open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 357/7360/21

1-кс/357/1475/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2021 року м. Біла Церква

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Білоцерківського міськрайонного суду Київської області клопотання старшого дізнавача сектору дізнання Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 12021116030000812 від 08.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України

про надання тимчасового доступу до документів,-

У С Т А Н О В И В:

До Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання старшого дізнавача сектору дізнання Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх копій у ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

В обгрунтування клопотання зазначає, що сектором дізнання Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області проводиться досудове розслідування по матеріалам кримінального провадження, відомості по яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08.05.2021 за №12021116030000812, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.175 КК.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , безпідставно не виплачує за заробітну плату, заборгованість по виплаті якої становить 311,2 тис. грн.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в долучені до матеріалів кримінального провадження документації, що містить інформацію про:

-податкову звітність ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2020рік тапо теперішнійчас; системуоподаткування товариства з 2020року тапо теперішнійчас; кількістьнайманих працівниківтовариства знадання копійподаткових декларацій; проподаткову заборгованістьтовариства з 2020 року по теперішній час; щодопланових тапозапланових перевірокДержавної фіскальноїслужби суб`єктагосподарювання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з 2020 року по теперішній час; щодовідкритих ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » розрахункових рахунків за період часу з 2020 року по теперішній час.

У свою чергу, вказана документація, що міститься в ІНФОРМАЦІЯ_4 має доказове значення у кримінальному провадженні, оскільки у них містяться відомості про обставини, що підлягають доказуванню під час розслідування. Вказані відомості підтвердять чи спростують факт отримання доходів та сплату страхових внесків до ІНФОРМАЦІЯ_4 , що може свідчити про невиплату заробітної плати.

Відповідно до підпункту 17.1.9. пункту 17.1 статті 17 ПКУ платник податків має право на нерозголошення і контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов`язків, крім випадків, коли це плямо передбачено законами.

Згідно до статті 6 Закону України від 01 червня 2012 року №2297-VI «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб`єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

Частиною другою статті 14 Закону №2297-VI визначено, що поширення персональних даних без згоди суб`єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадку, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Вилучення документації,що міститьінформацію щодоТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) з 2020 року по теперішній час, необхідне для їх огляду, вивчення, дослідження, та подальшого доручення до матеріалів кримінального провадження. Вказана документація не може бути здобута іншим способом, ніж вилученням на підставі рішення суду.

Беручи до уваги вище викладене, а також спосіб здійснення кримінального правопорушення і неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до інформації, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , отримані при проведенні таких слідчих дій докази в подальшому можуть бути використані під час досудового розслідування для встановлення істини у кримінальному провадженні.

В судове засідання старший дізнавач Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 не з`явилася, надіслала до суду заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримала в повному обсязі та просила його задовольнити за викладених у ньому обставин.

Згідно ч. 4ст. 107 КПК України, фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Клопотання слідчого розглядається відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Українибез виклику осіб, у володінні яких знаходяться речі та документи про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

У відповідності до п. 5 ч. 2 ст.131, ч. 1 ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів один із видів заходів забезпеченнякримінального провадження,який полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч.2 ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Документи, доступ до яких просить надати дізнавач не містять охоронюваної законом таємниці.

Відповідно до вимог ч. 3,ч. 5 ст.132 КПК Українизастосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження стосуються і тимчасового доступу, а тому, дізнавач, слідчий, прокурор повинні довести, що існують обставини, передбачені ч. 3 ст. 132 КПК України.

Слідчим суддею встановлено, що сектором дізнання Білоцерківського районного управління поліції Головного правління Національної поліції проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені 08.05.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021116030000812.

Документи, до яких просить дати дозвіл орган дізнання, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а копії документів дізнавач просить вилучити в ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Дізнавачем було вжито заходів для витребування вказаних документів шляхом направлення 11.05.2021 відповідного запиту до ІНФОРМАЦІЯ_5 , однак до цього часу відповіді на запит не отримано.

Вирішуючи заявлене клопотання, слідчий суддя враховує, що слідчий не має можливості без застосування заходу забезпечення кримінального провадження отримати вказані документи, які можуть бути використані під час досудового розслідування для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя вважає, що дізнавачем доведено, що документи, які перебувають у володінні володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а отриманні при проведенні слідчих дій докази в подальшому можуть бути використані під час досудового розслідування для встановлення істини у кримінальному провадженні, крім того, іншим способом довести обставини для встановлення істини по кримінальному провадженню не можливо.

Отже, вищевказані обставини є достатніми підставами, передбаченими ч. 5, ч. 7ст. 163 КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до документів та доведена необхідність вилучення їх копій, оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів.

Таким чином, клопотання органу дізнання є обґрунтованим, заснованим на законі, в зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись п. 5 ч. 2 ст.131, статтями132,159,163 - 164 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання дізнавачасектору дізнання СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 12021116030000812 від 08.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України про надання тимчасового доступу до документів- задовольнити.

Надати дізнавачу сектору дізнання СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх копій в ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , які містять інформацію про:

- податкову звітність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) за 2020 рік та по теперішній час.

-систему оподаткуванняТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) з 2020 року та по теперішній час;

-кількість найманихпрацівників ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) з надання копій податкових декларацій;

-про податковузаборгованість ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) з 2020 року по теперішній час;

-щодо плановихта позаплановихперевірок Державноїфіскальної службисуб`єкта господарювання ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) з 2020 року по теперішній час;

-щодо відкритихТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) розрахункових рахунків за період часу з 2020 року по теперішній час.

Строк дії зазначеної ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ч.ч. 1,4ст. 165 КПК Україниу разіневиконання ухвалипро тимчасовийдоступ доречей ідокументів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98415951
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку