open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 1-кс/317/411/2021

Справа №317/2507/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2021 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Запорізького районного суду Запорізької області ОСОБА_1 , за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Запорізької окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , на підставі матеріалів досудового розслідування за №12021087230000140, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.07.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 310 КК України, про проведення огляду,-

ВСТАНОВИВ:

З клопотанням про надання дозволу про проведення огляду до суду звернувся прокурор Запорізької окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 .

В клопотанні зазначив, що 22.07.2021, надійшло повідомлення про те, що за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем свого мешкання ОСОБА_4 , вирощує рослину коноплі. (ЖЕО 5289 від 22.07.2021)

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також у зв`язку з невідкладністю та першочерговістю проведення слідчих дій, на підставі ст. 104, 105, 106, 233, 234, 237, 223 КПК України, за добровільною письмовою згодою користувача земельної ділянки АДРЕСА_1 , 22 липня 2021 року у період часу з 17 години 40 хвилин до 18 годин 27 хвилин слідчим СВ ВП № 6 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_5 проведено огляд домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого було виявлено проростаючі у ґрунті рослини, схожі на коноплі, загальною кількістю 21 рослини, а саме: 5 рослин схожих на коноплю на городі домоволодіння, 16 рослин схожих на коноплю, граблі з дерев`яним держаком. Під час огляду вказані рослини разом з кореневищами було вилучено.

Постановою слідчого від 22.07.2021 рослини, схожі на коноплі, у кількості 21 шт., граблі з дерев`яним держаком, визнані речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що за вказаною адресою: АДРЕСА_1 , мешкає ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч. 3 ст. 233 КПК України. Згідно ч. 3 ст. 233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Орган досудового розслідування вважає, що потреби досудового розслідування виправдовують втручання у право недоторканності володіння особи, оскільки зволікання з проведенням огляду місця події могло призвести до втрати речових доказів та інших слідів, які можуть мати доказове значення для встановлення усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та не застосування цих заходів забезпечення кримінального провадження, не дали б змоги досягти його дієвості.

У зв`язку з викладеним прокурор просить винести ухвалу про надання дозволу не проведений 22.07.2021 огляд території домоволодіння розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання прокурор ОСОБА_3 не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, клопотання підтримав в повному обсязі.

З огляду на вищевикладене, вважаю можливим розглянути клопотання без участі прокурора.

Перевіривши доводи клопотання, вивчивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню у зв`язку з наступним.

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Згідно до ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Слід зазначити, що в ході розгляду клопотання встановлено, що дійсно 22.07.2021 у період часу з 17 години 40 хвилини до 18 години 27 хвилин слідчим СВ ВП № 6 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_5 , був проведений огляд території домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , вказаний огляд був проведений у відповідності до ч. 1 ст. 233 КПК України, тобто з добровільної згоди користувачів домоволодіння ОСОБА_6 та ОСОБА_4 які використовують вказане домоволодіння як місце свого мешкання, про що надали відповідні заяви, у зв`язку з чим огляд проведено у відповідності до вимог КПК України та він не вимагає додаткового узаконення.

Крім того в клопотанні та в ході його розгляду не встановлено жодної конкретної обставини, визначеної ч. 3 ст. 233 КПК України, яка могла б слугувати підставою для проникнення до володіння особи без її згоди або ухвали слідчого судді, як то врятування життя людей, врятування майна або переслідування осіб.

З огляду на вищевикладене у задоволенні клопотання прокурора ОСОБА_3 про надання дозволу на проведений 22.07.2021 огляд території домоволодіння розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , в кримінальному провадженні № 12021087230000140 від 22 липня 2021 року слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 107, 110, 233, 237 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання прокурора Запорізької окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , на підставі матеріалів досудового розслідування за № 12021087230000140, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.07.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 310 КК України, про проведення огляду відмовити.

Відповідно до ч. 3 ст. 309 КПК України ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98536548
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку