open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

23.07.21

11-кс/812/1735/21

МИКОЛАЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

____________________________________________________________________________________________________________________

№1735

УХВАЛА

16 березня 2021 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Миколаївського апеляційного суду ОСОБА_1 , розглянувши провадження №11-кс/812/1735/21 за клопотанням слідчого Першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Миколаєві) Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_2 , про продовження строку дозволу на проведення негласних слідчих дій щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

Встановив:

Відповідно до витягу з ЄРДР 14.01.2021 відкрито кримінальне провадження №62021150000000077 щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.307 КК України, який відповідно до вимог ч.4 ст.12 КК України є тяжким.

Зі змісту клопотання вбачається про те, що на території м.Очакова Миколаївської області діє злочинна група, яка займається незаконним придбанням, перевезенням та збутом психотропної речовини, а саме амфетаміну.

Організатором вказаної злочинної групи є ОСОБА_4 , співучасником є пожежник-рятувальник державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС України у Миколаївській області ОСОБА_5 , пособником є ОСОБА_3 . Відповідно до розподілу ролей ОСОБА_4 , керуючи діями інших, використовує власний автомобіль ВАЗ 211- для закупівлі амфетаміну у м.Миколаєві, після чого останній перевозить психотропні речовини до м.Очакова, де разом із спільниками фасує їх і збуває за ціною 200грн за 0,25грам. ОСОБА_5 одержує психотропну речовину від ОСОБА_4 та збуває її зацікавленим особам, у тому числі колегам по службі. ОСОБА_3 виконує роль пособника, шляхом надання власного гаражу (розташованого на території його будинку за адресою: АДРЕСА_1 ) для фасування та зберігання психотропних речовин. Незаконний збут психотропних речовин відбувається шляхом безпосередньої передачі їх зацікавленим особам, які телефонують по GSМ зв`язку, а також за допомогою мобільних додатків Telegram, Vіbеr, WhatsApp ОСОБА_4 або ОСОБА_5 . Одержані грошові кошти від незаконного збуту амфетаміну, співучасники злочинної групи передають організатору злочинної групи - ОСОБА_4 , який розподіляє їх між усіма учасниками групи, а частину залишає для подальшого нової партії психотропних речовин.

Обставини, що дають підстави підозрювати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчинені тяжкого кримінального правопорушення, є дані, викладені у повідомленні УСБУ в Миколаївській області №690 від 14.01.2021. Однак зазначені докази не достатні для внесення повідомлення про підозру та потребують перевірки за допомогою негласних слідчих (розшукових) дій.

Ухвалою слідчого судді Миколаївського апеляційного суду від 20.01.2021р. надано дозвіл строком 60 днів, на відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , негласних слідчих дій:

-аудіо-, відеоконтроль розмов або інших звуків, рухів та дій, пов`язаних з його діяльністю або місцем перебування;

-зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, яка передається телефонними каналами зв`язку абонентськими номерами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 ;

-візуальне спостереження за його поведінкою, або тих ким він контактує, у публічно доступних місцях з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

-аудіо, відеоконтроль місця, за допомогою аудіо, відеозапису всередині публічно доступних місць без відома їх власника, володільця або присутніх у цьому місці осіб, в яких перебуватиме ОСОБА_3

Строк дії дозволу на проведення негласних слідчих дій спливає 20 березня 2021 року.

Тому в клопотанні ставиться питання про продовження строку проведення негласних слідчих дій, на 60 днів, починаючи з 21 березня 2021 року.

Строк продовження проведення негласних слідчих дій 60 діб, слідчий ОСОБА_2 обґрунтував необхідністю отримання достовірних даних, щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Заслухавши доводи слідчого ОСОБА_2 , який просив задовольнити клопотання, вивчивши матеріали кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно зі статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція):

1.Кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

2.Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини повноваження державних органів на проведення таємного спостереження за громадянами в ході кримінального розслідування визнаються Конвенцією в тій мірі, в якій вони є абсолютно необхідними (див. mutatis mutandis, рішення у справі Klass and Others v. Germany, від 6 вересня 1978 року, п. 42, рішення у справі Волохи проти України, від 2 листопада 2006 року, п. 43).

Стаття 260 КПК України передбачає, що аудіо-, відеоконтроль особи є різновидом втручання у приватне спілкування, яке проводиться без її відома на підставі ухвали слідчого судді, якщо є достатні підстави вважати, що розмови цієї особи або інші звуки, рухи, дії, пов`язані з її діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування.

Стаття 263 КПК України передбачає, що зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу) є різновидом втручання у приватне спілкування, яке проводиться без відома осіб, які використовують засоби телекомунікацій для передавання інформації, на підставі ухвали слідчого судді, якщо під час його проведення можна встановити обставини, які мають значення для кримінального провадження.

За частиною 1 статті 269 КПК України для пошуку, фіксації і перевірки під час досудового розслідування тяжкого або особливо тяжкого злочину відомостей про особу та її поведінку або тих, з ким ця особа контактує, або певної речі чи місця у публічно доступних місцях може проводитися візуальне спостереження за зазначеними об`єктами або візуальне спостереження з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

З матеріалівкримінального провадженнявбачається,що довчинення зазначеногокримінального правопорушенняможе бутипричетний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який користується абонентськими номерами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , що підтверджується даними, викладеними в повідомленні УСБУ в Миколаївській області №690 від 14.01.2021.

Необхідність продовження строку проведення негласних слідчих дій обґрунтовується тим, що отримано недостатньо фактичних даних, щодо злочинної діяльності ОСОБА_3

Водночас конспіративний характер протиправної діяльності ОСОБА_3 не дозволяє отримати достовірні, об`єктивні відомості про злочин та осіб, які його вчинили, шляхом проведення гласних, відкритих слідчих дій та забезпечити виконання завдань кримінального провадження.

Отже, здобути докази злочинної діяльності ОСОБА_3 , а також його спільників, в інший спосіб неможливо.

На підставі наведеного та враховуючи, що вказаний у клопотанні злочин є тяжким, під час продовження строку проведення відносно ОСОБА_3 , зазначених вище негласних слідчих дій можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення або встановлення осіб, які його вчинили. Здобути зазначені докази в інший спосіб неможливо, а тому вважаю, що застосування вказаних негласних слідчих дій є абсолютно необхідним.

Керуючись ст.ст.247,248,260,263,269,270 КПК України,-

Ухвалив:

Клопотання слідчого Першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Миколаєві) Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_2 - задовольнити.

Продовжити,починаючи з21березня 2021року на60/шістдесят/днів,строк проведеннявідносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , негласних слідчих дій:

-аудіо-, відеоконтроль розмов або інших звуків, рухів та дій, пов`язаних з його діяльністю або місцем перебування;

-зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, шляхом спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів, які передаються телефонними каналами зв`язку абонентськими номерами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 ;

- візуальне спостереження за його поведінкою або тих з він контактує, у публічно доступних місцях з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

- аудіо, відеоконтроль місця, за допомогою аудіо, відеозапису всередині публічно доступних місць без відома їх власника, володільця або присутніх у цьому місці осіб, в яких перебуватиме ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Миколаївського

апеляційного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98530448
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку