open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 357/9970/18
Моніторити
emblem
Справа № 357/9970/18
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /13.06.2024/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /13.06.2024/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /03.06.2024/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /21.02.2022/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /14.02.2022/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /14.07.2021/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /14.07.2021/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /14.07.2021/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /30.12.2019/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /04.11.2019/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області Ухвала суду /10.10.2018/ Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Справа № 357/9970/18

1-кп/357/514/21

У Х В А Л А

14 липня 2021 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представника потерпілих ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , які одночасно є цивільними позивачами адвоката ОСОБА_7

захисника обвинуваченого ОСОБА_8 адвоката ОСОБА_9 , який одночасно є є представником цивільного відповідача

перекладача ОСОБА_10

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання №6 Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, клопотання обвинуваченого ОСОБА_8 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України про передання кримінального провадження компетентному органу держави

В С Т А Н О В И В :

На розгляді в Білоцерківському міськрайонному суді Київської області перебуває судова справа за обвинуваченням ОСОБА_8 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

21.04.2021 року, через канцелярію до суду надійшло клопотання обвинуваченого ОСОБА_8 про передання кримінального провадження компетентному органу Республіки Польща.

В судовому засіданні 14.06.2021 року перекладачем здійснено переклад клопотання у українською мовою, у якому обвинувачений просить передати кримінальне провадження компетентному органу держави, а саме до окружного суду в Щецині Західно-Поморського воєводства Республіки Польща. Обґрунтовуючи клопотання обвинувачений посилається на ту обставину, що стан поширення у світі та зокрема в Україні коронавірусної хвороби (COVID-19), а також наявність у нього захворювання серцево-судинної системи унеможливлює його участь у розгляді справи судом в Україні. Водночас обвинувачений має намір довести в суді свою невинуватість у інкримінованому йому злочині, що на його думку можливо зробити передавши справу для розгляду вищевказаному суду Республіки Польща.

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_9 підтримав клопотання При цьому як на правову підставу для задоволення клопотання посилається на положення ст.ст. 2, 15,54 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах (далі Договір).

Заслухавши думку учасників кримінального провадження суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 4 (Обсяг правової допомоги) Договору Договірні Сторони надають взаємну правову допомогу щодо підготовки, пересилки та вручення документів, виконання обшуку, вилучення та видачі речових доказів, проведення експертизи, огляду, допиту сторін, обов`язок перейняття кримінального переслідування

Відповідно до ч. ст. 54 Договору 1. Кожна з Договірних Сторін зобов`язується за клопотанням іншої Договірної Сторони провадити кримінальне переслідування своїх громадян, а також іноземців, які мають місце постійного проживання на її території, підозрюваних у скоєнні злочину на території запитуючої Договірної Сторони.

2. Договірні Сторони можуть подавати клопотання про перейняття кримінального переслідування також у зв`язку з такими порушеннями права, які згідно з законодавством запитуючої Договірної Сторони є злочином, а згідно з законодавством запитуваної Договірної Сторони - тільки проступком.

3. У випадках, зазначених в пунктах 1 і 2, відповідні установи юстиції запитуваної Договірної Сторони застосовують законодавство своєї держави.

Відповідно до ч.2, 3 ст. 599 КПК України незакінчене кримінальне провадження може бути передане іншій державі за умови, що видача особи, яка підлягає притягненню до кримінальної відповідальності, неможлива або у видачі такої особи Україні відмовлено.

Системний аналіз вищевказаних та інших правових норм дає суду підставу дійти висновку, що у кримінальному провадженні суд може звернутись до Договірної Сторони з клопотанням про надання правової допомоги в ході розгляду справи, наприклад для вручення документів, виконання обшуку, вилучення та видачі речових доказів, проведення експертизи, тощо.

Водночас умови Договору та чинний КПК України передбачають перейняття кримінального переслідування по перше лише щодо особи, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення та відносно якої здійснюється досудове розслідування (дізнання), та за умови, що видача особи, яка підлягає притягненню до кримінальної відповідальності, неможлива або у видачі такої особи Україні відмовлено.

У даному кримінальному провадженні відсутні вищенаведені умови, які б давали підставу для подання клопотання про перейняття кримінального переслідування.

Крім того як видно з останніх тенденцій стан поширення у світі та зокрема в Україні коронавірусної хвороби (COVID-19), має позитивну динаміку та не перешкоджає перетину кордону з Республіки Польща з Україною, а отже і не перешкоджає обвинуваченому брати участь у розгляді даної справи судом.

Крім того матеріали кримінального провадження не мають документів які б свідчили, що обвинувачений в силу тяжкої хвороби не має змоги відвідувати судові засідання. Як вбачається з наданих суду документів наявні у обвинуваченого хвороби потребують підтримуючого санаторного лікування.

З огляду на викладене у задоволенні клопотання обвинуваченого слід відмовити

Керуючись ст.ст. 2, 15, 54 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах ст. 7, 371, 372, 599 КПК України суд,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання обвинуваченого ОСОБА_8 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, про передання кримінального провадження компетентному органу держави, а саме до окружного суду в Щецині Західно-Поморського воєводства республіки Польща відмовити.

Ухвала суду окремому оскарженню не підлягає, але заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги.

Повний текст ухвали виготовлено та проголошено 15.07.2021 о 10 год. 55 хв.

СуддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98433710
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку