open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер провадження: 11-кп/813/1760/21

Номер справи місцевого суду: 522/18513/17

Головуючий у першій інстанції ОСОБА_1

Доповідач ОСОБА_2

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

16.07.2021 року м. Одеса

Суддя-доповідач судової палати з розгляду кримінальних справ Одеського апеляційного суду ОСОБА_2 , перевіривши в порядку ст.398 КПК України апеляційну скаргу потерпілої ОСОБА_3 на ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 19 травня 2021 року у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12017161500002011 від 06 липня 2017 року, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 19 травня 2021 року було задоволено клопотання захисника ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Не погодившись із зазначеною ухвалою суду потерпіла ОСОБА_3 подала апеляційну скаргу, в якій просила переглянути ухвалу за нововиявленими обставинами.

Перевіривши апеляційну скаргу потерпілої ОСОБА_3 в порядку ст.398 КПК України, апеляційний суд дійшов висновку про таке.

Відповідно до п.3) ч.1 ст.392 КПК України в апеляційному порядку можуть бути оскаржені судові інші ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, які були ухвалені судами першої інстанції і не набрали законної сили.

Згідно з п.2) ч.2 ст.395 КПК України апеляційна скарга на інші ухвали суду першої інстанції може бути подана протягом семи днів з дня їх проголошення.

Пунктом 7) ч.1 ст.393 КПК України передбачено, що потерпілий або його законний представник чи представник - у частині, що стосується інтересів потерпілого, але в межах вимог, заявлених ними в суді першої інстанції, мають право на подачу апеляційної скарги.

Положеннями ст.396 КПК України встановлені вимоги до апеляційної скарги.

Так, пунктом 4) ч.2 ст.396 КПК України передбачено, що апеляційна скарга повинна містити вимоги особи, яка подає апеляційну скаргу, та їх обґрунтування із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення.

Зі змісту апеляційної скарги потерпілої ОСОБА_3 взагалі не зрозуміло в чому саме полягає незаконність та необґрунтованість оскаржуваної ухвали Приморського районного суду м. Одеси від 19 травня 2021 року. Фактично потерпіла просить переглянути вказану ухвалу за нововиявленими обставинами.

При цьому порядок здійснення провадження за нововиявленими або виключними обставинами регламентується Главою 34 КПК України.

Частиною 1 ст.460 КПК України передбачено, що учасники судового провадження мають право подати заяву про перегляд за нововиявленими або виключними обставинами судового рішення суду будь-якої інстанції, яке набрало законної сили.

Крім того, частиною 1 ст.463 КПК України встановлено, що заява про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами подається до суду тієї інстанції, який першим допустив помилку внаслідок незнання про існування таких обставин, крім випадку, передбаченого частиною третьою цієї статті.

Таким чином потерпіла ОСОБА_3 з вимогами про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали про звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності повинна була звертатись до суду, який постановив дану ухвалу, а саме до Приморського районного суду м. Одеси.

При цьому ухвала про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності може бути переглянута за нововиявленими обставинами лише після набрання нею законної сили.

Окремо апеляційний суд зазначає, що в порушення вимог ч.5 ст.396 КПК України апеляційна скарга потерпілої ОСОБА_3 не містить її особистого підпису.

Згідно п.3) ч.3 ст.399 КПК України апеляційна скарга повертається, якщо вона не підлягає розгляду в цьому суді апеляційної інстанції;

За таких обставин суддя-доповідач дійшов висновку про те, що апеляційна скарга потерпілої ОСОБА_3 , яка фактично є заявою про перегляд судового рішення за нововиялвеними обставинами, підлягає поверненню особі, яка її подала.

Керуючись 392, 393, 395, 396, 398, п.3) ч.3 ст.399, 460, 463 КПК України, суддя-доповідач, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу потерпілої ОСОБА_3 на ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 19 травня 2021 року, якою ОСОБА_5 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності повернути особі, яка її подала.

Копію ухвали разом з апеляційною скаргою невідкладно надіслати потерпілій ОСОБА_3 .

Роз`яснити потерпілій ОСОБА_3 про те, що відповідно до ч.7 ст.399 КПК України повернення апеляційної скарги не позбавляє її права повторного звернення до суду апеляційної інстанції в порядку передбаченим цим Кодексом.

Ухвала апеляційного суду Одеської області набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня набрання нею законної сили.

Суддя-доповідач Одеського

апеляційного суду ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 98413779
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку