open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №:755/8526/21

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

"20" липня 2021 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Чех Н.А.,

за участі секретаря судового засідання - Кузьменко А.М.,

учасники справи:

представник позивача - ОСОБА_2,

представник відповідача ПАТ «Родовід Банк» - Топоріна Л.М.,

представник відповідача ТОВ «Статус капітал плюс» - Пясецький П.Г.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні, в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва, клопотання представника відповідача ПАТ «Родовід Банк» про залучення третьої особи без самостійних вимог по справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Родовід Банк», Товариства з обмеженою відповідальністю «Статус капітал плюс», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сліпченко Наталія Вікторівна, про визнання договору відступлення права вимоги частково недійсним, -

установив:

Представник відповідача ПАТ «Родовід Банк» подав клопотання про залучення третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. В обґрунтування послався на те, що предметом позову є визнання недійсним Договору № 30 про відступлення прав вимоги, укладеного між ПАТ «Родовід Банк» та ТОВ «Статус Капітал Плюс». ПАТ «Родовід Банк» перебуває в стані ліквідації, яка здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

В засіданні представник позивача зазначив, що йому потрібен час для ознайомлення з клопотанням.

Представник відповідача ТОВ «Статус капітал плюс» підтримав заявлене клопотання.

Третя особа до суду не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи сповіщалась згідно норм процесуального законодавства.

Вислухавши клопотання представника відповідача ПАТ «Родовід Банк», думку представника позивача та представника ТОВ «Статус капітал плюс», перевіривши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Статтею 53 ЦПК України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Встановлено, що позивач звернувся до суду із даним позовом, яким просить визнати частково недійсним Договір № 30 про відступлення прав вимоги, укладеного між ПАТ «Родовід Банк» та ТОВ «Статус Капітал Плюс». ПАТ «Родовід Банк» перебуває в стані ліквідації, яка здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Згідно Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (№ 4452-VІ) встановлюються правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами, а також регулюються відносини між Фондом, банками, Національним банком України, визначаються повноваження та функції Фонду щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків.

Частиною 1 статті 3 Закону України № 4452-VІ визначено, що Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків у випадках, встановлених цим Законом.

Відповідно до статті 4 Закону України № 4452-VІ основним завданням Фонду є забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

На виконання свого основного завдання Фонд у порядку, передбаченому цим Законом, здійснює такі функції: веде реєстр учасників Фонду; акумулює кошти, отримані з джерел, визначених статтею 19 цього Закону, здійснює контроль за повнотою і своєчасністю перерахування зборів кожним учасником Фонду; інвестує кошти Фонду в державні цінні папери України; здійснює розміщення облігацій у порядку та за напрямами залучення коштів, визначеними цим Законом, і видачу векселів у випадках, передбачених законом про Державний бюджет України на відповідний рік; здійснює заходи щодо організації виплат відшкодувань за вкладами у строки, визначені цим Законом; здійснює регулювання участі банків у системі гарантування вкладів фізичних осіб; бере участь в інспекційних перевірках проблемних банків за пропозицією Національного банку України; застосовує до банків та їх керівників відповідно фінансові санкції і накладає адміністративні штрафи; здійснює процедуру виведення неплатоспроможних банків з ринку, у тому числі шляхом здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банків, організовує відчуження всіх або частини активів і зобов`язань неплатоспроможного банку, продаж неплатоспроможного банку або створення та продаж перехідного банку; здійснює перевірки банків відповідно до цього Закону; надає фінансову підтримку банку відповідно до цього Закону; здійснює аналіз фінансового стану банків з метою виявлення ризиків у їхній діяльності та прогнозування потенційних витрат Фонду на виведення неплатоспроможних банків з ринку та відшкодування коштів вкладникам; надає цільову позику банку для фінансування витрат для оплати роботи осіб відповідно до пункту 2 частини шостої статті 36, пунктів 7 і 8 частини другої статті 37 та частини четвертої статті 47 цього Закону, що здійснюються протягом дії тимчасової адміністрації; звертається з відповідними запитами до клієнтів, вкладників та інших кредиторів банку в порядку, встановленому Фондом; здійснює заходи щодо інформування громадськості про функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, захисту прав та охоронюваних законом інтересів вкладників, підвищення рівня фінансової грамотності населення відповідно до цього Закону; вивчає та аналізує тенденції розвитку ринку ресурсів, залучених від вкладників учасниками Фонду.

Фонд здійснює інші функції в межах своїх повноважень, визначених цим Законом, іншими актами законодавства.

Законом України № 4452-VІ визначено, що тимчасова адміністрація - процедура виведення банку з ринку, що запроваджується Фондом стосовно неплатоспроможного банку в порядку, встановленому цим Законом.

Враховуючи вимоги законодавства та викладені обставини, суд дійшов обґрунтованого висновку про необхідність залучення даної особи до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 53,258, 260, 353 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Клопотання представника відповідача ПАТ «Родовід Банк» про залучення третьої особи без самостійних вимог по справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Родовід Банк», Товариства з обмеженою відповідальністю «Статус капітал плюс», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сліпченко Наталія Вікторівна, про визнання договору відступлення права вимоги частково недійсним - задовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Родовід Банк», Товариства з обмеженою відповідальністю «Статус капітал плюс», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сліпченко Наталія Вікторівна, про визнання договору відступлення права вимоги частково недійсним, у якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (код ЄДРПОУ 21708016, адреса: м. Київ, вулиця Січових Стрільців, будинок № 17).

Роз`яснити третій особі її право надіслати (надати) пояснення з урахуванням вимог статті 178 ЦПК України не пізніше п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали. Копія пояснень та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надсиланням (наданням) пояснень до суду.

Копію ухвали направити залученій стороні.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, яка розглядається, на сторінці офіційного вебпорталу судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://dn.ki.court.gov.ua

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 98443461
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку