open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 541/1617/21

Провадження № 1-кс/541/628/2021

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

вул. Гоголя, 133, м. Миргород, Полтавська область, Україна, 37600

У Х В А Л А

Іменем України

21 липня 2021 рокум.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

з участю: прокурора ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

підозрюваної ОСОБА_6 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 , про зміну застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги у кримінальному провадженні № 12021170550000420 від 06.07.2021 відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українки, громадянки України, уродженки м. Миргород Полтавської області, з вищою освітою, офіційно не працюючої, не заміжньої, утриманців не маючої, раніше не судимої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 .

- підозрюваної у вчиненні суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України,

в с т а н о в и в :

21 липня 2021 року слідчий СВ Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 за погодженням із прокурором Миргородської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про зміну підозрюваній ОСОБА_6 запобіжного заходу з тримання під вартою на поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи, посилаючись на те, що відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 270 від 15.07.2021 року встановлено, що у ОСОБА_6 на даний час виявлено ознаки хронічного психічного захворювання, що позбавляло її можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними у період часу до якого відноситься інкриміноване їй протиправне діяння і позбавляє можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними на даний час. Потребує застосування до неї примусового заходу медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги з посиленим наглядом.

Підтримуючи клопотанняпрокурор зазначив,що ОСОБА_6 обґрунтовано підозрюєтьсяу вчиненнісуспільно-небезпечногодіяння протиавторитету органівдержавної владиіз використаннямнасильства,щодо працівникаправоохоронного органупри виконанніним службовихобов`язків, раніше не судима, ніде не працює, походження її доходів невідоме, проживає не за місцем реєстрації, утриманців немає, характеризується негативно, страждає хронічним психічним захворюванням у зв`язку з чим позбавлена можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними, що в подальшому її може спонукатиме до вчинення інших суспільно-небезпечних діянь, а також може переховуватись від органів досудового розслідування та суду або незаконно впливати на потерпілого чи свідків по даному кримінальному провадженні. За таких обставин, застосування більш м`якого запобіжного заходу, не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, тому до ОСОБА_6 виключається можливість обрання іншого запобіжного заходу ніж поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Слідчий вважала, що клопотання підлягає до задоволення, оскільки ОСОБА_6 страждає хронічним психічним захворюванням та відповідно до висновку судово-психіатричного експерта потребує госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги з посиленим наглядом яким є КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради».

ОСОБА_6 в судовому засіданні заперечувала щодо задоволення клопотання слідчого та просила передати її на піклування батькові.

Захисник, адвокат ОСОБА_5 зазначав, що вина ОСОБА_6 у скоєнні суспільно небезпечного діяння не доведена, раніше підзахисна не страждала психічними захворюваннями, має постійне місце проживання, тривалий час проживала з батьком з яким має добрі відносини. Крім того умови утримання в медичному закладі де перебуває ОСОБА_6 є незадовільними, тому вважав за доцільне передати ОСОБА_6 на піклування батькові.

Заслухавши учасників судового розгляду, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Встановлено, що СВ Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021170550000420 від 06.07.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України.

06липня 2021року ОСОБА_6 затримано впорядку тана підставіст.208КПК України (фактичний зафіксований час затримання 19 год. 10 хв).

07 липня 2021 року слідчим за погодженням з прокурором ОСОБА_6 вручене письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України.

08 липня 2021 року ухвалою слідчого судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області відносно підозрюваної ОСОБА_6 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 30 днів, тобто з 06 липня 2021 року 19 години 10 хвилин до 19 години 10 хвилин 04 серпня 2021 року із визначенням місцем утримання ОСОБА_6 , на час проходження обстеження та лікування в КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради».

У відповідності до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний в сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного, вік та стан здоров`я, міцність соціальних зв`язків підозрюваного, в місці його постійного проживання, репутацію, розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється особа.

Відповідно довисновку судово-психіатричногоексперта №270від 15.07.2021 ОСОБА_6 наданий часвиявляє ознакихронічного психічногозахворювання шизофренії параноїдальної форми, що позбавляло її можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними у період часу до якого відноситься інкриміноване їй протиправне діяння і позбавляє можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними на даний час. Потребує застосування до неї примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги з посиленим наглядом.

16.07.2021 року у кримінальному провадженні прийнято рішення про зміну порядку досудового розслідування згідно з правилами кримінального провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру.

20 липня 2021 року ОСОБА_6 та її захиснику ОСОБА_5 вручено повідомлення про зміну підозри у вчиненні суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України.

Відповідно до ст. 508 КПК України,до особи,стосовно якоїпередбачається застосуванняпримусових заходівмедичного характеруабо вирішувалосяпитання проїх застосування,можуть бутизастосовані судомтакі запобіжнізаходи:1)передання напіклування опікунам,близьким родичамчи членамсім`їз обов`язковимлікарським наглядом; 2) поміщення до закладу знадання психіатричноїдопомоги вумовах,що виключаютьїї небезпечнуповедінку. Передбачені частиною першою цієї статті запобіжні заходи застосовуються судом до особи з моменту встановлення факту розладу психічної діяльності чи психічної хвороби.

В судовому засіданні встановлено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, що виключають можливість застосувати до ОСОБА_6 більш м`яких запобіжних заходів.

Крім того, з урахуванням хронічного психічного захворювання у формі шизофренії параноїдальної форми та неможливості ОСОБА_6 усвідомлювати свої дії та керувати ними, що в даному випадку призвело до вчинення суспільно небезпечного діяння відносно працівника правоохоронного органу, що у свою чергу дає підстави стверджувати про можливість спричинення підозрюваною істотної шкоди іншим особам, у тому числі шляхом вчинення іншого правопорушення. Отже, на даний час наявні ризики вчинити інше кримінальне правопорушення та незаконно впливати на потерпілого, свідків у кримінальному провадженні, зважаючи на те, що ОСОБА_6 має молодий вік, характеризується негативно, проживає не за місцем реєстрації, утриманців не має, ніде не працює, походження її доходів невідоме. Перебування підозрюваної поза межами нагляду, зможе призвести до вчинення нею нових суспільно-небезпечних діянь. Окрім того, розуміння ОСОБА_6 караності за скоєнні діяння, зможе призвести до її ухилення від органів досудового розслідування та виконання завдання кримінального провадження, що полягає у захисті особи, суспільства і держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування та судового розгляду.

Зазначені вище обставини, дають змогу беззаперечно стверджувати, що запобігти встановленому ризику шляхом застосуванням більш м`яких запобіжних заходів, ніж поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, неможливо.

Враховуючи наведене, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність зміни запобіжного заходу обраного відносно ОСОБА_6 у виді тримання під вартою на поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, а саме поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги з посиленим наглядом яким є КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради».

Керуючись ст.ст. 176, 177, 178, 183, 193, 194, 196, 198, 376, 508 КПК України, слідчий суддя,

постановив :

Клопотання слідчого СВ Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 від 20.07.2021 про зміну застосування запобіжного заходу тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи задовольнити.

Змінити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянці України,уродженці м.Миргород Полтавськоїобласті,офіційно непрацюючої,не заміжньої,утриманців немаючої,раніше несудимої,зареєстрованої заадресою: АДРЕСА_1 ,підозрюваній у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 2 ст. 345 КК України, запобіжний захід тримання під вартою на поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги з посиленим наглядом, а саме до КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради», що знаходиться за адресою м. Полтава вулиця Медична, 1.

Запобіжний захід у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , змінити з моменту її поміщення до КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради», що знаходиться за адресою м. Полтава вулиця Медична, 1.

Строк дії цієї ухвали визначити до 19 години 10 хвилин 04 серпня 2021 року.

Виконання ухвали доручити роті конвойної служби ГУНП в Полтавській області та КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради».

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, а підозрюваною - в той же строк, але з моменту вручення копії ухвали суду.

Слідчий суддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98497593
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку