open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 953/841/21

н/п 2-о/953/55/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" липня 2021 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Садовського К.С.,

за участю секретаря судового засідання Ворончук Н.А.,

представника заявника адвоката Монагарової О.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Роменська міськарада Сумськоїобласті про встановлення факту постійного проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 через свого представника адвоката Монагарову О.Я., звернувся до суду із заявою в порядку окремого провадження, в якій просить встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 разом з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування поданої заявипредставник заявника вказала, що ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом після свого батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 . Факт родинних відносин підтверджується свідоцтвом про народження (повторне) серії НОМЕР_1 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місті Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції.

Раніше, ІНФОРМАЦІЯ_5 померла бабуся заявника, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . За заповітом, посвідченим виконавчим комітетом Великобубнівської сільської ради Роменського району 10 грудня 1997 року за реєстровим номером № 85, ОСОБА_3 заповіла все своє майно сину - ОСОБА_2 , 1959 р.н. Факт родинних відносин підтверджується свідоцтвом про народження (повторне) серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Великобубнівської сільської ради Талалаївського району Сумської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до якої входять земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 0,125 га, загальною площею 0,415 га, загальною площею 5,702 га, що розташовані на території Великобубнівської сільської ради Роменського району Сумської області. Вказані земельні ділянки належали спадкодавцю на підставі державних актів на право власності на земельну ділянку серії СМ № 124692, серії СМ № 124692, серії СМ № 124692, виданих Роменською районною державною адміністрацією 23.01.2003.

Після смерті ОСОБА_3 , її син ОСОБА_2 до нотаріальної контори не звертався, оскільки вважав, що відповідно до положень ст.1268 ЦК України спадщину прийняв, так як на час смерті проживав разом зі спадкодавицею за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_3 , з серпня 2007 до дня смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 фактично проживала разом зі своїм сином, батьком заявника - ОСОБА_2 в квартирі АДРЕСА_2 .

Заявник звернувся до П`ятої Харківської міської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 0,125 га, загальною площею 0,415 га, загальною площею 5,702 га, що розташовані на території Великобубнівської сільської ради Роменського району Сумської області та належали бабусі заявника - ОСОБА_3 на підставі державних актів на право власності на земельну ділянку серії СМ № 124692, серії СМ № 198192, серії СМ № 010192, виданих Роменською районною державною адміністрацією.

Постановою державного нотаріусу П`ятої Харківської міської державної нотаріальної контори Литвиненко Ю.Ю. у видачі свідоцтва про спадщину за законом відмовлено у зв`язку з тим, що спадкодавець ОСОБА_3 була зареєстрована в селі Заїзд Роменського району Сумської області. У зв`язку з цим, ОСОБА_1 , змушений звертатися до суду з даною заявою про встановлення факту постійного проживання.

Встановлення факту постійного проживання ОСОБА_2 разом з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на час відкриття спадщини -17.05.2009 року потрібно заявнику для отримання свідоцтва про право на спадщину після померлого батька на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 0,125 га, загальною площею 0,415 га, загальною площею 5,702 га, що розташовані на території Великобубнівської сільської ради Роменського району Сумської області.

Ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 01.02.2021 р. вказана заява ОСОБА_1 була прийнята судом до розгляду та справу призначено до розгляду в підготовче судове засідання.

Ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 01.02.2021 р. до участі по даній цивільній справі залучена в якості правонаступника заінтересованої особи - Роменська міська рада Сумської області.

01 червня 2021 року Київським районним судом було проведено та закрито підготовче судове засідання, а справа призначена до судового розгляду по суті.

У судове засідання представник позивача з`явилась, свої вимоги підтримала та надала суду усні пояснення аналогічні тим, що викладені у її заяві.

Представник заінтересованої особи - Роменської міськоїради Сумськоїобласті, в судове засідання не з`явилася, належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи, в ході підготовчого провадження подавав до суду заяву, в якій просить розглянути справу за його відсутності та покладається на розсуд суду при прийнятті рішення.

Суд, вислухавши пояснення представника заявника, допитавши свідків та вивчивши надані заявником докази, приходить до наступного.

В судовому засіданні встановлені наступні юридично значимі факти та відповідні їм правовідношення.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 , є спадкоємцем за законом після свого батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Факт родинних відносин підтверджується свідоцтвом про народження (повторне) серії НОМЕР_1 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місті Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції.

Раніше, ІНФОРМАЦІЯ_5 померла бабуся заявника, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_4 і в книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис № 7236 від 18 травня 2009 року.

За заповітом, посвідченим виконавчим комітетом Великобубнівської сільської ради Роменського району 10 грудня 1997 року за реєстровим номером № 85, ОСОБА_3 заповіла все своє майно сину - ОСОБА_2 , 1959 р.н.

Факт родинних відносин підтверджується свідоцтвом про народження (повторне) серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Великобубнівської сільської ради Талалаївського району Сумської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до якої входять земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 0,125 га, загальною площею 0,415 га, загальною площею 5,702 га, що розташовані на території Великобубнівської сільської ради Роменського району Сумської області. Вказані земельні ділянки належали спадкодавцю на підставі державних актів на право власності на земельну ділянку серії СМ № 124692, серії СМ № 124692, серії СМ № 124692, виданих Роменською районною державною адміністрацією 23.01.2003.

Після смерті ОСОБА_3 , її син ОСОБА_2 до нотаріальної контори не звертався.

Відповідно до довідки Виконавчого комітету Великобубнівської сільської ради Роменського району Сумської області від 31.01.2020 року № 112/02-34, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 була зареєстрована в АДРЕСА_3 , але з 2006 року на території селищної ради не проживала; по даним Великобубнівської сільської ради неповнолітніх та непрацездатних спадкоємців немає; заповіт від імені ОСОБА_3 посвідчувався виконавчим комітетом Великобубнівської сільської ради Роменського району 10 грудня 1997 року за реєстровим номером № 85, його не змінено та не відмінено; на момент смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 в АДРЕСА_3 ніхто не проживав та не був зареєстрований.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 , з серпня 2007 до дня смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 фактично проживала разом зі своїм сином, батьком заявника - ОСОБА_2 в квартирі АДРЕСА_2 .

Факт проживання ОСОБА_3 з серпня 2007 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 підтверджується показаннями допитаних в судовому засіданні свідків ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце реєстрації: АДРЕСА_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ,місце реєстрації: АДРЕСА_5 , які проживали по сусідству, та спілкувались з сім`єю ОСОБА_6 .

23 грудня 2020 року заявник звернувся до П`ятої Харківської міської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 0,125 га, загальною площею 0,415 га, загальною площею 5,702 га, що розташовані на території Великобубнівської сільської ради Роменського району Сумської області та належали бабусі заявника - ОСОБА_3 на підставі державних актів на право власності на земельну ділянку серії СМ № 124692, серії СМ № 198192, серії СМ № 010192, виданих Роменською районною державною адміністрацією

Постановою державного нотаріусу П`ятої Харківської міської державної нотаріальної контори Литвиненко Ю.Ю. (вих. № 4970/02-3 1 від 23.12.2020 р.) у видачі свідоцтва про спадщину за законом відмовлено у зв`язку з тим, що спадкодавець ОСОБА_3 була зареєстрована в селі Заїзд Роменського району Сумської області.

Відповідно до ч.3 ст. 1268 Цивільного кодексу України: спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

На підставі ч. 1 ст. 1297 Цивільного кодексу України: спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно з Наказом Міністерства юстиції № 296/5 від 22.02.2012 року «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України»: спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу, він не заявив про відмову від неї.

ОСОБА_2 протягом шести місяців з дня смерті своєї матері ОСОБА_3 не заявляв про свою відмову від спадщини.

Згідно з ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України ОСОБА_2 як єдиний спадкоємець за заповітом вважається, таким, що прийняв спадщину.

Відповідно до п. 5 ч.2 ст. 234 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

В порядку ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

На підставі ст. 319 ЦПК України у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких установив цей факт.

Таким чином, заявник надав докази проте, що ОСОБА_2 постійно проживав разом зі спадкодавцем - матір`ю ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 293, 294, 315 ЦПК України, п.1 ст. 1221, п.3, 5 ст. 1268, п.1 ст. 1287 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Роменська міськарада Сумськоїобласті про встановлення факту постійного проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , разом з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини 17.05.2009 року разом із спадкодавцем, за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в Харківський апеляційний суд через Київський районний суд м.Харкова шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено 21.07.2021 р.

Суддя -

Джерело: ЄДРСР 98451602
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку