open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/38408/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2

за участі сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

адвоката ОСОБА_4

особи, відносно якої вирішується клопотання ОСОБА_5

розглянувши у відритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання першого заступника керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_6 ,про продовження строку дії обов`язків громадянину Республіки Молдова ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , для забезпечення видачі особи на запит іноземної держави,

ВСТАНОВИВ:

20.07.2021 у провадження слідчого судді ОСОБА_1 надійшло клопотання першого заступника керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_6 ,про продовження строку дії обов`язків громадянину Республіки Молдова ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , для забезпечення видачі особи на запит іноземної держави.

Судом встановлено, що Співробітниками Подільського ПЗ ПРУ ДПС України 02.11.2019 у пункті пропуску «Платонове», встановлений та затриманий в порядку ст. ст. 208, 582 КПК України ОСОБА_5 .

Останній розшукується правоохоронними органами Республіки Молдова з метою арешту та екстрадиції для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 190 та ч. 1 ст. 361 КК Республіки Молдова.

Київською міською прокуратурою 16.10.2020 з Офісу Генерального прокурора отримано запит компетентних органів Республіки Молдова про видачу для притягнення до кримінальної відповідальності громадянина цієї республіки ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , та надано доручення на проведення екстрадиційної перевірки, яка на даний час триває.

Підставою для затримання ОСОБА_5 та застосування у подальшому відносно нього тимчасового арешту є документи, що містять дані про вчинення особою злочину на території іноземної держави та обрання щодо неї запобіжного заходу компетентним органом іноземної держави.

Так, ухвалою колегії по кримінальним справам Апеляційної палати Кишинів від 18.07.2011, відносно ОСОБА_5 застосований попередній арешт та виданий ордер на арешт.

Постановою прокурора в прокуратурі сектору Буюкань м. Кишинів від 16.08.2011 ОСОБА_5 оголошений у розшук.

Постановою прокурора в прокуратурі сектору Буюкань м. Кишинів від 09.12.2019, ОСОБА_5 пред`явлено обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 190 та ч. 1 ст. 361 КК Республіки Молдова.

Ухвалою слідчого судді Котовського міськрайонного суду Одеської області від 29.11.2019, відносно ОСОБА_5 застосований тимчасовий арешт строком на 30 діб.

Інкримінований компетентними органами Республіки Молдова ОСОБА_5 злочин, передбачений ч. 5 ст. 190, ч. 1 ст. 361 КК Республіки Молдова є екстрадиційним, оскільки відповідає кримінальному правопорушенню, передбаченому ч. 5 ст. 190 та ч. ч. 1, 4 ст. 358 КК України за який передбачено покарання на строк понад одного року позбавлення волі.

Згідно наданих компетентними органами Республіки Молдова документів строк давності притягнення ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності не закінчився.

Рішенням Державної міграційної служби України № 121-20 від 26.06.2020 прийнято рішення про відхилення скарги на рішення ЦМУ ДМС в Одеській області про відмову ОСОБА_5 в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, що потребує додаткового захисту. Вказане рішення оскаржено ОСОБА_5 до Окружного адміністративного суду м. Києва (справа № 640/27043/20). Розгляд справи триває.

Ухвалою слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси від 03.01.2020 відносно ОСОБА_5 застосований екстрадиційний арешт.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 18.02.2020 відмовлено в задоволенні апеляційної скарги захисника ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_7 на рішення слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси від 03.01.2020, рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Ухвалою слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси від 05.06.2020 задоволено клопотання захисника ОСОБА_8 адвоката ОСОБА_7 та змінено спосіб виконання запобіжного заходу відносно ОСОБА_9 у вигляді домашнього арешту з адреси: АДРЕСА_1 на адресу: АДРЕСА_2 .

Ухвалою слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси від 23.06.2020 та 20.08.2020 відносно ОСОБА_9 продовжено строк дії обов`язків в рамках запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у нічний період доби.

Ухвалою слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси від 15.10.2020 щодо ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, та покладено обов`язок, передбачений ч. 5 ст. 194 КПК України, строком на 60 днів.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 09.12.2020 щодо ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, та покладено обов`язок, передбачений ч. 5 ст. 194 КПК України, строком на 60 днів, дію якого продовжено ухвалою слідчого судді цього ж суду від 02.02.2021 та 20.03.2021 до 30.05.2021 включно.

Враховуючи вищевикладене, зокрема не завершення екстрадиційної перевірки, на виконання вимог ст. 199 КПК України виникла необхідність у продовженні застосування запобіжного заходу особистого зобов`язання та обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав з підстав, наведених у клопотанні.

Особа, у відношенні якої подано клопотання та його захисник в судовому засідання щодо задоволення клопотання заперечувавали, просили відмовити в його задоволенні.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 585 КПК України за наявності обставин, які гарантують запобігання втечі особи та забезпечення у подальшому її видачі, слідчий суддя може обрати щодо такої особи запобіжний захід, не пов`язаний із триманням під вартою (екстрадиційним арештом).

Також, відповідно до ст. 585 КПК України, при вирішенні питання про обрання особі, яка підлягає екстрадиції, запобіжного заходу не пов`язаного з утриманням під вартою, слідчий суддя зобов`язаний врахувати: відомості про ухилення даної особи від правосуддя в Такої стороні та дотримання цією особою умов, на підставі яких воно було звільнено з-під варти; тяжкість покарання, що загрожує за інкриміноване злочин, вік, стан здоров`я та інші характеризуючі дані.

Відповідно до ч. 6 ст. 194 КПК України обов`язки, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Метою і підставою продовження покладених на підозрюваного обов`язків, визначених ухвалою слідчого судді, є запобігання спробам підозрюваного переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, впливу на свідків у кримінальному провадженні та іншим ризикам, визначеним ст. 177 КПК України.

Відповідно до ст. 17 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 1993 року, у відношенні один з одним при виконанні Конвенції сторони користуються державними мовами Договірних Сторін або російською мовою.

Відповідно до вимог ст. 56 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах - Договірні Сторони зобов`язуються відповідно до умов, передбачених цією Конвенцією, за вимогою видавати один одному осіб, що знаходяться на їх території, для притягнення їх до кримінальної відповідальності або для приведення вироку у виконання.

Слідчий суддя відповідно до ст.ст. 177, 178, 195, 585 КПК України враховує наявність всіх обставин провадження відносно ОСОБА_5 за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, перебування її в міжнародному розшуку і обставини затримання на території України, при цьому враховує його процесуальну позицію і належну процесуальну поведінку та приходить до висновку про задоволення клопотання та продовження дії обов`язків покладених на громадянина Республіки Молдова ОСОБА_5 , строку дії покладених на нього обов`язків в межах визначеного законом строку, з метою забезпечення його належної процесуальної поведінки до вирішення питання Офісом Генерального прокурора питання про його видачу для притягнення до кримінальної відповідальності та здійснення фактичної передачі до Республіки Молдова, оскільки обраний запобіжний захід в частині продовженні дії вказаних обов`язків, являється достатнім для запобігання ризику переховування ОСОБА_5 , з метою ухилення від передачі його правоохоронним органам Республіки Молдова.

Враховуючи викладене, керуючись п.п. 3, 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, ст. 177, 194, 195, 199, 309, 376, 585 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити громадянину Республіки Молдова ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк дії обов`язків, для забезпечення видачі особи на запит іноземної держави до 20.09.2021, а саме:

прибувати за кожним викликом до прокурора, слідчого судді, суду;

- повідомляти прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- здати на зберігання до свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

Ухвала слідчого судді не може бути оскаржена та підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98472350
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку