі не виконують своїх обов`язків по вихованню дитини, чим наражають на небезпеку життя і здоров`я дитини. Тому, просить позбавити відповідачів батьківських прав, як таких, що не виконують своїх батьківських обов`язків, а також стягнути з них аліменти на утримання неповнолітніх дітей.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судовому засіданні 07.06.2021 року проти позбавлення батьківських прав заперечували, ОСОБА_2 пояснила, що у неї дійсно є проблеми із вживанням спиртного, на даний час разом із ОСОБА_3 вона не проживає, не має зареєстрованого місця проживання. Проте, вважає, що підстав для позбавлення батьківських прав недостатньо, оскільки син відвідував дитячий садочок, був нормально одягнений і нормально харчувався. Зазначила, що має намір позбавитись від алкогольної залежності. ОСОБА_3 пояснив суду, що влаштувався на роботу, про що надав довідку.

В судове засідання 23.07.2021 року відповідачі не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином, про причини неявки суду не повідомили, заяв про відкладення справи не подавали.

Вислухавши учасників судового процесу, дослідивши зібрані у справі докази у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню виходячи з такого.

Згідно ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності, відповідно до яких кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ст. 81 ЦПК України).

Правовідносини сторін регулюються такими нормами права.

Відповідно до ч. 8 ст. 7 Сімейного кодексу України, регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Згідно ст. 51 Конституції України, сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Такі ж обов`язки на батьків покладені статтею 150 Сімейного кодексу України.

Згідно ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Частиною 5 ст. 12 цього ж закону передбачено, що батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

На підставі ст. 170 СК України, суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

Під час ухвалення рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є батьками малолітньої дитини: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 19.03.2019 року, видане повторно).

Відповідно до свідоцтва про шлюб від 12.05.2018 року серія НОМЕР_2 , відповідачі уклали шлюб 12.05.2018 року.

Згідно з довідкою КНП «Приазовський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» від 21.11.2018 р. № 532, ОСОБА_2 свої батьківські обов`язки виконує не в повному обсязі, рекомендації лікаря щодо лікування та догляду за дитиною майже не виконує.

Відповідно до довідки КНП «Приазовська центральна районна лікарня» від 08.07.2019 року, ОСОБА_2 майже не виконує рекомендації педіатра, дитина погано набирає вагу, під час перебування батьків у стадії запою дитину неодноразово соціальні служби влаштовували до дитячого відділення.

Згідно з довідками Приазовського ВП Мелітопольського ГУНП в Запорізькій області, ОСОБА_2 і ОСОБА_3 неодноразово притягувались до адміністративної відповідальності у 2018-2019 р.р.

Згідно х характеристикою № 10 від 23.03.2021 р. ОСОБА_4 відвідує дитячий садок «Червона шапочка».

Відповідно до наданої характеристики Приазовської селищної ради від 20.11.2018 року, відповідачі мешкають в АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 зловживає спиртними напоями, дитина неодноразово вилучалась у зв`язку з небезпекою для її життя та здоров`я.

З 2018 року родина відповідачів перебуває на обліку в селищній раді у зв`язку з невиконанням ними обов`язків щодо утримання та виховання дитини.

З вказаного часу неодноразово здійснювалось обстеження умов проживання родини.

Так, Актами про обстеження умов проживання від 07.11.2018 р., 15.03.2019 р., 28.05.2019 р., 08.07.2019 р., 17.07.2019 р., 21.12.2020, 26.01.2021 р., 16.03.2021 р. встановлено, що відповідачі зловживають алкоголем, постійно мають видимі тілесні ушкодження, в будинку не прибрано і ознаки вживання спиртного. 16.03.2021 р. було встановлено, що мати дитини має ознаки алкогольного сп`яніння і вихователька дитячого садка не віддала їй дитину. Батько дитини вдома був нетверезий, розкидані пляшки і речі. Дитину тимчасово вилучено.

16 березня 2021 року Приазовською селищною радою було прийнято рішення №13 про відібрання малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Наказом № 66 від 23.03.2021 року, дитину влаштовано до КЗ «Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей».

На підставі висновку виконавчого комітету Приазовської селищної ради № 33/01-23, складеного 23.03.2021 року, визнано за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , відносно малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні 07.06.2021 року відповідач ОСОБА_3 надав суду довідку ТОВ «Таврійська ливарна компанія «Талко», згідно з якою від працевлаштувався з 23.04.2021 року підсобник робітником.

Проте, в судовому засіданні 23.07.2021 року представником позивача надано довідку ТОВ «Таврійська ливарна компанія «Талко» про те, що ОСОБА_3 подавав документи на працевлаштування, але до роботи не приступив, відмовився виходити на роботу, про що було складено акт та скасовано повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Згідно з довідкою Приазовської селищної ради від 23.07.2021 року, ОСОБА_2 на території Приазовської об`єднаної територіальної громади не зареєстрована.

Суд вважає, що зібраними у справі доказами підтверджено, що відповідачі зловживають спиртним і у такому стані вчиняють між собою сварки, що безумовно негативно впливає на психологічне здоров`я дитини, перешкоджає її нормальному розвитку і вихованню. Крім того, у стані сп`яніння батьки не здатні забезпечити виховання дитини і піклування про її здоров`я.

Крім того, суд оголошував перерву у розгляді справи і з урахуванням пояснень ОСОБА_2 про її намір виправити ситуацію, надавав можливість відповідачу ОСОБА_2 надати докази про її звернення до лікувального закладу у зв`язку із алкогольною залежністю, а також зареєструвати місце проживання.

Проте, таких доказів відповідачкою надано не було. Також, суд звертає увагу на те, що відповідач ОСОБА_3 в судовому засіданні надав суду неправдиві відомості про своє працевлаштування.

З цього, суд робить висновок, що відповідачі не бажають виправлятись і не продемонстрували суду, що вони готові бути відповідальними і забезпечувати нормальне виховання і розвиток дитини, створити дитині сприятливе моральне середовище.

Втім, з урахуванням того, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, а у даній справі хоч і доведено невиконання відповідачами своїх батьківських обов`язків, проте на переконання суду їх поведінка не має ознак такої, яка не може бути ними виправлена, то керуючись інтересами дитини, суд вважає, що буде достатнім відібрання дитини без позбавлення батьківських прав.

На підставі положень статей 166, 180 СК України, позовні вимоги про стягнення аліментів також підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір підлягає стягненню з відповідачів на користь позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4,5,18, 81, 89, 141, 259, 263, 265, 268 ЦПК України,

в и р і ш и в:

позов виконавчого комітету Приазовської селищної ради до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Служба у справах дітей виконавчого комітету Приазовської селищної ради Запорізької області, про позбавлення батьківських прав і стягнення аліментів - задовольнити частково.

Відібрати малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у батьків ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , без позбавлення батьківських прав.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (РНОКПП НОМЕР_3 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 ), аліменти на утримання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь опікуна (піклувальника), прийомних батьків або закладу, де буде виховуватися дитина, починаючи з 29.03.2021 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), аліменти на утримання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь опікуна (піклувальника), прийомних батьків або закладу, де буде виховуватися дитина, починаючи з 29.03.2021 року і до досягнення дитиною повноліття.

В задоволенні інших позовних вимог - відмовити.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (РНОКПП НОМЕР_3 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), на користь Виконавчого комітету Приазовської селищної ради Запорізької області (код ЄДРПОУ 04353698) судовий збір в сумі 4540 (чотири тисячі п`ятсот сорок) гривень 00 копійок, в рівних частинах по 2270 грн. 00 коп. з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Приазовський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня складення рішення.

Повний текст рішення суду складено 23.07.2021 року.

Суддя Є.В. Діденко

Джерело: ЄДРСР 98536746
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку