open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № № 585/1984/21

Номер провадження 1-в/585/186/21

У Х В А Л А

І М Е Н ЕМ У К Р АЇ Н И

20 липня 2021 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

особи, щодо якої розглядається справа ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

представника заявника - ОСОБА_6 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув містіРомнизаяву лікаря-психіатра 5-го відділення Комунального закладу Сумської обласної ради Обласної клінічної спеціалізованої лікарні ОСОБА_6 про зміну примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 , -

В С Т А Н О В И В :

До суду з заявою про зміну примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 на амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за місцем проживання звернувся лікар-психіатр 5-го відділенням 1 ОСЛ ОСОБА_6 . Заяву мотивував тим, що ОСОБА_4 з 21.02.2020 року знаходиться на лікуванні в КНП СОР ОКСЛ Сумської області згідно ухвали Ковпаківського районного суду м. Суми від 21.01.2020 року. 09.07.2021 ОСОБА_4 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів КНП СОР ОКСЛ Сумської області, яка дійшла до висновку, що він на теперішній час не виявляє ознаки тяжкого психічного розладу та не потребує подальшого застосування примусових заходів медичного характеру, у пацієнта знизився ступінь його суспільної небезпечності і відпала необхідність лікування в умовах психіатричного стаціонару.

У судовому засіданні представник спецлікарні ОСОБА_6 підтримав заяву, суду пояснив, що подальше лікування ОСОБА_4 можливе в умовах амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за місцем проживання, оскільки в пацієнта зник і знизився ступінь суспільної небезпеки, стан здоров`я пацієнта покращується.

ОСОБА_4 в судовому засіданні просив задовольнити заяву, зобов`язався дотримуватись подальшого лікування амбулаторно.

В судовому засіданні захисник ОСОБА_5 підтримав заяву про зміну ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру на амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за місцем проживання.

Судом встановлено, що ухвалою Ковпаківського районного суду м. Суми від 21.01.2020 року до ОСОБА_4 застосовано примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу зі звичайним наглядом(а.с. 6-7).

Ухвалами Роменського міськрайонного суду Сумської області від 12.08.2020 року та 27.01.2021 року ОСОБА_4 продовжувались примусові заходи медичного характеру зі звичайним наглядом строком на 6 місяців (а.с. 8, 9).

Відповідно до статті 19 Закону України«Про психіатричнудопомогу» питання про зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу або виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру.

Стаття 514 КПК України передбачає, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру. Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа, у передбаченому статтею 95 Кримінального кодексуУкраїни та статтею 512 цього Кодексу порядку. До письмової заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

З висновку комісії лікарів-психіатрів від 09.07.2021 вбачається, що ОСОБА_4 встановлено діагноз: «Шизофренія, параноїдна форма, ремісія на фоні вираженого стабільного дефекту». Враховуючи у ОСОБА_4 відсутність продуктивної симптоматики, емоційну врівноваженість, наявність критичної оцінки до свого стану та до скоєного, за своїм психічним станом на теперішній час хворий не являє собою небезпеку для оточуючих, значно знизився ступінь його суспільної небезпечності і відпала необхідність лікування в умовах психіатричного закладу.

Згідно статті 515 КПК України, у разі видужання особи, яка після вчинення кримінального правопорушення захворіла на психічну хворобу або в неї настав тимчасовий розлад психічної діяльності чи інший хворобливий стан психіки, які позбавляли її можливості усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними, суд на підставі висновку лікарів-психіатрів своєю ухвалою припиняє застосування примусових заходів медичного характеру.

Оскільки у ОСОБА_4 змінився психічний стан, він потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, суд дійшов висновку, що є всі підстави для задоволення заяви.

Керуючись ст. 19 Закону України „Про психіатричну допомогу, ст. 95 КК України, ст. ст. 369-372, 512, 514, КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Заяву лікаря-психіатра 5-го відділення Комунального закладу Сумської обласної ради Обласної клінічної спеціалізованої лікарні ОСОБА_6 про зміну примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 - задовольнити.

Змінитипримусові заходимедичного характеру ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцю АДРЕСА_1 , на амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за місцем проживання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Сумської області через Роменський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 7 днів з дня оголошення ухвали суду.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ ОСОБА_7 ЦВЄЛОДУБ

Джерело: ЄДРСР 98446010
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку