open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

про продовження строку досудового розслідування

Справа № 495/2901/20

Номер провадження 1-кс/495/1787/2021

22 липня 2021 рокум. Білгород-Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області майора поліції ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування,

У С Т А Н О В И В:

21.07.2021 слідчий СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з клопотанням, погодженим прокурором Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування злочину, відомості про який внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020161240000016від 24.01.2020 року за ознаками ч. 2 ст. 364 КК України.

В обґрунтування клопотання вказує, що 24.01.2020 року Білгород-Дністровською місцевою прокуратурою Одеської області зареєстровано матеріали про те, , що упродовж 2018-2019 років службові особи державного підприємства «ДГ ім. І. Кутузова Інституту сільського господарства Причорномор`я НААН» код ЄДРПОУ: 00484015, з метою одержання неправомірної вигоди, зловживаючи своїм службовим становищем всупереч інтересам служби, з корисливих мотивів, умисно відображали занижені показники врожайності та занижені відомості про валовий збір сільськогосподарських культур, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави, внаслідок чого державі завдано значну матеріальну шкоду.

В порядку ст. 214 КПК України, відомості по даному факті, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020161240000016 від 24.01.2020 за правовою кваліфікацією передбаченою ст.. 364 ч.02 КК України та розпочато досудове розслідування стосовно зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Під час досудового розслідування, керуючись ст. 93 КПК України Білгород-Дністровською місцевою прокуратурою Одеської області до Головного управління статистики в Одеській області направлено письмовий запит щоодо надання завірених належним чином копій документів статисти стичної звітності ДП «ДГ ім. І. Кутузова Інституту сільського господарства Причорномор`я НААН» код ЄДРПОУ: 00484015, за період 2017-2020 рр. (з усіма додатками), зокрема місячної, квартальної, річної звітності за формами 4-сг, 37-сг, 9-б-сг,29-сг, 50-сг, 10-мех, 2-ферм, 21-заг. Також, надання інформації щодо середнього показника зібраних сільськогосподарських культур з 1 га в Арцизькому районі Одеської області упродовж 2017-2019 років.

Розглянувши лист, Головним управлінням статистики в Одеській області надано відповідь, що запитувана інформація, відповідно до ст. 21 ЗУ «Про державну статистику», є конфіденційною, яка охороняється Законом і використовується виключно для статистичних цілей у зведеному знеособленому стані.

В ході досудового розслідування, для проведення детального аналізу, на підставі ухвали слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області, здійснено тимчасовий доступ до документів статистичної звітності ДП «ДГ ім. І. Кутузова Інституту сільського господарства Причорномор`я НААН» та подальшому використання підчас досудового розслідування.

Також, під час досудового розслідування для проведення детального аналізу, на підставі ухвали слідчого судді Білгород-ДнІстровського міськрайонного суду Одеської області, здійснено тимчасовий доступ до документів ДП «ДГ ім. І. Кутузова Інституту сільського господарства Причорномор`я НААН» та призначення судових експертиз.

В ході досудового розслідування не встановлено підстав для повідомлення особі підозри у скоєнні злочину, так як необхідно додаткове проведення слідчо- процесуальних дій.

Строк досудового розслідування закінчується 24.07.2021 року, однак закінчити до судове розслідування до закінчення терміну не представляється можливим у зв`язку з тим, що в подальшому планується виконати слідчі дії, а саме: допитати в якості посадових осіб ДП «ДГ ім. І. Кутузова Інституту сільського господарства Причорномор`я НААН»; встановити свідків кримінального правопорушення; виконати інші слідчі дії, які виникнуть під час досудового розслідування.

Статтею 219 КПК України встановлено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру становить: вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого злочину.

Частина 2 статті 364 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п`ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тому відповідно до ст. 12 КПК України, злочин передбачений ч. 2 ст. 364 КК України являється тяжким злочином .

Для виконання зазначених слідчих та процесуальних дій необхідний термін не більше шести місяців.

У вісімнадцяти місячний термін досудового розслідування провести зазначені слідчі та процесуальні дії, не виявилося можливим у зв`язку з великим обсягом роботи по збору та оцінці доказів, а також через те, що на проведення експертизи необхідно велику кількість часу.

На підставі вищевикладеного, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розгляду, потрібен додатковий час, а також те, що зазначені дії не могли бути здійснені і завершені раніше з об`єктивних причин, просить продовжити термін досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні.

У судове засідання слідчий, прокурор не прибув подали заяви про розгляд без їх участі, клопотання прочуть задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя доходить такого висновку.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці 2 ч.1 ст.219 КПК України, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч.5 ст.294 КПК Україниклопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленогостаттею 219 цього Кодексу.

Згідно з ч.1ст.295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихст.294 КПК України, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено: 1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину (ч. 1ст. 219 КПК України).

Відомості про вказане кримінальне правопорушення 24.01.2020 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020161240000016. З урахуванням положень ст.12 КК України та ст.219 КПК України строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні спливає 24.07.2021.

Відповідно до ч.3ст.28КПК України критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є, серед іншого, складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо.

Відповідно до параграфу 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на розгляд його справи у розумний строк, що необхідно для того, щоби особа не перебувала під тягарем обвинувачення, обґрунтованість якого має бути доведена. Розумний строк визначається відповідно до обставин справи, що вимагає оцінки в цілому. Хоча окремі стадії провадження можуть провадитись з прийнятною тривалістю, загальна тривалість процесу може, однак, перевищити «розумний строк». Критеріями оцінки розумності строку можуть бути, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також відповідних органів.

Слідчий суддя керується загальними засадами кримінального провадження, а саме принципами законності та верховенства права (п.п. 1,2, ч.1ст.7 КПК України). Окрім того, судове рішення повинно бути обґрунтованим і вмотивованим (ч.1ст.370 КПК України). Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до правил оцінки доказів (ч.3ст.370 КПК України). Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини, суд повинен виносити вмотивовані рішення (наприклад, Рішення Великої Палати у справі Moreira Ferreira проти Португалії (no. 2) від 11 липня 2007 року, Заява № 19867/12, параграф 84). Вмотивованість вимагає від суду чітко вказати на підстави тієї чи іншої аргументації. При вирішенні питання про продовження строку досудового розслідування, таким чином, необхідно навести чіткі підстави.

В цілому, слідчий суддя не вбачає затягування досудового розслідування з боку органу досудового розслідування, та приходить до висновку, що проведені слідчі (розшукові) дії було вчинено оперативно.

В продовженні строку досудового розслідування слідчий суддя вбачає можливість досягнення всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування та проведення слідчих дій, які неможливо здійснити до закінчення строку досудового розслідування.

Таким чином, в поданому клопотанні слідчим доведено, що досудове розслідування неможливо закінчити у строк до 24.07.2021 з об`єктивних причин, тому слідчий суддя приходить до висновку про необхідність продовження строку досудового розслідування на 6 (шість) місяців, у зв`язку з чим клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.219, 294, 295-1, КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області майор поліції ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження № 42020161240000016 від 24.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України на 6(шість) місяців, тобто до 24.01.2022 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98495487
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку